Grant de 25.000 dolari pentru un proiect adresat pacientelor cu cancer de sân metastatic din România

  • Health literacy



Societatea Română de Cancer a primit un grant în valoare de 25.000 de dolari ca urmare a câștigării programului Seeding Progress and Resources for the Cancer Comunity: Metastatic Breast Cancer (SPARC MBC Challenge). Cu ajutorul acestei sume, în perioada noiembrie 2017 – octombrie 2018, Societatea Română de Cancer va implementa și derula programul „Creșterea calității vieții pentru pacientele cu cancer de sân metastatic din România”, program ce vizează creșterea gradului de conștientizare privitor la problemele cu care se confruntă pacientele.

La momentul actual, 1 din 5 femei din România este diagnosticată cu cancer la sân într-un stadiu deja avansat. Majoritatea româncelor, aproximativ 90%, nu au făcut niciodată un control care le-ar putea identifica boala într-un stadiu incipient. Din cauza lipsei de fonduri și a altor resurse necesare pacientelor, acestea se simt adesea izolate și fără ajutor. Prin intermediul grantului primit, Societatea Română de Cancer își propune să reducă decalajul dintre pacientele din România și cele din țările mai dezvoltate.

abonare

 „Suntem bucuroși ca am fost selectați printre finaliști de către reprezentații UICC și că urmează să primim finanțare din partea Pfizer pentru a implementa proiectul, dar mai ales că vom putea fi porta-vocea pacientelor cu cancer în stagiu avansat și a problemelor lor” – a declarat Dr. Adriana Melnic, director executiv al Societăţii Române de Cancer.

Pe lângă cei 25.000 de dolari, Societatea Română de Cancer va beneficia de un program de mentorat și mai mult, va avea acces la un ghid de bune practici, realizat în urma primei ediții a programului.

Noile tratamente în cazul cancerului de sân permit, în cele mai multe cazuri, creșterea duratei și calității vieții pacientelor la un nivel mult mai ridicat, comparativ cu anii trecuți. Schimbarea modului de abordare a tratamentului, asigurarea serviciilor de sprijin necesare integrării familiare, sociale și profesionale a pacientelor, precum și informarea corectă a acestora și a aparținătorilor în privința bolii, sunt numai câteva elemente ce vor fi urmărite pe parcursul derulării programului dezvoltat de Societatea Română de Cancer.

„Suntem foarte mândri de programul pe care l-am dezvoltat în parteneriat cu Pfizer și sperăm ca, prin intermediul proiectelor finanțate, să ajungem la o cunoaștere mai bună profilului pacientului cu cancer metastatic la nivel mondial” – a spus Prof. Sanchia Aranda, președinte UICC.

Harta ilustrează câștigătorii edițiilor SPARC din 2015 și din 2017

SPARC MBC Challenge este un program lansat de Uniunea Internațională de Control a Cancerului (UICC) în parteneriat cu Pfizer Oncology. Scopul acestuia este de a susține și implementa diverse proiecte la nivel mondial care răspund nevoilor specifice ale femeilor cu cancer metastatic de sân. De asemenea, acesta își propune să sprijine grupurile de advocacy, rețelele de spitale, grupurile de sprijin, precum și organizațiile internaționale care au în centrul activității pacientul diagnosticat cu cancer metastatic.

La această ediție au participat 83 de organizații pe plan mondial, dintre care numai 20 au fost selectate pentru a primi granturile. Societatea Română de Cancer este singura organizație câștigătoare din Europa Centrală și de Est și în același timp, prima din România care a accesat vreodată un grant în cadrul acestui program.

Mai multe informații despre dezvoltarea inițiativelor de informare a publicului și pacientelor cu cancer de sân, precum și despre implementarea programelor de screening în România, pot fi găsite în următoarele articole:

Coaliția pentru Sănătatea Femeii a lansat primul studiu despre povara cancerului la sân și beneficiile unui program de screening în România

Cancerul la sân avansat: provocări și soluții pentru sistemul de sănătate din România

Roche lansează prima platformă online dedicată exclusiv informațiilor despre cancerul la sân