INTERVIU. Prof. Dr. Faiez Zannad, co-autor al studiului EMPEROR-Reduced, despre cele mai recente rezultate cu empagliflozin din studiu: „Această clasă terapeutică este aici să reziste. Reprezintă cu adevărat o schimbare”

  • Cardiologie
  • Diabet



Astăzi sunt marcați 5 ani de la începerea programului de studii EMPA-REG OUTCOME. În 2018, după 3 ani, rezultatele acestuia demonstrau că empagliflozin este primul medicament care oferă nu doar un control glicemic foarte bun, ci și reducerea cu 38% a riscului de deces de cauză cardiovasculară, la pacienții diabetici cu boală cardiovasculară pre-existentă.

Anul acesta la ESC 2020, noi date despre eficacitatea empagliflozin au fost prezentate – rezultatele principale din studiul EMPEROR-Reduced, care demonstrau că medicamentul scade cu 25% riscul de deces cardiovascular și spitalizare la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție scăzută, cu și fără diabet.

abonare

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a discutat cu Prof. Dr. Faiez Zannad, co-autor al studiului EMPEROR-Reduced, despre aceste rezultate. Prof. Zannad este cardiolog, doctor în farmacologie clinică și Profesor Emerit la Universitatea din Lorena, Franța și a contribuit în mod semnificativ la construirea dovezilor care susțin terapia modernă a insuficienței cardiace.

„Au fost două publicații, ceea ce este absolut excepțional (…). EMPEROR-Reduced este un studiu cu empagliflozin în insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție redusă, cu sau fără diabet. Iar acesta este un aspect foarte important de avut în vedere, pentru că nu mai este un studiu de diabet, ci unul asupra insuficienței cardiace. Iar pacienții au avut o condiție ușor mai severă decât în DAPA-HF – rezultatele sunt  foarte consistente și foarte puternice. Cele trei endpoint-uri specifice: cel primar și cel secundar, clasificate ierarhic, au fost atinse, cu o scădere semnificativă a obiectivului compozit: spitalizare din cauza IC și deces din cauză CV.

A existat, de asemenea, o scădere semnificativă importantă a numărului total de spitalizări. Aceasta înseamnă că acești oameni continuă să se întoarcă la spital. Așadar povara totală a spitalizării a fost scăzută. Iar studiul a fost de natură cardiovasculară, dar și renală. Și am avut obiective ale funcției renale, măsurată în multiple moduri. Unul dintre ele a fost rata de scădere eGFR, care este scăzută inexorabil la pacienții pe terapie convențională. Iar cu empagliflozin, această rată a fost mai lentă.

Progresia bolii renale a fost încetinită cu empagliflozin, și am pre-specificat, de asemenea, obiectivul compozit de moarte din cauză renală, transplant renal și dializă. Iar contribuția a fost profundă și susținută – scăderea eGFR de aproximativ 50%, iar acest lucru a fost modificat puternic de medicație, cu o componentă de prevenție puternică. Am observat că numărul necesar de tratat (number needed to treat) din studiu a fost de 19, ceea ce este foarte scăzut”.

Prof. Dr. Faiez Zannad, co-autor al studiului EMPEROR-Reduced

Care sunt implicațiile acestor rezultate?

Ei bine, implicațiile sunt că această clasă terapeutică va fi acolo să reziste. Este cu adevărat o schimbare. Deci acum avem patru medicamente pe care ne-ar plăcea să le putem administra tuturor pacienților cu IC. Adică beta-blocanți, inhibitorii SRA, care în curând vor fi înlocuiți de ARNI și GLP-1. Iar acum, a 4-a clasă este cea a inhibitorilor SGLT2, empagliflozin și dapagliflozin, cu rezultate foarte consistente.

O implicație foarte importantă este că empa este prescris ca doză singulară, nu este nevoie de titrare. Și, apropo, pentru că profilul de siguranță a fost extraordinar, nu au existat îngrijorări cu privire la efectele adverse. Toate aceste elemente care sunt determinanții primari ai creșterii dozei de inhibitori SRA, de exemplu. Nu este nicio îngrijorare cu privire la aceștia la inhibitorii SGLT2. Deci noi am anticipat că implementarea rezultatelor EMPA-Reduced va fi directă – o doză pentru toată lumea și fără nevoia de creștere a dozei”.

Beneficiile au fost evidente atât pentru diabetici, cât și pentru non-diabetici. Care sunt așteptările cu privire la modul în care practica medicală clinică se va schimba în beneficiul pacienților cu IC, în urma acestui studiu?

„Noi am anticipat că această medicație va fi de un real ajutor pentru pacienți. Va fi foarte simplu să gestionezi și să inițiezi, și ca pacientul să fie compliant la medicație. Vor fi foarte puține cazuri de oprire a medicației, deoarece siguranța a fost excelentă, iar această medicație a demonstrat un beneficiu compus, atât asupra IC, cât și renal (…). Această medicație va fi extrem de bine tolerată, foarte benefică și ne așteptăm că aceasta va fi simplu de utilizat și benefică pentru pacienții cu IC. În acest studiu am observat că pacienții au avut o IC mai avansată, dar stabilă”.

Urmăriți interviul pentru toate detaliile.

Citește și: