Fibroza pulmonară idiopatică: semnele și simptomele pot apărea chiar și cu 5 ani înainte de diagnostic. Cum le recunoaștem?




Durata medie de la apariția simptomelor până la stabilirea diagnosticului de fibroză pulmonară idiopatică (FPI) este între 1 și 2 ani, deși cel mai recent studiu desfășurat la Universitatea din Nottingham arată că pacienții pot fi simptomatici chiar cu 4-5 ani înainte. Simptomele FPI sunt nespecifice și pot fi confundate cu multe alte boli pulmonare și chiar cardiace. Mulți pacienți sunt trimiși la consult cardiologic înainte de a li se recomanda un pneumolog. 5% dintre pacienți nu prezintă simptome atunci când FPI e diagnosticată.

Aflați răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre fibroza pulmonară idiopatică.

abonare

Conform celui mai mare registru pentru FPI – INSIGHTS IPF, cele mai frecvente semne și simptome sunt:

  • DISPNEEA (respirația îngreunată) – principalul simptom al FPI. Inițial se manifestă în timpul activității fizice, având un debut insidios, însă cu timpul restricția pulmonară evoluează, iar pacientul are dificultăți în a respira și în repaus.
  • RALURILE CREPITANTE DE TIP VELCRO – Sunetele caracteristice FPI au fost descrise ca sunetele produse de sistemul de prindere de tip velcro.

Acestea sunt raluri crepitante care pot fi auzite la sfârșitul inspirului, inițial în regiunile bazale pulmonare, cu extindere ulterioară spre apex și sunt cauzate de afectarea porțiunii distale a căilor aeriene prin procesul de fibroză.

  • TUSEA cronică  74,5% dintre pacienții cu FPI acuză, ca unul dintre principalele simptome, tusea seacă. Tusea cronică se definește ca un simptom ce durează cel puțin 8 săptămâni, iar în cazul pacienților cu FPI este de cele mai multe ori severă și greu de tratat. Persistența acestui simptom determină tulburări de somn, dureri în piept și musculo-scheletale, scăzând considerabil calitatea vieții bolnavilor.
Sursa foto – European Respiratory Journal

Alte semne și simptome care ar putea ascunde diagnosticul de FPI sunt:

  • OBOSEALA. FDA a chestionat un grup de persoane cu FPI și s-a observat că cei mai mulți consideră că oboseala este unul dintre cele mai dificile aspecte ale bolii. Starea constantă de oboseală are un impact psihologic foarte puternic asupra acestor pacienți. Epuizarea fizică și psihică la bolnavii cu FPI este asociată cu probleme de respirație și cu o calitate mult scăzută a somnului.
  • PIERDEREA ÎN GREUTATE. Procesul de alimentație devine mai dificil la pacienții cu FPI. Este nevoie de mai multă energie pentru a respira în timp ce mănâncă. Din această cauză, bolnavii scad în greutate.
  • DEGETELE HIPOCRATICE. Sunt prezente la 20–25 % dintre pacienți. Aceste modificări ale degetelor apar atunci când corpul primește mai puțin oxigen. Unghiile devin mai late și convexe în stadiile tardive ale bolii. Extremitățile degetelor apar umflate și mai calde.

  • TULBURĂRILE DE SOMN. La unele persoane tusea este mai accentuată în timpul nopții, ceea ce are un impact negativ asupra calității somnului. Apneea obstructivă de somn e o comorbiditate din ce în ce mai frecvent asociată cu FPI. Și medicația poate juca un rol în acest sens. Prednisonul de exemplu poate influența ciclul de somn și să determine și alte efecte secundare, cum ar fi creșterea în greutate sau schimbările de dispoziție.
  • DURERILE MUSCULARE ȘI ARTICULARE. Durerile de cap, durerea în piept sunt acuze frecvente ale bolnavilor de FPI. Tusea poate determina apariția de dureri musculare și articulare.
  • EDEMELE. Pe măsură ce procesul de fibroză avansează, ventriculul drept este mult mai solicitat pentru a pompa suficient sânge care să ajungă la plămâni pentru oxigenare. Cu timpul, cordul nu mai face față și scade volumul de sânge pompat, apărând astfel cordul pulmonar cronic – afectarea funcției cardiace din cauza bolii pulmonare. Acest fenomen determină edeme la membrele inferioare sau ascită.
Sursa foto – Pinterest

Semnele și simptomele FPI sunt explicate și în videoclipul următor:

Articole similare