INTERVIU. Dr. Marius Geantă, despre înțelegerea medicinei personalizate în oncologie în anul 2020: testări comprehensive genetice, date și molecular tumor boards

  • Altfel despre Cancer



Cancerul nu este doar o boală, ci reunește sute de boli. Sub denumirea de cancer sunt cunoscute peste 300 de boli diferite, conform The Cancer Genome Atlas. Un anumit tip tumoral poate avea originea chiar și în 25 de regiuni diferite din organism. Pentru a adresa problema răspunsului la tratament, descifrarea caracteristicilor moleculare ale bolilor este esențială. Există discrepanțe importante între complexitatea moleculară a patologiei umane și modul în care aceasta se traduce în practica medicală. Medicina genomică poate oferi soluții pentru aceste provocări. În oncologie, genomica determină deja schimbări majore de la redefinirea cancerelor până la schimbarea standardelor terapeutice. 

Vă invităm să urmăriți un interviu cu domnul doctor Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, în care discută cu Dr. Bianca Cucoș, editor Raportuldegardă.ro și medic rezident genetică medicală, despre înțelegerea medicinei personalizate în oncologie în anul 2020: testare genomică de nouă generație, datele generate și punerea lor în valoare în cadrul molecular tumor board. Alte subiecte abordate sunt legate de implementarea unor strategii naționale gândite pe termen lung, precum și proiectele europene care ar putea facilita apropierea României de standardul actual în oncologie.

abonare

„Există pe piață teste care au 324 de gene, iar analiza asupra a 324 de gene ne oferă o perspectivă unică, care diferențiază aceste teste comprehensive, de testele simple de biomarkeri – să nu mai vorbim despre ceea ce înțelegem în lumea medicală clasică, prin analize de laborator. Este mult mai mult de atât. Au un comun faptul că este o analiză obținută din probe biologice, din biopsie, doar că în urma secvențierii se obține o cantitate de date, de o complexitate foarte mare”

Citește și: