#EULAR2019. Stimularea nervului vag determină reducerea semnificativă a simptomelor artritei reumatoide

  • Acces la inovație



Rezultatele unui studiu pilot sugerează că stimularea electrică a unuia dintre nervii care conectează creierul de restul organismului (nervul vag) ar putea reprezenta o nouă abordare în tratamentul pacienților cu artrită reumatoidă, pentru care standardele actuale de îngrijire au eșuat. Studiul a fost prezentat în cadrul Congresului Ligii Europene de Luptă Împotriva Reumatismului (EULAR) 2019, care are loc în perioada 12-15 iunie, la Madrid, Spania.

„Pentru mulți pacienți care suferă de poliartrită reumatoidă, tratamentele actuale nu funcționează sau nu sunt tolerate. Rezultatele acestui studiu deschid calea către o abordare nouă de tratament, nu numai pentru artrita reumatoidă, ci și pentru alte boli cronice inflamatorii, reprezentând un domeniu pentru studii ulterioare” – a declarat Prof. Thomas Dörner, Președintele Comitetului Programului Științific al EULAR.

Nervul vag este cel mai lung și cel mai complex dintre cele 12 perechi de nervi cranieni care provin din creier. Numele „vag/vagus” provine din limba latină și înseamnă „rătăcitor”, datorită faptului că nervul vag pornește din creier și este răspândit în tot corpul, către organele gâtului, pieptului și abdomenului.

abonare

Progresele recente în neuroștiință și imunologie au realizat harta unor circuite din creier care reglează răspunsurile imune. În unul dintre aceste circuite, numit „reflexul inflamator”, semnalele sunt transmise în nervul vag, care inhibă producția de citokine, incluzând factorul de necroză tumorală (TNF), o moleculă inflamatorie – țintă terapeutică majoră în artrita reumatoidă. Se crede că, prin stimularea activității acestui reflex inflamator, răspunsurile imune înnăscute pot fi modulate fără a le elimina sau a produce o imunosupresie semnificativă.

În acest studiu pilot, un neurostimulator miniaturizat nou, numit MicroRegulator, a fost implantat la 14 pacienți cu poliartrită reumatoidă, la care au eșuat cel puțin două terapii biologice anti-reumatice sau terapii orale țintite (cu inhibitori JAK), cu mecanisme diferite de acțiune. Pacienții au fost randomizați în trei grupuri: placebo, stimulare o dată pe zi timp de un minut sau stimulare de patru ori pe zi timp de 12 săptămâni. La sfârșitul studiului, pacientii supuși neurostimulării zilnice au avut un răspuns mai bun decat cei supuși stimulării de patru ori pe zi, iar două treimi dintre aceștia au prezentat un răspuns bun sau moderat, conform criteriilor EULAR.

Neurostimulatorul miniaturizat plasat pe nervul vag
Ilustrație a neurostimulatorului miniaturizat plasat pe nervul vag din zona cervicală stângă pentru a activa reflexul inflamator. Sursa: EULAR

De asemenea, în cadrul studiului, au fost măsurate și citokinele (o categorie vastă de proteine mici, cu rol important în semnalizarea celulară). Grupurile de pacienți cu neurostimulare activă au prezentat o scădere de peste 30% în nivelurile de interleukină (IL) 1β, IL-6 și TNF-α. Implantarea și electrostimularea au fost, în general, bine tolerate, fără apariția unor efecte adverse semnificative.

„Studiul sugerează că dispozitivul MicroRegulator este bine tolerat și reduce semnele si simptomele artritei reumatoide. Aceste date susțin realizarea unui studiu mai amplu, care să vizeze utilizarea unui astfel de dispozitiv ca o abordare nouă de tratament pentru poliartrita reumatoidă și, eventual, pentru alte boli cronice inflamatorii” – a declarat Dr. Mark Genovese, Profesor în Medicină, de la Universitatea Stanford, California, Statele Unite ale Americii.

Acest studiu a fost realizat în continuarea unui studiu de tip proof-of-concept, care a utilizat stimulatori reprogramați pentru epilepsie asupra nervului vag, pentru a obține o inflamație sistemică redusă și o activitate ameliorată a bolii, la 17 pacienți cu artrită reumatoidă.

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală sistemică cronică, progresivă, cu evoluţie deformantă şi distructivă. Aceasta provoacă creșterei de volum și dureri în interiorul și în jurul articulațiilor și a altor organe ale corpului, fiind cea mai frecventă suferinţă reumatică de tip inflamator. Etiologia exactă a artritei reumatoide nu este cunoscută, boala fiind asociată cu fenomene autoimune. Artrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar atacă membrana sinovială (membrana care captușește cavitatea articulară) și determină creșterea în exces a acesteia, cu erodarea capetelor osoase și limitarea mobilității, ducând în timp la deformarea articulațiilor și pierderea funcționalității acestora. Artrita reumatoidă afectează aproximativ 1% din populaţie, femeile fiind de 2-3 ori mai predispuse decât bărbaţii, şi debutează la orice vârstă, mai frecvent între 25-50 ani.

Citește și: