Conferința #CancerulPulmonarNuAșteaptă: importanța diagnosticului precoce și a accesului la tratament

  • Health literacy



Specialiștii estimează că numărul deceselor provocate de cancerul pulmonar în România crește de la an la an. Diagnosticul rapid, în primele faze ale bolii, precum și accesul la tratamentul potrivit le-ar putea mări bolnavilor șansele de supraviețuire de la 11% la 55%.

Informații cheie:

abonare
  • șansele de supraviețuire sunt doar de 11%, dacă depistarea cancerului pulmonar se face în stadiile finale ale bolii;
  • în fiecare oră un român moare de cancer pulmonar;
  • „Vizita la medic poate schimba vieți.” Șansele de supraviețuire cresc până la 55% dacă boala este depistată în stadii incipiente.

Pe 28 noiembrie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a susținut conferința de presă #CancerulPulmonarNuAșteaptă, în cadrul căreia s-au evidențiat nevoia unui plan de luptă împotriva cancerului pulmonar și principalele elemente pe care acesta ar trebui să le conțină. Medici oncologi, pneumologi, autorități și pacienți au dezbătut importanța diagnosticului rapid și accesul la tratament în cazul acestei boli.

„În România trebuie prioritizate prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul rapid pentru pacienții cu cancer pulmonar. Anul acesta autoritățile au actualizat lista de gratuități cu medicamente pentru cancer pulmonar, ne dorim ca acest proces să continue” – afirmă Cezar Irimia, Președinte FABC

Datele arată că un român moare în fiecare oră din cauza cancerului pulmonar. Motivul principal pentru care acest tip de cancer produce atât de multe decese este depistarea întârziată. Diagnosticul tardiv se realizează din cauza faptului că boala nu generează simptome suficient de grave încât să impună vizita la medicul specialist.

Principalele simptome întâlnite la pacienții cu cancer pulmonar:

  • Tuse cronică (în stadiul avansat apare tusea cu sânge);
  • Respirația îngreunată;
  • Dureri în piept sau de oase;
  • Infecții pulmonare sau bronșice care apar în mod frecvent.

Nefiind vorba despre niște semne distinctive ale acestui tip de cancer, pacienții tind să interpreteze simptomele greșit și să nu apeleze la consultul unui medic specialist. Cei mai mulți bolnavi sunt diagnosticați în stadii avansate, moment în care șansele de supraviețuire sunt numai de 11%.

Prof. Dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog, Institutul „Marius Nasta”, a prezentat importanța vizitei la medic și avantajele depistării precoce a cancerului pulmonar:

„Atât terapiile inovatoare, cât și tratamentele personalizate, care au la bază medicația clasică, ne pot ajuta acum să ținem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienții să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci și la consultații periodice. O vizită la medic le poate salva viața.” – spune Prof. Dr. Florin Mihălțan

De la stânga spre dreapta: Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat al Departamentului de Sănătate Publică, Cezar Irimia, Președinte FABC și Prof. Dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog

Pe parcursul evenimentului s-au discutat și măsurile care au fost luate până în acest moment pentru prevenția cancerului pulmonar în România și anume implementarea legii fumatului în anul 2016. Deși fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru cancerul pulmonar, nu toți bolnavii sunt fumători.

„În 2016, țara noastră a înregistrat un progres spectaculos în prevenția cancerului pulmonar prin introducerea legii care interzice fumatul în interior. Deși beneficiile acestei legi se vor vedea abia peste câțiva ani, putem fi siguri că am contribuit la un viitor mai sănătos pentru copiii noștri” – Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat al Departamentului de Sănătate Publică.

Alături de Dr. Diana-Loreta Păun, Prof. Dr. Florin Mihălțan și Cezar Irimia, la eveniment au mai participat și Attila Laszlo  Senator, Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României, Dr. Cătălin Costovici – Medic primar oncolog, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator și Medicină Preventivă, Dr. Daniela Vasile – Medic primar oncolog, cu toții accentuând nevoia diagnosticului precoce și a accesului la tratament.

Alte articole relevante: