STUDIU. Numărul femeilor care participă la programe de reabilitare post-infarct miocardic este cu până la 20% mai mic decât al bărbaților

  • Health literacy



Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii 2020, European Journal of Preventive Cardiology a publicat un review cu privire la stilul de viață solicitant al femeilor care suferă de boli cardiovasculare. Au fost puse în evidență necesitatea și importanța programelor de reabilitare post-infarct miocardic. În contextul actual, femeile care suferă de boli cardiovasculare au nevoie de un program flexibil care să se poată adapta stilului lor de viață solicitant.

Femeile tind să prioritizeze nevoile celorlați. Realitatea este că femeia secolului 21 (femeia modernă) lucrează atât în cadrul familial, în comunitatea din care face parte, cât și zilnic la locul de muncă. În consecință, multe dintre acestea consideră că nu mai au timp pentru a dedica reabilitării în urma unui eveniment din sfera cardiovasculară’’ – a afirmat autorul studiului Dr Jennifer Reed, de la Universitatea Ottawa, Canada.

femeie-diabet-salata-feature
Un stil de viață sănătos și un program riguros de reabilitare post-infarct aduc reale beneficii femeilor.

Conform rezultatelor studiului, multe femei consideră că recuperarea post infarct miocardic nu este necesară și sunt de părere că infarctul miocardic nu poate fi prevenit. Acest aspect denotă lipsa informării cu privire la patologia cardiacă și a impactului pe care stilul de viață îl are în vederea prevenirii acestor evenimente.

abonare

De asemenea, timpul și programul foarte încărcat atât la serviciu cât și acasă sunt motive frecvent evocate pentru lipsa participării la astfel de programe. De cele mai multe ori, femeile îi prioritizează pe ceilalți membri ai familiei, își îndreaptă atenția asupra lor și consideră că i-ar neglija dacă ar participa în aceste programe. O mai bună înțelegere a acestor factori va ajuta la crearea unor soluții eficiente care să permită participarea lor la aceste programe și creșterea interesului pentru procesul de recuperare post evenimente cardiovasculare.

Patologia cardiacă reprezintă o cauză principală de deces în rândul femeilor. În anul 2015 s-a constatat că este responsabilă pentru o treime din totalul deceselor. De altfel, după un eveniment cum este infarctul miocardic, pacienții sunt îndemnați spre un stil de viață cât mai sănătos, care să includă exerciții fizice regulate, dietă corespunzătoare și renunțarea la fumat. Acestea ajută la îmbunătățirea calității vieții pacientului atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihosocial, reducând riscul unor posibile alte evenimente similare.

Alimentație și exercițiu fizic
Un stil de viață sănătos include intervenții asupra activității fizice și asupra dietei, și are beneficiul de a scădea riscul cardiovascular.

Cu toate acestea, când vine vorba despre urmarea acestor sfaturi, numărul femeilor este cu aproximativ 10-20% mai mic decât al bărbaților. În schimb, dacă este vorba despre un program de sport realizat în grup, femeile sunt mult mai consecvente, acestea ajungând la peste 70% din sesiunile desfășurate.

Sunt numeroase alte studii care susțin că femeile neglijează simptomatologia cardiacă. Acestea apelează la serviciile de ajutor pentru  soții, frații sau tații lor, dar întârzie apelul la serviciile de urgență când simptomele le afectează pe ele. Unul dintre posibilele motive este concepția generală asupra acestei patologii, care susține faptul că femeile tinere suferă de infarct miocardic foarte rar. De fapt, femeile, chiar și cele tinere, suferă de infarct miocardic, dar au probabilitatea mai mare de a exprima semne și simptome atipice.

Simptomatologia prezentă cel mai frecvent în IMA
Simptomatologia prezentă cel mai frecvent în IMA. În cazul femeilor, mai frecvent apar simptomele atipice. Sursa foto: Towne Home Care

Spre deosebire de simptomele cel mai des întâlnite în cazul infarctului miocardic (durerea cu caracter de presiune, apăsare, strângere, localizată la nivelul toracelui, care poate iradia la nivelul mandibulei, brațelor sau spatelui, la care se asociază dificultate respiratorie), simptomele resimțite de persoanele de sex feminin pot fi diferite și nespecifice (dureri la nivelul ambelor brațe, la nivelul spatelui, umărului sau stomacului, oboseală brusc instalată, resimțită la activități uzuale), iar dacă o astfel de manifestare persistă pentru mai mult de 15 minute, este recomandată apelarea serviciul de ambulanță.

Citește și: