Lurbinectedin, primul medicament aprobat FDA, după 25 de ani, pentru cancerul pulmonar microcelular metastatic, în linia II de tratament

  • Acces la inovație
  • Altfel despre Cancer



Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat lurbinectedin (Zepzelca) pentru tratamentul adulților cu cancer pulmonar cu celule mici (SCLC), metastatic, care a progresat în timpul sau după chimioterapie cu compuși pe bază de platină. Aprobarea fost realizată în urma unei proceduri accelerate, în cadrul căreia lurbinectedin a fost declarat medicament orfan pentru această indicație.

„Cancerul cu celule mici este o boală cu opțiuni limitate de tratament. Chiar dacă pacienții pot să răspundă inițial la chimioterapia tradițională, deseori are loc o recurență agresivă, rezistentă la tratament”- Bruce Cozadd, CEO Jazz Pharmaceuticals.

Aprobarea are la bază rezultatele studiului de fază 2 publicat în Lancet Oncology:

abonare
  • durată mediană de răspuns de 5,3 luni;
  • rată de răspuns globală raportată de investigatori 35,2%;
  • rată de răspuns a pacienților cu boală sensibilă 45%;
  • rată de răspuns a pacienților cu boală rezistentă 22,2%.

O analiză post-hoc a datelor celor 37 de pacienți care au prezentat răspuns obiectiv inițial a arătat o durată de supraviețuire mediană de aproximativ 1 an (12,6 luni). Cei care au avut boală sensibilă la chimioterapie cu compuși pe bază de platină au avut o perioadă mai mare de supraviețuire (15,8 luni) față de cei cu boală rezistentă (10,9 luni).

Autorii unui editorial publicat concomitent cu rezultatele studiului, atrag atenția asupra posibilității de acțiune sinergică lurbinectedin-imunoterapie, deoarece o parte a pacienților (5/8, 68%) care au fost tratați în prima linie cu imunoterapie au avut un „o rată de răspuns foarte durabilă la lurbinectedin”. Aceștia sugerează necesitatea realizării de studii care să urmărească această posibilă interacțiune.

NCSLC nivolumab ipilimumab chimioterapie cancer pulmonar incarcatura mutatii
Sursa: health.com

Studiul de fază 2, deschis, multicentric, cu un singur braț, a inclus 105 pacienți atât cu boală sensibilă la chimioterapie cu compuși pe bază de platină, cât și cu boală rezistentă, care au progresat în timpul sau după acest treatment. Aceștia au fost tratați cu 3,2 mg/m2 lurbinectedin intravenos, administrate în timpul unei ore. Durata mediană de urmărire a fost de 17,1 luni.

Cele mai comune evenimente adverse de grad 3-4 au fost de natură hematologică: neutropenie (46% dintre pacienți), leucopenie (29%), anemie (9%), și trombocitopenie (7%). Evenimente adverse grave legate de tratament au fost raportate la 10% dintre pacienți, cele mai comune fiind neutropenia și neutropenia febrilă. Nu a fost raportat niciun deces legat de tratament.

Studiul ATLANTIS

Aprobarea FDA are la bază rezultatele acestui studiu asupra ratei de răspuns și a duratei răspunsului. Menținerea acesteia ar putea depinde de verificarea și descrierea beneficiului clinic într-un studiu de confirmare.

Studiul de fază 3, ATLANTIS, aflat în desfășurare va oferi date asupra beneficiului adus de combinația lurbinectedin/doxorubicin asupra supraviețuirii generale. În plus, o parte din limitările studiului de fază 2 (lipsa unui grup de control, neincluderea pacienților cu semne de metastazare cerebrală, una dintre cele mai comune sedii de metastazare a SCLC) sunt adresate de către ATLANTIS, în care grupul de control va fi tratat cu ciclofosfamidă, doxorubicină și vincristină sau topotecan.

Tratamentul SCLC și lurbinectedin

SCLC reprezintă aproximativ 15% din cancerele pulmonare, fiind întâlnit aproape în exclusivitate la fumători. Chiar dacă răspunde bine la chimio și radioterapie, boala recidivează în majoritatea cazurilor. Perioada mediană de supraviețuire a acestor pacienți este de 2-6 luni.

În prezent singura opțiune de tratament de linie a doua aprobată pentru SCLC este inhibitorul de topoizomerază 1, topotecan. Acesta însă este mai puțin eficient la pacienții cu boală rezistentă.

Autorii editorialului consideră că rezultatele lurbinectedin în acest context clinic sunt „deosebit de încurajatoare” deoarece ratele de răspuns sunt superioare celor demonstrate de „topotecan și alte scheme de tratament, inclusiv ciclofosfamidă, doxorubicin sau vincristină, sau chimioterapie cu compuși pe bază de platină”.

„Lurbinectedin este primul medicament aprobat pentru tratamentul de linie a doua a SCLC din anul 1996. Pentru comunitatea oncologică lurbinectedin reprezintă o opțiune binevenită pentru pacienții cu SCLC recurent”- Dr. Charles M. Rudin, Thoracic Oncology Service, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, US.

Mecanism acțiune lurbinectedin inhibă angiogeneză, induce apoptoză.
Lurbinectedin acționează asupra căilor de semnalizare implicate în angiogeneză, supresie imună, remodelare matrixul și proliferare tumorală. Future Oncol.

Lurbinectedin este descris de autorii editorialului ca o „abordare inovativă a medicamentelor oncologice convenționale, cu un mecanism elegant de acțiune bazat pe inducerea stresului de replicare dependent de transcripție și instabilității genomice a celulelor tumorale. Medicamentul se leagă specific la triplete ADN întâlnite în zonele de transcripție și declanșează apoptoza celulară.”

Citește și: