STUDIU. Cinci tipuri noi de cancer mamar au fost identificate cu ajutorul inteligenței artificiale

  • Medicina personalizată



Experții de la Institute of Cancer Research (ICR) au dezvoltat un algoritm bazat pe inteligență artificială pentru a realiza o nouă clasificare a unui tip de cancer de sân (tumorile luminale primare de tip A), în funcție de profilul genetic și molecular. Subtipurile identificate sunt asociate cu răspunsuri diferite la imunoterapie, conform unui studiu publicat în NPJ Breast Cancer. Această strategie a fost anterior utilizată și pentru clasificarea cancerului colorectal.

Studiul poate contribui atât la stabilirea unui tratament personalizat pentru pacientele cu neoplasm mamar cât și la identificarea de noi ținte terapeutice.

abonare

Conform clasificării actuale internaționale a cancerului mamar după profilul molecular sunt descrise următoarele subtipuri – luminal tip A, luminal tip B, Her2 + și cancerul mamar triplu negativ.

Ilustrare tabel tipuri de cancer mamar
Sursa foto – Oncology Advisor

În cazul tipului luminal A, tumorile de sân se dezvoltă din stratul intern al ductelor mamare și sunt ER+ (estrogen receptor) sau PR+ (progesteron receptor) și HER2-. Deși multe subtipuri din această categorie răspund la terapia endocrină, cum este cea cu tamoxifen, o mare parte din pacienți prezintă rezistență primară sau secundară. De asemenea, răspunsul la imunoterapie este variabil. Autorii studiului au explicat:

Aceste tumori luminale de tip A au cele mai bune răspunsuri terapeutice, dar pacienții răspund diferit la tratamentul standard. Chiar și în cazul acestei categorii aparent bine caracterizate se observă o heterogenitate la nivelul expresiei receptorului hormonal, răspunsului la tratament și variabilității genetice, aspecte pe care trebuie să le înțelegem mult mai bine”.

Date genetice, moleculare, citologice legate de cancere de sân, subtipul luminal A, precum și date legate de prognosticul pacienților au fost prelucrate cu ajutorul unui software bazat pe inteligență artificială. Cercetarea s-a bazat pe algoritmul utilizat pentru clasificarea cancerului colorectal în 5 subtipuri. Sistemul a identificat noi categorii ale bolii cu răspunsuri diferite la tratament și au fost obținute următoarele rezultate:

  • Tipul tumoral inflamator este caracterizat de prezența celulelor imune și o expresie crescută a PD-L1, ceea ce sugerează că pot răspunde la imunoterapie;
  • De asemenea, subtipul care prezenta o aglomerare de celule stem și stromale a fost cel mai frecvent;
  • Subtipul care prezintă o expresie crescută de celule stem și fibroblaști a fost asociat cu rate bune de supraviețuire fără recurență a bolii;
  • Tumorile triplu negative s-au identificat la alt grup de pacienți. Aceștia nu răspund la tratamentele hormonale standard, însă mai mulți indicatori arată că pot răspunde la imunoterapie;
  • Pacienții care prezintă anomalii specifice la nivelul cromozomului 8 au un prognostic mai slab decât celelalte grupuri sub tratament cu tamoxifen și prezintă recăderi mult mai rapid (doar 42 de luni, comparativ cu 83 de luni la cei care prezintă tumori cu o populație mai mare de celule stem). În acest caz, pacienții pot primi scheme combinate de tratament sau noi terapii care să întârzie recăderile.
Heterogenitatea moleculara a cancerului mamar
Subtipurile cancerului mamar luminal tip A Sursa foto – NPJ Breast Cancer

Chiar și în cadrul cancerului luminal tip A există o heterogenitate tumorală, determinată atât de modificările genetice cât și de caracteristicile micromediului tumoral și de interacțiunile celulare. Autorii au explicat că spre deosebire de cancerul pancreatic și cel colorectal, pentru cancerul mamar nu s-a descris încă un subtip caracterizat exclusiv de o expresie crescută a markerilor imunologici.

Markerii identificați în aceast studiu nu interferă cu sistemul de clasificare actual, ci identifică diferențe între tumorile luminale de tip A.

O aplicație importantă a studiului ar fi posibilitatea identificării pacientelor care răspund la imunoterapie, deși clasificarea generală folosită până acum ar indica faptul că acestea nu sunt candidate pentru imunoterapie.

Cercetătorii dezvoltă în prezent teste specifice pentru aceste tipuri de cancer mamar, care vor fi folosite în selecția pacienților pentru a primi un anumit tip de tratament. Scopul cercetării este utilizarea acestui algoritm AI pentru cât mai multe tipuri de neoplasme astfel încât să se obțină informații legate de eficacitatea tratamentelor, prognostic și identificarea unei strategii pentru depășirea rezistenței.

„Studiul nostru a demonstrat că inteligența artificială poate recunoaște diverse tipuri de cancer mamar care depășesc abilitatea de detecție a ochiului uman și ne poate indica noi paradigme de tratament pentru pacienții care nu mai răspund la terapiile hormonale standard. Algoritmii AI pot fi folosiți pe scară largă și credem că vom putea folosi această tehnologie pentru toate tipurile de cancere, inclusiv să identificăm noi posibilități de tratament acolo unde în prezent nu mai sunt opțiuni” – Dr. Anguraj Sadanandam, Royal Marsden Hospital

Citește și