Primul studiu care demonstrează siguranța și eficiența injectării de hidrogel pentru repararea mușchiului cardiac după un infarct miocardic

  • Biotehnologie



Cercetătorii au realizat cu succes primul studiu clinic de fază I care evaluează un tip de hidrogel injectabil cu rol reparator al leziunii mușchiului cardiac și de restaurare a funcției cardiace la pacienții cu insuficiență cardiacă post-infarct miocardic. Rezultatele au arătat că hidrogelul, denumit VentriGel, poate fi injectat în siguranță prin cateter la pacienții care au suferit un episod de infarct miocardic cu 2 – 36 de luni în antecedente.

Studiul, desfășurat de către Ventrix, o compania afiliată Universității San Diego din California, este primul care testează un hidrogel conceput pentru a repara țesutul cardiac. În plus, este prima dată când este evaluat un hidrogel conceput din scheletul natural al țesutului muscular cardiac, cunoscut sub denumirea de matrice extracelulară. În studii preclinice, s-a observat că hidrogelul cu structura matricei extracelulare are potențial de eficiență în alte afecțiuni care afectează circulația în boala arterială periferică.

abonare

„Deși studiul a fost gândit pentru a evalua siguranța Ventrigel, și nu pentru a dovedi eficacitatea în ameliorarea funcției cardiace, s-au observat îmbunătățiri la pacienți. De exemplu, aceștia au putut merge distanțe mai lungi iar pacienții care suferiseră un infarct miocardic cu mai bine de un an înaintea tratamentului, au înregistrat semne de îmbunătățire a funcției cardiace”, a declarat Prof. Dr. Karen Christman, cercetătorul principal al studiului, Jacobs School of Engineering, Institute of Engineering în Medicine at UC San Diego

Studiu clinic - injectare intracardiacă de hidrogel VentriGel
Studiu clinic Ventrix. Sursa foto: ScienceDirect

Studiul de fază I a evaluat gelul la 15 pacienți cu afectare moderată a ventriculului stâng (fracție de ejectie între 25 – 45%) după 2 luni – 3 ani de la un infarct miocardic. Fiecărui pacient i s-au efectuat până la 18 injecții pe cateter cu VentriGel în regiunea afectată. Toți pacienții au fost urmăriți în evoluție timp de 6 luni după încheierea tratamentului.

Pacienții au fost evaluați înainte de începerea tratamentului injectabil printr-un test de mers timp de 6 minute, evaluare cardiacă funcțională și un chestionar asupra sănătății cardiace. Testele au fost repetate la 3 luni, respectiv 6 luni după începerea tratamentului, alături de evalure imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN).

VentriGel este alcătuit din țesut conjunctiv cardiac provenit de la porc, din care sunt înlăturate celulele musculare printr-un proces de curățare. Apoi este înghețat, uscat și tranformat într-o pudră lichefiată ulterior sub formă de fluid ce poate fi ușor injectat în mușchiul cardiac printr-o procedură minim invazivă, fără a fi necesară chirurgia. Odată ce atinge temperatura corpului, lichidul se transformă într-un gel semi-solid, poros.

După un infarct miocardic mușchiul inimii se vindecă prin fibrozare (cicatrizare), care scade funcția cardiacă și conduce către insuficiență cardiacă. VentriGel acționează la acest nivel deoarece prin injectare în mușchiul cardiac înlocuit cu țesut fibros, gelul formează un înveliș care acționează precum un mediu reparativ către care migrează celule sănătoase. Astfel crește mușchiul cardiac, scade țesutul cicatricial și este ameliorată funcția inimii.

În perioada următoare va fi demarată faza a II-a studiului clinic randomizat, care va crește populația studiată și va evalua eficacitatea hidrogelului de a îmbunătăți funcția cardiacă și calitatea vieții pacienților cu insuficiență cardiacă.

Citește și: