#EAN2019. Administrarea medicamentelor antiepileptice în timpul sarcinii determină risc crescut de tulburări de limbaj ale copiilor

  • Health literacy



Copiii proveniți din mame care au primit tratament antiepileptic pe parcursul sarcinii au risc crescut de a dezvolta tulburări de limbaj la vârsta de 5 și 8 ani. Administrarea suplimentelor de acid folic pe parcursul sarcinii are efect protector împotriva acestor tulburări. Aceste date au fost prezentate în cadrul celei de-a cincea ediții a Congresului Academiei Europene de Neurologie (EAN).

Medicamentele antiepileptice studiate au fost valproatul de sodiu, care în prezent este folosit la femeile gravide numai în cazul absenței unei alternative din cauza riscurilor de malformații, tulburări cognitive și de dezvoltare ale nou-născuților, și carbamazepina, care se considera a fi sigur pentru a fi utilizat pe parcursul sarcinii.

abonare

Efectele adverse asupra dezvoltării neurocognitive după expunerea in utero la medicamente antiepileptice pot fi permanente. Medicii ar trebui să fie conștienți de aceste riscuri, astfel încât să evalueze și să intervină adecvat în cazul acestor copii. Mai ales la femeile cu epilepsie este foarte importantă administrarea suplimentelor de acid folic în perioada periconcepțională (înainte și pe parcursul sarcinii)”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Elisabeth Synnøve Nilsen Husebye.

Beneficiul medicatiei antiepileptice
La nivel mondial, aproape 50 de milioane de persoane trăiesc cu epilepsie însă 75% nu beneficiază de tratament. Cu ajutorul medicației antiepileptice până la 70% din persoane pot duce o viață normală. Sursa foto: World Heath Organization

Studiul a înrolat copii norvegieni născuți în perioada 1999-2008 de mame diagnosticate sau nu cu epilepsie. Mamele au oferit informații despre diagnosticul de epilepsie, utilizarea medicamentelor antiepileptice pe parcursul sarcinii, precum și abilitățile verbale ale copiilor la vârsta de 5 și 8 ani pe baza unui chestionar validat pentru screeningul tulburărilor de limbaj. De asemenea, au fost măsurate concentrațiile sanguine ale medicamentelor antiepileptice din probe de sânge matern recoltat la vârsta gestațională de 17 și 19 săptămâni, și probe recoltate din cordonul ombilical la naștere.

Rezultatele studiului au arătat că acei copii expuși intrauterin la medicamente antiepileptice au avut risc relativ de a dezvolta tulburări de limbaj:

  • Risc relativ de 1,6 la vârstă de 5 ani;
  • Risc relativ de 2 la vârstă de 8 ani, comparativ cu cei născuți din mame fără epilepsie.

Copii expuși la carbamazepină sub formă de monoterapie au avut risc semnificativ crescut de întârziere a limbajului la vârsta de 8 ani. Expunerea feților la valproat de sodiu s-a corelat cu întârziere de limbaj a copiilor la 5 ani. Copii proveniți din mame care au primit suplimente de acid folic periconceptional au avut risc scăzut de a dezvolta tulburări de limbaj asociate cu utilizarea antiepilepticelor pe parcursul sarcinii.

Astfel de date nu au mai fost raportate în trecut. Se cunoștea faptul că nivelul plasmatic de medicamente antiepileptice și de acid folic se corelează cu dificultăți de limbaj și risc de trăsături aparțînând spectrului autist la vârsta de 1,5 și 3 ani. Rezultate similare legate de expunerea in utero la aceste medicamente și dificultăți de limbaj au fost raportate în legătură cu valproat, însă datele despre carbamazepina au fost conflictuale.

Comparație între medicamentele antiepileptice în funcție de siguranța utilizării pe parcursul sarcinii.
Comparație între medicamentele antiepileptice în funcție de siguranța utilizării pe parcursul sarcinii. Sursa foto: revista Neurology

În anul 2018, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a adoptat noi reglementări pentru a evita expunerea intrauterină a feților la valproat din cauza riscului crescut de anomalii congenitale și tulburări de dezvoltare.

Medicamentele care conțin valproat au fost aprobate în UE pentru tratamentul epilepsiei și al tulburării bipolare, iar în unele țări și pentru prevenția migrenei. Însă noile măsuri interzic utilizarea pe parcursul sarcinii a acestor medicamente în tratarea migrenei și a tulburării bipolare. În cazul epilepsiei, utilizarea acestora pe parcursul sarcinii este restricționată la cazurile in care nu există o altă opțiune eficientă de tratament.

Citește și: