#ICNC2019: Alegerea tratamentului potrivit pentru pacienții cu insuficiență cardiacă utilizând un algoritm AI

  • Medicina digitală



Inteligența artificială s-a dovedit a fi potrivită în selecția pacienților cu insuficiență cardiacă pentru a primi sau nu diferite tratamente în scopul prevenției aritmiilor letale.

Studiul pe baza căruia sunt formulate rezultatele este primul care să utilizeze un algoritm de inteligență artificială pentru prezicerea decesului brusc în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă.

abonare

Aproximativ 1-2% dintre adulții din țările dezvoltate suferă de insuficiență cardiacă. Un mare număr de decese în cazul acestor pacienți, în special în rândul pacienților cu simptome mai blânde, se petrec brusc din cauza aritmiilor ventriculare.

În aceste cazuri, defibrilatoarele implantabile (ICD) sau dispozitivele de tip pacemaker și defibrilatoare (CRT-D) sunt recomandate pentru a corecta posibilele aritmii letale și a reduce riscul decesului. Totuși, soluțiile de acest tip sunt foarte scumpe și nu funcționează la un randament maxim în cazul tuturor pacienților.

„Modelul creat de noi poate fi utilizat pentru identificarea pacienților pentru care un ICD sau CRT-D nu este recomandat, precum și pentru identificarea celor care ar trebui să primească un astfel de dispozitiv” – afirmă autorul studiului, Prof. Kenichi Nakajima, Kanazawa University Hospital, Japan.

Studiul a grupat 529 de pacienți cu insuficiență cardiacă ale căror rezultate după un follow-up de 2 ani erau cunoscute. Inteligența artificială a fost utilizată pentru a descoperi 8 variabile folosite în prezicerea prognosticului pacienților cu insuficiență cardiacă. Variabilele au fost ulterior conectate, realizându-se o formulă care să coreleze acești pacienți cu rezultatele după 2 ani.

Variabilele au inclus:

  • Vârsta;
  • Sexul;
  • Severitatea insuficienței cardiace;
  • Fracția ventriculară de ejecție;
  • Prezența ischemiei;
  • Nivelul peptidului natriureic de tip B din sânge;
  • Rata de filtrare glomerulară;
  • Un parametru de imagistică nucleară – HMR (heart-to-mediastinum ratio)

În timpul perioadei de follow-up de 2 ani, în rândul pacienților s-au înregistrat 27% de evenimente cardiovasculare – 7% aritmii și 20% decese cauzate de insuficiența cardiacă.

Conform autorului studiului, lucrarea de cercetare este una preliminară, iar capacitatea de a prezice evenimentele aritmice de către inteligența artificială poate fi substanțial îmbunătățită prin adăugarea mai multor variabile.

Citește și: