În fiecare oră, un pacient cu insuficiență cardiacă moare în România

  • Health literacy



În fiecare oră, un român moare de insuficiență cardiacă, potrivit unui studiu prezentat astăzi la Senatul României. Specialiști cardiologi, organizații de pacienți și factori de decizie s-au întrunit pentru a dezbate problema insuficienței cardiace în România.

Potrivit studiului prezentat de Dr. Adrian Pană, expert al Center for Health Outcomes&Evaluations, rata mortalității cauzată de insuficiența cardiacă în România (39,9/100.000 persoane) este de două ori mai mare decât cea din alte state europene. Se estimează că 4,7% din cetățenii de peste 35 de ani suferă de insuficiență cardiacă – echivalentul populației din Cluj, Iași și Timișoara la un loc. În fiecare oră, sunt diagnosticate 5 noi cazuri de insuficiență cardiacă, se efectuează 12 internări din cauza acestei afecțiuni și se înregistrează un deces.

abonare

„Ar trebui să ne întrebăm de ce România are o incidență a insuficienței cardiace mai mare decât UE și de ce avem un număr mai mare de morbidități și decese. Nu putem ignora impactul insuficienței cardiace asupra populației” – Dr. Adrian Pană

Potrivit Dr. Pană, în lipsa unor programe de prevenire, depistare precoce și urmărire, șansele de supraviețuire la 10 ani ale persoanelor cu insuficiență cardiacă sunt de doar 20%.

Insuficiența cardiacă și bolile cardiovasculare în general au un impact major asupra sănătății pacienților din țara noastră. Potrivit statisticilor prezentate de Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Societății Române de Cardiologie,  România este peste media europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare (46% UE vs. 60% România), iar datele statistice arată că acest trend este în creștere. Deși în ultimele decenii populația României a scăzut cu 15%, numărul de decese cauzate de boli cardiovasculare a scăzut cu doar 3-5%.

Pe fondul îmbătrânirii populației României, incidența insuficienței cardiace și a altor boli cardiovasculare va crește în următoarele decenii. Potrivit Prof. Dr. Ovidiu Chioncel, secretarul Societății Române de Cardiologie, până în anul 2030 vom asista la dublarea prevalenței insuficienței cardiace și la dublarea numărului de spitalizări din această cauză.

„Sistemul sanitar din România nu este pregătit să suporte asemenea costuri. Avem nevoie de un sistem bine pus la punct pentru a combate insuficiența cardiacă înainte să se ajungă la o criză” – Prof. Dr. Ovidiu Chioncel

„Programele de screening sunt vitale pentru a evita scenariul de coșmar din 2030” – Prof. Dr. Dragoș Vinereanu

Specialiștii prezenți la eveniment au propus o serie de măsuri pentru a combate în mod eficient insuficiența cardiacă:

  • includerea unităților de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici în programele specifice ale Ministerului Sănătății
  • implementarea unor programe de screening și prevenție a bolilor cardiovasculare
  • implementarea unor inițiative în domeniul insuficienței cardiace

Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială, a subliniat nevoia reevaluării politicilor de sănătate privind insuficiența cardiacă și bolile cardiovasculare, pe baza datelor prezentate:

„Avem nevoie de o reconfigurare a politicilor de sănătate pentru a combate insuficiența cardiacă și bolile cardiovasculare în general. Trebuie ca studiile prezentate astăzi să stea la baza deciziilor care vor urma acestui demers” – Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a vorbit despre pașii care au fost făcuți până în prezent pentru combaterea insuficienței cardiace:

„În acest moment se concretizează extinderea acțiunilor prioritare pe unitățile de terapie intensivă coronariană și programul de screening pentru insuficiență cardiacă, care este într-o fază avansată și ar putea fi implementat anul acesta” – Sorina Pintea, Ministrul Sănătății

Răzvan Vulcănescu, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a vorbit despre creșterea bugetului programului de cardiologie al CNAS și despre posibilitatea de a trata mai mulți pacienți cu boli cardiovasculare:

„Anul acesta, programul de cardiologie al CNAS va trata peste 30.000 de pacienți. Bugetul programului a crescut de la un an la altul, ajungând în acest moment la aproximativ 830 milioane de lei” – Răzvan Vulcănescu, Președintele CNAS

Dr. Alexandru Velicu, Președintele Agenției Naționale a Medicamentului, a vorbit despre înființarea unui birou de consultanță pentru patologiile cardiovasculare, care să crească accesul la acest tip medicamente în România:

„Avem în vedere să înființăm cât mai repede posibil un birou de consultanță pentru patologiile cardiovasculare, fapt ce va facilita atât depunerea dosarului, cât și timpul de evaluare a moleculelor care tratează aceste boli” – Dr. Alexandru Velicu, Președintele ANM.

În continuare, puteți urmări cele mai importante momente din cadrul evenimentului „Povara insuficienței cardiace cronice în România – o provocare importantă pentru sistemul de sănătate”:

Articole recomandate:

Vaccinarea anti-gripală scade riscul de deces la pacienții cu insuficiență cardiacă

Consumul ridicat de sare dublează riscul de insuficiență cardiacă

Screeningul pentru bolile cardiovasculare scade riscul de deces cu 7%