STUDIU. Consumul de ceai verde în mod regulat, asociat cu o viață mai lungă și cu un risc redus de boli cardiovasculare

  • Health literacy



Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se obține prin infuzia frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis. Aceasta se cultivă în mai mult de 45 de țări, cu o producție de aproximativ 3,15 milioane de tone anual. În funcție de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong și ceaiul negru (sau roșu), compoziția chimică variind în funcție de aceasta și condițiile climatice din anul respectiv.

Se cunosc deja beneficiile consumului de ceai asupra sănătății datorită activității sale antiinflamatorii și antioxidante, iar un nou studiu aduce date conform cărora, consumul de ceai de cel puțin trei ori pe săptămână este legat de o viață mai lungă și mai sănătoasă.

abonare
Ceai turnat în cană, model indian
Consumul de ceai verde în mod regulat, asociat cu o viață mai lungă și cu un risc redus de boli cardiovasculare

Rezultatele au fost publicate în European Journal of Preventive Cardiology (al Societății Europeane de Cardiologie).

„Consumul de ceai în mod regulat este asociat cu riscuri mai scăzute de boli cardiovasculare și deces de orice cauză. Efectele favorabile asupra sănătății sunt cele mai puternice pentru ceaiul verde și pentru cei care îl consumă în mod regulat”, a declarat prim-autoarea studiului, Dr. Xinyan Wang, Academia Chineză de Științe Medicale din Beijing, China.

Totuși, există limitări privind înțelegerea acestor rezultate și raportarea lor la populația României, de exemplu. Una dintre cele mai importante este că populația inclusă în studiu este chineză, iar biologia acestora diferă, evident, de cea a celorlalte popoare. Și nu doar biologia, genetica sunt diferite, ci și stilul de viață și alimentația lor.

Mai mult, primele evidențe despre consumul de ceai de către popoarele chineze (utilizat inițial în scopuri medicale) datează din secolul III d.Hr., europenii având acces la această băutură abia în secolul al XVII-lea. Așadar, există o diferență de sute de ani, timp în care, adevărații băutori de ceai au dezvoltat metode proprii de a infuza și cultiva planta (în China, ceaiul nu se servește cu zahăr în mod obișnuit, acesta fiind adaousul european).

Ceai turnat în cești, abur

Despre studiu

Analiza a inclus 100.902 de participanți fără istoric de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau cancer. Participanții au fost clasificați în două grupuri: băutori de ceai cu regularitate (de trei sau mai multe ori pe săptămână) și cei care nu au băut niciodată sau fără un obicei în acest sens (mai puțin de trei ori pe săptămână). Aceștia au fost urmăriți timp de 7,3 ani, în medie.

Consumul de ceai în mod regulat a fost asociat cu ani de viață mai sănătoși și speranță de viață mai lungă. De exemplu, analizele au estimat că persoanele în vârstă de 50 de ani, care au băut și beau ceai cu regularitate ar dezvolta boli coronariene și accident vascular cerebral cu 1,41 ani mai târziu și trăiesc cu 1,26 ani mai mult decât cei care nu beau niciodată sau mai rar ceai.

Consumatorii de ceai au avut un risc mai mic cu 20% de boli cardiace incidente și accident vascular cerebral, cu 22% risc mai mic de boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și o scădere de 15% a riscului de deces de orice cauză.

Despre subanaliza privind durata obiceiului

Pentru a evalua potențiala influență a modificărilor în comportamentul privind consumul de ceai, a fost efectuată o analiză a unui subset de 14.081 de participanți din primul studiu. Această analiză a fost efectuată după aproximativ 8 ani.

Cei care au consumat ceai de cel puțin trei ori pe săptămână în primul studiu și care și-au menținut obiceiul au avut un risc cu 39% mai mic de boli cardiace incidente și accident vascular cerebral, 56% risc mai mic de boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și scăderea cu 29% a riscului de moarte din orice cauză, în comparație cu celălalt grup.

„Studiile privind mecanismele (prin care consumul de ceai aduce beneficii) au sugerat că principalii compuși bioactivi din ceai, și anume polifenolii, nu sunt depozitați pe termen lung în organism. Astfel, aportul frecvent de ceai pe o perioadă îndelungată poate fi necesar pentru efectul cardioprotector”, a declarat autorul principal al subanalizei, Dr. Dongfeng Gu, Academia Chineză de Științe Medicale.

Despre subanaliza privind tipul de ceai consumat

Într-o subanaliză în funcție de tipul de ceai, consumul de ceai verde a fost asociat cu riscuri cu aproximativ 25% mai mici de boli cardiace și accident vascular cerebral, boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și deces din toate cauzele. Nu au fost observate asociații semnificative pentru ceaiul negru.

Dr. Gu a menționat că preferința pentru ceaiul verde este unică pentru Asia de Est. „În populația noastră de studiu, 49% dintre consumatorii de ceai consumau ceai verde cel mai frecvent, în timp ce doar 8% preferau ceaiul negru. Proporția mică de băutori de ceai negru ar putea face mai dificilă observarea unor asocieri solide, dar descoperirile noastre sugerează un efect diferențiat între tipurile de ceai”.

Frunze de ceai proaspăt cules în mâini

Doi factori ar putea fi responsabili de aceste rezultate: în primul rând, ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc ai acesteia, inclusiv tensiunea arterială ridicată și dislipidemia. Ceaiul negru este fermentat complet și în acest proces, polifenolii sunt oxidați în pigmenți și își pot pierde efectele antioxidante. În al doilea rând, ceaiul negru este adesea servit cu lapte, ceea ce în cercetările anterioare s-a demonstrat că poate contracara efectele favorabile asupra sănătății, mai ales asupra funcției cardiovasculare.

Per total, descoperirile acestei analize ar putea fi puternic influențate de stilul alimentar al populației din China, fiind unul bogat în flavonoide (o clasă de metaboliți ai plantelor, cu proprietăți antioxidante). În studii anterioare, beneficiile ceaiului au fost evidente în populația japoneză, însă nu și în cea britanică (care consumă ceaiul negru cu lapte adăugat). Deși studiul are toate aceste limitări, cu siguranță există un semnal asupra faptului că acest stil de viață aduce beneficii pe termen lung celor care îl urmează.

Proiectul China-PAR, din care au făcut parte analizele de mai sus este încă în desfășurare, urmărindu-se asocierile mai clare între consumul de ceai și sexul participanților.

Citește și: