#LiverMtg18. Chirurgia bariatrică, eficientă în scăderea morbidităților post-transplant hepatic

  • Health literacy



Chirurgia bariatrică înaintea transplantului hepatic este superioară abordărilor medicale de scădere în greutate, ducând la scăderi în greutate susținute și la o scădere a riscurilor metabolice post-transplant. Acestea sunt rezultatele preliminare ale unui studiu prezentat în cadrul Congresului Asociației Americane pentru Studiul Ficatului – The Liver Meeting 2018.

„Rezultatele noastre demonstrează îmbunătățirea morbidităților post-transplant legate de obezitate a pacienților selectați, prin chirurgie bariatrică față de scăderea în greutate prin metode non-chirurgicale”- co-autorul Suzanne Sharpton, UCSF, SUA.

Rezultatele principale ale studiului au arătat că față de grupul de scădere în greutate prin metode medicale, pacienții care au optat pentru tratamentul chirurgical au:

abonare
  • Avut un IMC (indice de masă corporală) mai mare, dar un scor MELD (Model for End-Stage Liver Disease- scor folosit pentru clasificarea gravității bolii hepatice pre-transplant) mai mic la momentul includerii pe lista de așteptare pentru transplant
  • Scăzut în greutate mai mult până la momentul transplantului
  • Mai multe șanse de a-și menține acestă scăderea în greutate, la 1 și la 3 ani post-transplant
  • IMC mai mic la 3 ani post-transplant
  • Un risc mai mic de inițiere sau de nevoie a escaladării tratamentului diabetului, hipertensiunii arteriale și steatozei hepatice nonalcoolice recurente, la mai puțin de 60 de zile de la transplant

Studiul retrospectiv a inclus pacienții adulți, cu un IMC egal sau mai mare de 35, considerați eligibili pentru chirurgie bariatrică, care au fost incluși pe lista de așteptare pentru transplantat hepatic, la centrul UCSF, în perioada 1 ianuarie 2006, 1 ianuarie 2016. Au fost identificați 70 de participanți, din care 14 au fost supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice.

Conform previziunilor, boala hepatică asociată obezității va deveni principala indicație pentru transplantul hepatic în SUA în următorii 10 ani. Este necesară astfel optimizarea strategiilor de scădere în greutate și de gestionare a complicațiilor metabolice post-transplant asociate cu obezitatea.

Citește și:

Sursă imagine feature: wiki-images.