#ESMO17: Pembrolizumab, noul standard pentru tratarea cancerului la vezica urinară

  • Acces la inovație



Pembrolizumab ar putea deveni noul standard pentru tratarea cancerului urotelial (cancer la vezica urinară), în urma rezultatelor studiului KEYNOTE-045, prezentate la congresul #ESMO17. Pacienții tratați cu pembrolizumab în urma chimioterapiei standard au avut o speranță de viață mai mare decât cei din grupul de control.

Datele cheie în studiu:

abonare
  • pacienții tratați cu pembrolizumab au avut o speranță de viață cu aproximativ 3 luni mai mare decât în cazul chimioterapiei de linia a II-a
  • pembrolizumab a avut un profil de siguranță superior
  • calitatea vieții a fost îmbunătățită sub tratamentul cu pembrolizumab
  • nu s-a constatat o diferență semnificativă în ceea ce privește perioada medie de supraviețuire fără progresie între cele două tratamente
Sursă: thetruthaboutcancer.com

Studiul clinic de fază III, randomizat, KEYNOTE-045, a testat efectele pembrolizumab versus chimioterapie de linia a II-a (paclitaxel, docetaxel sau vinflunină) în rândul pacienților cu cancer urotelial care au suferit recidivă sau progresie în urma chimioterapiei bazată pe cisplatin.

„Rezultatele studiului au fost neașteptat de bune, având în vedere mortalitatea ridicată asociată cu cancerul urotelian. Pembrolizumab este primul agent care a crescut speranța de viață a pacienților, în comparație cu chimioterapia, ca tratament de linia a II-a. Nu toți pacienții beneficiază de pe urma acestor inhibitori, dar cei care o fac se bucură de o remisie durabilă, uneori chiar mai lungă de un an” – dr. Ronald de Wit, cercetător în cadrul studiului KEYNOTE-045.

Analizele efectuate la 22,5 luni de la începerea studiului au arătat că pacienții tratați cu pembrolizumab au avut o speranță medie de viață cu aproximativ 3 luni mai mare decât cei tratați cu chimioterapie de linia a II-a (10,3 luni vs. 7,4 luni). Cu toate acestea, nu s-a constatat o diferență semnificativă în ceea ce privește perioada medie de supraviețuire fără progresie (PFS) a bolii (2.1 luni pembrolizumab vs 3.3 luni chimioterapie).

De asemenea, efectele adverse sunt mai puțin întâlnite în cazul tratamentului cu pembrolizumab (62,0% vs. 90,6%), iar calitatea vieții pacienților este mult îmbunătățită.

„În concluzie, speranța de viață mărită, profilul de efecte adverse mai bun și calitatea vieții mai ridicată recomandă pembrolizumab ca noul standard în terapia de linia a II-a împotriva cancerului urotelial” – dr. Ronald de Wit

Dr. Maria De Santis, de la Universitatea din Warwick, a analizat studiul KEYNOTE-045 pentru ESMO și a prezentat concluziile în cadrul congresului #ESMO17:

„Deși PFS nu a fost mai mare sub tratamentul cu pembrolizumab, creșterea speranței de viață și profilul bun de siguranță confirmă beneficiile medicamentului în comparație cu chimioterapia de linia a II-a, pentru pacienții care au fost tratați cu chimioterapie pe bază de cisplatin” – dr. Maria De Santis.

Articole relevante:

Ghidul ASCO 2017 pentru cancerul pulmonar avansat: terapiile țintite și imunoterapia, noile standarde

Pembrolizumab, eficient în combinație cu pemetrexed și carboplatin, la pacienții cu cancer pulmonar non-microcelular ne-scuamos

Pembrolizumab: eficacitate pentru cancerul gastric metastazat, linia a doua de tratament