STUDIU. Bolnavii de cancer care aleg terapii alternative au un risc de deces de până la 5 ori mai mare față de cei care optează pentru tratamentul medical standard

  • Health literacy



Medicina alternativă a devenit o industrie de 34 de bilioane de dolari în Statele Unite. Până în 2025 se estimează că va ajunge la 200 de bilioane de dolari, la nivel global. Între 43 și 67% dintre bolnavii de cancer apelează la o formă de terapie complementară sau alternativă.

Oamenii care refuză terapia standard pentru cancer în favoarea unei terapii alternative, nevalidată științific, au un risc de deces mult mai mare.

abonare

„Este în firea umană să negăm realitatea”, declară Dr. James Yu, unul dintre autorii unui studiu desfășurat la Universitatea Yale, care oferă date despre efectele reale ale terapiilor alternative și prin care se atrage atenția asupra necesității unei intervenții medicale dovedite științific în tratarea cancerului, în stadii timpurii.

Pacienții tineri, cu o stare materiala bună și cu un nivel înalt de educație aleg mai frecvent pentru tratarea unei forme curabile de cancer o terapie alternativă de tipul homeopatie, cristaloterapie, acupunctură, dietă, tehnici spirituale, diferite plante și minerale etc. Dar studiul arată că această alegere se traduce printr-o mortalitate chiar și de peste 5 ori mai mare decât în populația care adoptă tratamentul convențional.

Principalele rezultate ale studiului

  • Riscul de deces pentru pacienții cu cancer de sân care au urmat terapie alternativă a fost de 5,7 ori mai mare
  • În cazul pacienților cu cancer pulmonar, riscul a fost de 2,2 ori mai mare
  • Pentru cancerul colorectal s-a înregistrat o valoare de 4,6 ori mai mare
  • Grupul de pacienți care a urmat terapii alternative a înregistrat o rată de mortalitate generală de 2,5 ori mai mare
  • Profilul pacientului care alege o astfel de terapie este: pacient tânăr, status material bun, nivel bun de educație, stare de sănătate mai bună, mai frecvent sex feminin

Ce înseamnă medicină alternativă?

Conform National Cancer Institute, prin medicină complementară și alternativă (complementary and alternative medicine – CAM) sunt descrise terapii variate de tipul aromaterapie, homeopatie, precum și produse din plante, suplimente alimentare, dar și tehnici de relaxare, masaje, etc.

Sursa foto – Hub Pages

Medicina complementară include tratamente care se utilizează împreună cu tratamentul standard, în timp ce prin medicină alternativă se înțelege un tratament care substituie tratamentul standard. Terapia integrativă este o altă abordare care combină CAM cu standardul terapeutic pentru o anumită boală și se adresează atât componentei fizice cât și celei emoționale sau psihice.

În studiul derulat la Yale, prin terapie alternativă s-a definit orice terapie care nu are o dovadă științifică, oferită de un furnizor fără pregătire medicală.

Sursa foto – Delcampe

Ce au demonstrat medicii de la Yale?

În studiul realizat de Yale School of Medicine și publicat în Journal of the National Cancer Institute, s-au comparat ratele de supraviețuire ale pacienților care au apelat doar la terapii alternative (cei care au refuzat tratamentul convențional) cu ratele de supraviețuire ale pacienților care au primit tratamentul standard – chimioterapie, radioterapie, tratament chirurgical sau terapie hormonală.

S-au folosit date întregistrate  între 2004 și 2013. Pacienții cu forme non-metastatice de cancer de sân, de prostată, pulmonar și colorectal, 4 dintre cele mai frecvente tipuri, au fost evaluați. Autorii studiului au apelat la National Cancer Database, aflată sub conducerea American Cancer Society și American College of Surgeons pentru a obține date de la pacienții din 1.500 de spitale din SUA.

Din 1,68 de milioane de pacienți, 281 de pacienți au ales terapii alternative în locul terapiei standard. Ratele de supraviețuire ale acestor pacienți au fost comparate cu cele ale unui grup de control de 560 de pacienți care au recurs la terapia standard.

Deși terapiile alternative specifice nu au fost înregistrate, printre acestea se numără medicina tradițională chineză, homeopatia, acupunctura, diete diverse, vitamine, plante, cristale, etc.

Studiul s-a concentrat pe pacienți cu cancere în stadii incipiente, care ar avea șanse mari de vindecare prin tratament standard, evidențiind faptul că o abordare „alternativă” într-un stadiu în care s-ar putea interveni are consecințe, în cele mai multe cazuri ireversibile.

Pacienții care au apelat la terapii alternative au avut un risc de 2,5 ori mai mare de deces comparativ cu cei care au primit terapie standard, după cum se vede în imaginea de mai jos:

În ceea ce privește rata de supraviețuire asociată cu tipuri specifice de cancer, rezultatele au fost următoarele:

  • Cele mai mari rate de mortalitate s-au înregistrat în rândul bolnavilor de cancer de sân, riscul fiind de peste 5 ori mai mare decât în grupul tratat convențional

  • 41% dintre bolnavii de cancer pulmonar care au adoptat terapia convențională au supraviețuit la 5 ani comparativ cu doar 20% dintre cei care au optat pentru TA

  • 79% dintre pacienții cu neoplasm colorectal care au urmat tratamentul recomandat de medic au supraviețuit la 5 ani, comparative cu doar 33% dintre cei au ales TA

În cazul cancerului de prostată, supraviețuirea a fost similară între cele două grupuri, ceea se explică prin progresia lentă a acestui tip de neoplasm și prin durata mica de follow-up a studiului și confirmă importanța supravegherii active.

Pacienții tineri, cu o stare materială bună și cu un nivel înalt de educație – clienții unei afaceri profitabile – medicina alternativă

O altă observație importantă din studiu a fost că profilul tipic al pacientului care alege terapia alternative include:

  • Sexul feminin
  • Pacient tânăr
  • Status material bun
  • Nivel bun de educație
  • Stare de sănătate mai bună

În mod normal, aceste caracteristici ar trebui să contribuie la un prognotistic mai bun al pacientului după un diagnostic de cancer.

Pacientul cu o educație peste medie și cu un status material bun își permite să plătească pentru variante terapeutice neacoperite de asigurările de sănătate și alege cristale, homeopatie, plante, diete miraculoase, dar își crește riscul de deces chiar și de peste 5 ori.

Studiul a arătat că ratele de supraviețuire pentru pacienții cu forme de neoplasme curabile au fost mult mai mici dacă au apelat la terapie alternative în detrimentul terapiei convenționale. Un exemplu este Steve Jobs, care a apelat la diferite diete, terapii, acupunctură timp de 9 luni pentru a se trata de cancer pancreatic până să apeleze tratamentul chirurgical și chimioterapie.

Cu cât nivelul de educație a unui pacient este mai ridicat, cu atât crește probabilitatea de a opta pentru o terapie alternativă, deoarece el consideră că are competența necesară de a lua decizia potrivită. De asemenea, reacțiile adeverse ale terapiilor convenționale de tipul chimioterapie sau radioterapie sunt binecunoscute și pot determina pacienții să caute pe cont propriu alte variante.

Nu trebuie pierdut însă din vedere faptul că în ultimii ani standardele în oncologie se schimbă iar terapiile țintite, imunoterapiile, genotiparea câștigă teren, reprezentând modul în care știința oferă pacienților ceea ce cu disperare caută pe cont propriu – cea mai bună soluție pentru afecțiunea lor.

Deși nu există dovezi concrete dacă aceste terapii alternative funcționează, posibilitatea unui tratament miraculos cu minime reacții adverse și 100% eficacitate este promovat din ce în ce mai mult de o adevarată industrie a pseudoștiinței, mai ales în mediul online.

Dr. Skyler Johnson, autorul principal al studiului, s-a confruntat pe plan personal cu această problemă. Atunci când soția sa a fost diagnosticată cu limfom, instinctul a fost să meargă acasă și să caute pe internet informații:

„Am găsit atâtea informații greșite încât mi-a fost greu sa mai disting ceea ce este corect așa că m-am gândit …. dacă pentru mine este atât de greu, desi am studiat medicina, am un anumit nivel de educație, cât de greu trebuie să fie pentru o persoană fără pregătire să distingă realitatea de informația falsă de pe internet.”

Sursa foto – Flickr

Asa a ajuns la … criteriile CRAP

Dr. Johnson a dezvoltat testul CRAP, pentru identificarea materialelor din mediul online ce promovează pseudoștiința. Patru criterii au fost folosite în acestă evaluare – conspirații sau informații „prea bune pentru a fi reale”, materialele care solicită plăți, anecdote și lipsa de credibilitate a sursei.

Sursa foto – Cancer Answers

 

„Faptele nu schimbă prea des convingerile oamenilor. Câștigarea încrederii lor este de fapt marea provocare” – Dr. Johnson

Medicina alternativă sau convențională. Există o cale de mijloc?

Un studiu din 2016 a arătat că atunci când se discută despre o terapie alternativă sau complementară în cabinetul unui oncolog, cel mai frecvent subiectul este propus de pacient. S-a observat că discuțiile sunt scurte (sub 1 minut), inițiate în majoritatea cazurilor de pacienți (65%) și sunt mai frecvente în stadii incipiente de boală. De asemenea, o astfel de discuție cu medicul s-a corelat cu un nivel mai ridicat de satisfacție de ambele părți și cu o interacțiune centrată pe pacient.

„Mulți pacienți nu spun că folosesc o abordare alternativă pentru că sunt de părere că medicii nu sunt deschiși să discute cu ei despre aceste aspecte sau li s-a spus la un moment dat în mod radical să nu le folosească. Poți să descurajezi oamenii foarte ușor daca ei cred că nu ești dispus să lucrezi cu ei” – Dr. Yu

Deși există multe controverse în jurul terapiilor alternative și complementare, este cert că acestea nu au încă o bază științifică solidă. Iar un studiu care să randomizeze bolnavi de cancer unui grup tratat cu terapie convențională, dovedită, și unui grup tratat prin medicină alternativă ar ridica probleme de etică, explică Dr. Yu.

Pentru un pacient diagnosticat cu o formă de cancer, este important să se ajungă la un consens între maximizarea supraviețuirii prin terapiile disponibile și asigurarea unei calității satisfăcătoare a vieții. Iar acest lucru se poate realiza, în primul rând printr-o comunicarea eficientă cu medicul. Căutarea pe cont propriu a unei soluții este o reacție normală și logică a pacienților. Aceasta trebuie însă direcționată iar deciziile trebuie să fie informate. Aici, rolul principal revine medicului. O cale de mijloc s-ar putea identifica prin dialog și nu prin anularea nevoii pacienților de a căuta de cel mai bun tratament care există pentru ei.

„Ca medici trebuie să încercăm să înțelegem că pacienții vor să participe la alegerea terapiei lor și se simt mai bine dacă apelează la tratamente alternative. Trebuie să îi ascultăm pentru a-i putea convinge să urmeze și terapia standard pe lângă terapiile complementare, dacă este cazul” – Dr. Yu.

Articole similare