INFOGRAFIC. Factori de risc pentru fibroza pulmonară idiopatică




Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este o boală mai gravă decât multe forme de cancer, de cauză necunoscută, care afectează la nivel global aproximativ 3 milioane de oameni. Numai în Europa, numărul bolnavilor de FPI se situează undeva între 80.000 și 110.000 de cazuri.

De-a lungul timpului, s-a observat că există anumiți factori de risc care conduc la apariția fibrozei pulmonare idiopatice. Aceștia se împart în două mari categorii: factori de risc care țin de pacient și factori de risc care țin de mediu.

abonare

Factorii de risc care țin de pacient:

  • Sexul – s-a observat că 75% sunt bărbați
  • Vârsta – persoanele cu vârste mai mari de 50 de ani prezintă un risc crescut de a dezvolta FPI decât persoanele tinere
  • Factorii genetici – joacă un rol foarte important în determinarea riscului de FPI, astfel încât mai bine de 20% dintre bolnavi au cel puțin un membru în familie cu boală interstițială pulmonară
  • Agenții infecțioși – infecțiile cu diferite virusuri pot conduce la apariția FPI. Virusurile vizate sunt virusul Epstein-Barr, hepatitic C, citomegalovirusul și virusurile HHV-7 și HHV-8.

Factorii de risc care țin de mediu sunt mai numeroși decât cei care țin de pacient și sunt controlabili într-o oarecare măsură:

  • Expunerea la radiații, nisip, siliciu, pietre, praf de lemn sau particule metalice – diferite cercetări au arătat că toate acestea contribuie la creșterea riscului de FPI
  • Anumite medicamente – chimioterapice (methotrexat, bleomicina, ciclofosfamida), betablocanți (propranolol) sau antibiotice (sulfasalazine și nitrofurantoin)
  • Fumul de țigară – nu numai consumul, dar și expunerea la fum de țigară poate reprezenta un risc. 75% dintre pacienții cu FPI sunt sau au fost fumători.
  • Agricultura/creșterea animalelor – traiul într-un mediu ce presupune creșterea animalelor sau efectuarea activităților de agricultură reprezintă un risc de 5 ori mai mare pentru persoanele care lucrează în aceste domenii.

Mai multe informații despre factorii de risc în cazul fibrozei pulmonare idiopatice se găsesc aici: O boală de cauză necunoscută – fibroza pulmonară idiopatică. Care sunt factorii de risc?

Alte articole despre fibroza pulmonară idiopatică:

INFOGRAFIC. Ce spun statisticile despre fibroza pulmonară idiopatică – o boală subdiagnosticată

Fibroza pulmonară idiopatică: semnele și simptomele pot apărea chiar și cu 5 ani înainte de diagnostic. Cum le recunoaștem?

Cum se transformă plămânii bolnavilor de fibroză pulmonară idiopatică?