STUDIU: biopsia lichidă care detectează 80% dintre cancerele colo-rectale în fază incipientă

  • Medicina personalizată



Rezultatele unui nou studiu demonstrează eficacitatea unui test de sânge (biopsie lichidă) care identifică celulele tumorale din sistemul circulator, detectând cazurile de cancer colorectal în stadiu incipient în proporție de 84-88%. Studiile anterioare care au folosit biopsia lichidă pentru evaluarea cancerului colo-rectal s-au dovedit precise doar în detectarea cancerului colo-rectal în stadiu avansat. Noile date au fost prezentate în cadrul Simpozionului de Cancer Gastrointestinal 2018, organizat la San Francisco, California.

 „Screening-ul pentru cancerul colorectal poate fi salvator de vieți, dar cetățenii încă sunt reticenți când vine vorba de programele de screening efectuate de către guvern, deoarece opțiunile actuale sunt neplăcute și inconfortabile pentru pacienți. Deși această cercetare are nevoie de mai multe alte cercetări ulterioare, putem spune că un simplu și precis test de sânge ar putea îmbunătăți ratele de screening, ceea ce într-un final ar îmbunătăți detectarea cancerelor colorectale în faze incipiente, mai ales că tratamentul actual oferă rezultate foarte bune”, a afirmat Dr. Nancy Baxter, expertul ASCO (Societatea Americană de Oncologie Clinică) în cancere gastrointestinale.

Celulele tumorale care circulă (CTC) prin sânge sunt celule care se desprind de tumora primară și pot forma noi tumori în alte părți ale corpului. Acest test de sânge face parte din categoria biopsiei lichide.

abonare
Sursa foto: www.nature.com

Studiul a fost efectuat în cadrul Spitalului Memorial Chang Gung din Taiwan și a cuprins 620 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani care veneau la spital pentru colonoscopii de rutină sau aveau deja un diagnostic de cancer colo-rectal pus. Pe baza colonoscopiei și a biopsiei, unui număr de 438 de pacienți le-au fost desoperiți fie polipi adenomatoși, fie cancere colorectale în stadii incipiente, până la avansate. Restul participanților (grupul de control) nu au avut semne de posibile cancere colorectale.

Fiecărui pacient i-a fost recoltată o cantitate de 2 ml de sânge, care apoi a fost analizată cu ajutorul tehnologiei CMx, o metodă care identifică CTC rare, precum cele întâlnite în cancerele de stadiul I. Rezultatele testării au fost apoi comparate cu rezultatele colonoscopiei, fără ca medicii să aibă deja formulat un diagnostic al pacientului.

Un obiectiv al studiului a fost stabilirea preciziei acestui tip de biopsie lichidă, adică identificarea proporției de individizi sănătoși corect identificați ca neavând polipi sau cancer: „Aceste rezultate sunt importante, deoarece un număr mare de rezultate pozitive false ar fi descurajatoare pentru oamenii care iau în considerare screeningul pentru cancerul colorectal”, este de părere Dr. Wen-Sy Tsai, conducătorul studiului.

Rezultatele au avut o precizie a diagnosticului de 97.3%, adică mai puțin de 3% eroare de diagnostic pozitiv fals. În cazul leziunilor pre-canceroase, testarea a avut o precizie de 77% în detectarea CTC-urilor, iar în cazul cancerelor în fazele I-IV, testarea a avut o precizie de 87%.

Imporanța acestui studiu este dată în primul rând de ușurința cu care oamenii vor accepta testarea, nemaifiind vorba despre metode de testare stânjenitoare pentru pacient, dar și de disponibilitatea financiară a testului: „Cercetările recente arată că peste 80% dintre pacienții care sunt reticenți la colonoscopie sau efectuarea testelor hemocult din scaun sunt deschiși la testul de sânge. Un număr semnificativ de studii au scos la iveală faptul că principalul motiv pentru care oamenii nu se testează este de natură financiară. Totuși, acest test de sânge (biopsia lichidă) costă mai puțin de 100$”, a declarat Dr. Ashish Nimgaonkar, co-autorul studiului.

Mai multe despre biopsia lichidă și utilizările ei, în următoarele articole:

#ASCO 2017: Biopsia lichidă 2.0: detectarea precoce a cancerului prin analiza profundă a ADN-ului din sânge

#ESMO17. Prima biopsie lichidă care poate selecta pacienții ce răspund cel mai bine la imunoterapie

Studiu: utilizarea biopsiei lichide pentru detectarea cancerului în stadii incipiente