INFOGRAFIC: Accidentul vascular cerebral în România

  • Health literacy



România se află printre țările în care accidentul vascular cerebral (AVC) face cele mai multe victime în rândul populației. Potrivit celor mai recente statistici (2015), România se află pe locul 3 în topul țărilor cu cele mai multe noi cazuri de AVC și pe locul al doilea în topul deceselor și al infirmităților cauzate de această afecțiune. Având în vedere aceste statistici, nu este de mirare că AVC este a doua cea mai comună cauză de deces în România, după infarctul miocardic.

Numărul mare de cazuri de AVC din România se datorează în special stilului de viață nesănătos și factorilor de risc la care se supun cetățenii. Potrivit studiului „The Burden of Stroke in Europe”, 32.5% dintre români suferă de tensiune arterială ridicată, 45,8% au un nivel al colesterolului ridicat și 30,5% fumează în mod regulat. Toate acestea reprezintă principalele cauze ale AVC.

abonare

Infograficul următor ilustrează situația accidentului vascular cerebral în țara noastră:

România nu se descurcă mai bine nici la capitolul asistență și tratament. Același studiu arată că în România există doar 7 centre specializate pentru îngrijirea pacienților cu AVC (stroke units), care tratează aproximativ 1% din numărul total de pacienți. În 2013, tromboliza, o procedură vitală pentru tratarea AVC inschemice, era disponibilă doar în București. În perioada 2008-2014 au fost efectuate doar 205 astfel de proceduri.

În perioada 2005-6, doar 30% dintre supraviețuitorii unui AVC aveau acces la terapii de recuperare, iar în prezent fondurile încă sunt insuficiente pentru a putea acoperi necesarul.

Având în vedere faptul că marea majoritate a factorilor de risc responsabili pentru apariția AVC sunt relativ ușor de evitat, prevenția rămâne cea mai eficientă armă împotriva afecțiunii. Un stil de viață sănătos poate reduce riscul de AVC cu până la 90%.

Poți citi mai multe despre prevenția AVC aici.

Alte articole relevante: