De două ori mai multe medicamente noi au fost compensate în 2017, comparativ cu 2015, în România

  • Acces la inovație



România a înregistrat un progres remarcabil în ceea ce privește accesul la terapiile care au fost incluse pentru prima dată pe lista de medicamente compensate și gratuite. Statul român a compensat în 2017 de 2 ori mai multe medicamente noi, în comparație cu anul 2015. 

Președintele LAWG (Asociația Local American Working Group), Dr. Călin Gălășeanu, despre dinamica în domeniul compensării medicamentelor, în acest an:

abonare

„Ne bucurăm că accesul pacienților români la terapii inovatoare a reprezentat o prioritate anul acesta pentru autorități și în special pentru Ministerul Sănătății. Evaluarea continuă pentru introducerea de noi medicamente în compensare, realizarea a numeroase contracte cost-volum, dezvoltarea protocoalelor de prescriere, dar mai ales actualizarea succesivă a listei de medicamente sunt doar câteva exemple în acest sens”.

În 2017, conform declarațiilor autorităților, lista de medicamente compensate și gratuite a fost actualizată cu o frecvență trimestrială, introducând 33 de molecule noi, cu acțiune în arii terapeutice precum oncologie, hematologie, diabet, imunologie sau tratamente destinate afecțiunilor pentru care nu există alternativă terapeutică.

„Trebuie să avem în vedere că medicina progresează în fiecare zi, noi tratamente mai eficiente ajung la pacienți și suntem de părere că este și dreptul pacienților români  de a avea cel mai eficient instrument în lupta cu boala. Avem încredere că procesul de actualizare a listei de medicamente compensate va continua și în anul 2018, în același ritm accelerat”, a adăugat Gălășeanu.

Attila Fejer, Vicepreședinte LAWG, este de părere că această listă are nevoie să fie actualizată constant, pentru a se putea asigura în continuare accesul pacienților la terapiile de care au nevoie:

„Pentru ca pacienții români să poată beneficia de cea mai eficientă opțiune de tratament existentă pentru afecțiunea lor este nevoie ca lista de medicamente compensate și gratuite să fie actualizată constant. Studiile arată că speranța de viață și calitatea vieții oamenilor sunt direct corelate cu accesul acestora la tratamente de ultimă generație. De aceea, efortul autorităților de a introduce terapii noi pentru pacienții români este un pas important în asigurarea accesului sustenabil la tratamente inovatoare”.

În 2015 și 2016, Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat 45, respectiv 22 de terapii noi, oferind mai multe opțiuni de tratament, precum și posibilitatea de optimizare a terapiilor existente. În 2017, până acum, a fost înregistrat un număr de 40 de terapii noi aprobate în SUA.

„Dacă autoritățile vor continua actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite în același ritm ca anul acesta, atunci decalajul dintre România și statele europene privind accesul la tratamente de ultimă generație va fi probabil mai mic. Anul acesta au fost incluse la compensare de două ori mai multe medicamente decât în anul 2015, când doar 15 tratamente au ajuns pe lista de compensate și cu o treime mai multe comparativ cu anul 2016, când 21 de medicamente au ajuns să fie compensate. Este evidentă preocuparea decidenților de a asigura accesul la terapii inovatoare, acesta fiind un demers în beneficiul pacienților români”, a precizat Mihai Diamandopol, Secretar General LAWG.

Articole asemănătoare:

OMS: Lista de medicamente esențiale 2017

Criza medicamentelor oncologice ieftine în SUA: cum au intervenit autoritățile, ce au făcut medicii și câte medicamente lipsesc încă