#ESMO19. STUDIU. Costurile multor medicamente oncologice noi nu reflectă beneficiile clinice

  • Health literacy



Două studii prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie sugerează că o parte dintre medicamentele noi utilizate în oncologie nu sunt cu mult mai eficiente comparativ cu tratamentul standard, costurile suplimentare nefiind justificate.

Studiile au evaluat costurile lunare ale medicamentelor introduse în ultimii 10-15 ani pentru tratamentul cancerului, rata de îmbunătățire a calității vieții și complicațiile aferente tratamentului având ca etalon tratamentele standard.

“Doctorii și pacienții nu trebuie să considere că dacă un medicament este nou, este neapărat și bun”, a declarat Marc Rodwin, Universitatea Suffolk, Boston, USA, coautor al studiului

Primul studiu sugerează că aproape jumătate dintre medicamentele noi aprobate în Europa între 2004 și 2017 pentru tratamentul cancerului au avut o valoare scăzută conform scalei ESMO-MCBS (ESMO Magnitude of Clinical Benefit Scale), iar peste două treimi au o valoare scăzută, conform standardelor ASMR (Added Therapeutic Benefit Ranking). În medie, costul a fost mai mare cu 2525 euro, comparativ cu terapiile standard pentru același tip de cancer.

abonare

“Acesta este primul studiul din Franța care arată legătura dintre costurile adăugate și rata de supraviețuire. Asocierea nu este suficient de puternică”, a declarat Marc Rodwic.

În al doilea studiu, realizat în patru țări europene în perioada 2009-2017, s-a observat că nu existat nicio legătură între costul medicamentului și beneficiile clinice. În general, prețurile pentru tratamentul cancerului în Europa au fost la jumătatea celor din SUA. În Europa costurile au variat între 4361 și 5273 dolari, comparativ cu 12436 în SUA.

“Costurile medicamentelor nu au fost asociate cu beneficii clinice în țările incluse în studiu. Spre exemplu, unele medicamentele mai scumpe pentru tratamentul cancerului de prostată și a celui pulmonar, au avut scoruri ESMO-MCBS mai mici, în timp ce medicamentele mai ieftine au avut scoruri mai mari. Este foarte important ca prețul medicamentelor să fie în concordanță cu valoarea clinică”, a declarat autoarea studiului, Prof. Kerstin Vokinger, Universitatea din Zurich, Elveția

Studiul a evaluat 63 de medicamente aprobate de FDA (Food and Drug Administration) și EMA în perioada 2009-2017. 46 (73%) au fost aprobate pentru tratamentul tumorilor și 17 (27%) pentru afecțiuni hematologice maligne.

“Oricine poate verifica prin intermediul mediului online scorurile medicamentelor pentru cancer, înțelegând factorii care se urmăresc când se evaluează beneficiile clinice ale medicamentelor. Este foarte important să avem în vedere aceste aspecte atât pentru administrarea tratamentului optim, cât și pentru deciziile de rambursare”, a declarat Dr. Barbara Kiesewetter, Universitatea din Vienna, Austria.

“Costul este unul dintre principalele motive pentru care pacienții refuză accesul la noile medicamente antitumorale. Putem îmbunătăți accesul la medicamente care să aibă un beneficiu, astfel încât pacienții să primească terapie standardizată oriunde locuiesc”, a concluzionat Dr. Kiesewetter

Citește și: