VIDEO. Hand Hygiene Days: 80-90% din infecțiile din spitale pot fi prevenite aplicând reguli riguroase de igienă

  • Health literacy



Hand Hygiene Days, evenimentul internațional dedicat îmbunătățirii siguranței pacientului prin igiena mâinilor, a debutat pe 13 martie, la București. În prima zi a conferinței, Prof. Didier Pittet (Elveție), Dr. Neil Wigglesworth (Marea Britanie), Dr. Andreea Moldovan și asistenta medicală Ramona Marincaș au vorbit despre prevenirea infecțiilor nosocomiale prin menținerea unei igiene riguroase a mâinilor.

Evenimentul Hand Hygiene Days are rolul de a informa cadrele medicale și pacienții cu privire la menținerea igienei mâinilor pentru a preveni infecțiile nosocomiale. Potrivit Prof. Didier Pittet, creatorul Programului Global pentru Siguranța Pacientului, 80-90% din infecțiile din spitale pot fi prevenite aplicând reguli riguroase de igienă:

abonare

„Având în vedere nivelul cunoștințelor noastre actuale, nu pot fi împiedicate absolut toate infecțiile din spitale. Totuși noi ne dorim să obținem 0 infecții prevenibile. Primul pas pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale este monitorizarea și analizarea lor. Din acest motiv, rata infecțiilor din spitale trebuie să fie cunoscută, nu ascunsă” – Prof. Didier Pittet

Ca soluție pentru evitarea infecțiilor din spitale, Prof. Didier Pittet a prezentat metoda de dezinfectarea mâinilor în cinci momente cheie, model tradus și adoptat în întreaga lume.

Potrivit acestui program, medicii, pacienții, aparținătorii și oricine intră în contact cu un pacient bolnav trebuie să își dezinfecteze mâinile în următoarele momente:

  • înainte de a atinge pacientul, pentru a preveni contaminarea pacientului cu microbii proveniți de la alt pacient sau din mediul înconjurător;
  • când se realizează proceduri aseptice – colectarea de sânge, inserția unui cateter;
  • înainte și după utilizarea mănușilor chirurgicale, deoarece acestea nu sunt întotdeauna etanșe;
  • după atingerea obiectelor din apropierea pacientului, deoarece mediul înconjurător pacientului se contaminează cu microbii acestuia;
  • după contactul cu pacientul, pentru a preveni transmiterea microbilor acestuia.

„În anii ‘90, am încercat să determinăm momentele în care personalul medical ar trebui să se spele pe mâini. Am reușit să determinăm 5 momente cheie în care persoanele care vin în contact cu pacienții trebuie să își dezinfecteze mâinile pentru a preveni contaminarea altor persoane” – Prof. Didier Pittet

Dr. Neil Wigglesworth, președintele Societății pentru Prevenirea Infecțiilor din Marea Britanie, a subliniat faptul că responsabilitatea pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale nu este doar a cadrelor medicale, ci și a pacienților și aparținătorilor:

„Igiena mâinilor nu este importantă doar pentru personalul medical, ci și pentru pacienți și persoanele care îi vizitează. Dacă membrii familiei se implică în îngrijirea pacienților, ar trebui să se supună la aceleași standarde de igienă ca medicii”

Dr. Andreea Moldovan, medic premiat cu Premiul European de Excelență în Igiena Mâinilor, a subliniat nevoia de a crește numărul de medici epidemiologi din spitale pentru a putea combate cazurile de infecții nosocomiale:

„Avem nevoie de mai mulți medici epidemiologi în spitalele nostre, iar curricula lor ar trebui updatată pentru problemele cu care ne confruntăm în ziua de astăzi” – Dr. Andreea Moldovan

Asistenta medicală Ramona Marincaș, distinsă de Societatea de Prevenție a Infecțiilor cu premiul „Specialistul Anului”, a atras atenția cu privire la pericolul reprezentat de bijuteriile purtate de cadrele medicale în transmiterea microbilor de la pacient la pacient:

„Una dintre cele mai importante măsuri care pot fi luate nu necesită nici o investiție. Personalul medical trebuie educat să nu poarte bijuterii, unghii false și alte obiecte care pot transmite infecții” – Ramona Marincaș, asistentă medicală

Prof. Didier Pittet a menționat că este nevoie de măsuri la nivel național pentru a preveni infecțiile din spitale, dar fiecare unitate spitalicească trebuie să decidă cum va implementa aceste măsuri, în funcție de buget și alte constrângeri:

„Curățarea mediului nu se face întotdeauna la fel. Unele variații sunt OK, dar altele sunt inacceptabile. Importantă este îmbunătățirea nivelului de control al infecțiilor la nivelul întregii țări. În unele spitale ar putea reutiliza halate de unică folosință, dar acestea sunt lucruri care uneori trebuie făcute pentru a reduce costuri și pentru a salva vieți” – Prof. Didier Pittet

În videoclipul următor, puteți urmări mesajele transmise de specialiști pentru cadre medicale, pacienți și aparținători, cu privire la importanța igienei mâinilor în prevenirea infecțiilor nosocomiale:

Hand Hygiene Days va continua în următoarele două zile, perioadă în care Prof. Didier Pittet, Dr. Neil Wigglesworth și alți specialiști vor vizita spitale din România și vor vorbi despre importanța igienei mâinilor în practica medicală. De asemenea, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea va semna angajamentul OMS cu privire la igiena mâinilor.

Articole recomandate:

STUDIU OMS: Europa, singura regiune din lume în care numărul infecțiilor cu virusul HIV este în creștere

Cum poate fi îmbunătățită relația medic-pacient cu hepatită

România pierde 23 milioane de euro pe an, costuri indirecte ale hepatitei