VIDEO. Dr. Sandra Alexiu combate cele mai des întâlnite mituri cu privire la vaccinare

  • Health literacy



Vaccinurile sunt unele dintre cele mai sigure medicamente. În momentul în care un vaccin devine disponibil pentru publicul larg, acesta a trecut deja printr-un proces de dezvoltare lung de 12-15 ani și a fost testat pe zeci de mii de voluntari.

În momentul de față, utilizarea pe scară largă a vaccinurilor salvează 2-3 milioane de vieți anual și a dus la eliminarea a 17 boli la nivel mondial.

abonare

Cu toate acestea, există o mulțime de mituri legate de pericolele asociate cu vaccinurile. Cele mai cunoscute dintre acestea fiind:

  • vaccinurile provoacă autism
  • vaccinurile conțin metale grele
  • vaccinurile combinate sunt periculoase pentru copiii

Propagarea dezinformării cu privire la vaccinuri are efecte grave pe termen lung. Potrivit Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), nevaccinarea expune copiii și adulții la boli infecțioase, complicații cauzate de aceste afecțiuni și deces.

În clipul următor, Dr. Sandra Alexiu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, combate cele mai des întâlnite mituri cu privire la vaccinare. Declarațiile au fost obținute cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării:

Următoarele infografice dezmint cele mai întâlnite mituri despre vaccinuri, folosind dovezi științifice:

Citește și: