MSD lansează în România VARIVAX, vaccinul de ultimă generație împotriva varicelei: scădere de 85%-98% a incidenței varicelei la administrarea a două doze

  • PHARMA



VARIVAX, un nou vaccin împotriva virusului varicelo zosterian (VZV), a fost lansat în România. Conform studiilor de specialitate, administrarea unei singure doze de vaccin asigură o reducere de 51%-71% a incidenței varicelei, iar administrarea a două doze conduce la o scădere de 85%-98% a incidenței bolii.

Vaccinul a fost dezvoltat de compania farmaceutică MSD, iar conform prevederilor legale, în țara noastră, este inclus în lista de recomandări pentru vaccinuri opționale, putând fi achiziționat din farmacii.

abonare

Alte rezultate provenite din studiile care au urmărit eficacitatea vaccinului descriu o scădere cu 23%-93% a ratelor de spitalizare legate de varicelă, după introducerea acestui vaccin în programele de vaccinare pe o perioadă de 4-14 ani. Mai mult decât atât, studiile clinice nu au înregistrat reacții adverse severe, singurele efecte adverse fiind durerea și roșeața la locul injecției și erupții asemănătoare varicelei.

Virusul varicelo-zosterian este agentul responsabil de apariția varicelei și herpesului zoster. Vaccinul este dezvoltat pe baza unui virus viu atenuat, derivate din tulpina Oka a virusului varicelo-zosterian.

VARIVAX se administrează injectabil, intramuscular sau subcutanat. Acesta este destinat persoanelor cu vârste mai mari de 1 an pentru o imunizare activă. Cu toate acestea, poate fi utilizat și în rândul persoanelor susceptibile care deja au fost expuse la varicelă, însă trebuie utilizat într-un interval de 3 zile de la expunere.

În ceea ce privește doza administrată, copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 an și 12 ani le este recomandat să primească o doză de 0,5 mL administrată subcutanat. Administrarea unei a doua doze trebuie făcută neapărat la un interval minim de 1 lună. Persoanelor cu vârste mai mari de 13 ani le este recomandat să primească o primă doză de 0,5 mL administrată subcutanat și o a doua doză de 0,5 mL la o distanță de 4-8 săptămâni.

infografic-varicela-msd

Varicela este întâlnită mai des la copii decât la adulți, de cele mai multe ori copiii fiind predispuși la forme mai ușoare. Adulții, pe de altă parte, pot suferi complicații și manifestări precum febră ridicată, durere de cap și stare generală de rău.

Varicela se transmite în special pe cale respiratorie, în mod specific prin tuse și strănut de la o persoană bolnavă. Perioada contagioasă începe cu 1-3 zile înainte de apariția erupției cutanate și continuă în timpul formării veziculelor.

De asemenea, virusul se poate transmite și prin contactul cu obiectele contaminate sau, mai rar, prin secrețiile care apar dacă veziculele de pe piele sunt rupte. Sunt expuse riscului de a face varicelă persoanele care locuiesc împreună cu o persoană bolnavă de varicelă sau care intră în contact pentru mai mult de o oră cu o persoană care are varicelă.

Citește și: