Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

INFOGRAFIC. Factori de risc pentru fibroza pulmonară idiopatică

mm
21 Dec 2017
8321 Views

Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este o boală mai gravă decât multe forme de cancer, de cauză necunoscută, care afectează la nivel global aproximativ 3 milioane de oameni. Numai în Europa, numărul bolnavilor de FPI se situează undeva între 80.000 și 110.000 de cazuri.

De-a lungul timpului, s-a observat că există anumiți factori de risc care conduc la apariția fibrozei pulmonare idiopatice. Aceștia se împart în două mari categorii: factori de risc care țin de pacient și factori de risc care țin de mediu.

abonare

Factorii de risc care țin de pacient:

  • Sexul – s-a observat că 75% sunt bărbați
  • Vârsta – persoanele cu vârste mai mari de 50 de ani prezintă un risc crescut de a dezvolta FPI decât persoanele tinere
  • Factorii genetici – joacă un rol foarte important în determinarea riscului de FPI, astfel încât mai bine de 20% dintre bolnavi au cel puțin un membru în familie cu boală interstițială pulmonară
  • Agenții infecțioși – infecțiile cu diferite virusuri pot conduce la apariția FPI. Virusurile vizate sunt virusul Epstein-Barr, hepatitic C, citomegalovirusul și virusurile HHV-7 și HHV-8.

Factorii de risc care țin de mediu sunt mai numeroși decât cei care țin de pacient și sunt controlabili într-o oarecare măsură:

  • Expunerea la radiații, nisip, siliciu, pietre, praf de lemn sau particule metalice – diferite cercetări au arătat că toate acestea contribuie la creșterea riscului de FPI
  • Anumite medicamente – chimioterapice (methotrexat, bleomicina, ciclofosfamida), betablocanți (propranolol) sau antibiotice (sulfasalazine și nitrofurantoin)
  • Fumul de țigară – nu numai consumul, dar și expunerea la fum de țigară poate reprezenta un risc. 75% dintre pacienții cu FPI sunt sau au fost fumători.
  • Agricultura/creșterea animalelor – traiul într-un mediu ce presupune creșterea animalelor sau efectuarea activităților de agricultură reprezintă un risc de 5 ori mai mare pentru persoanele care lucrează în aceste domenii.

Mai multe informații despre factorii de risc în cazul fibrozei pulmonare idiopatice se găsesc aici: O boală de cauză necunoscută – fibroza pulmonară idiopatică. Care sunt factorii de risc?

Alte articole despre fibroza pulmonară idiopatică:

INFOGRAFIC. Ce spun statisticile despre fibroza pulmonară idiopatică – o boală subdiagnosticată

Fibroza pulmonară idiopatică: semnele și simptomele pot apărea chiar și cu 5 ani înainte de diagnostic. Cum le recunoaștem?

Cum se transformă plămânii bolnavilor de fibroză pulmonară idiopatică?