Podcast #VociCuAutoritate COVID-19
Podcast #VociCuAutoritate COVID-19

Testul genomic care arată dacă este necesară chimioterapia la pacientele cu cancer la sân incipient

mm
04 Dec 2017
2588 Views

Rezultatele unei testări pentru un panel de 70 de gene (70-GS) ar putea influența recomandările privind terapia adjuvantă pentru pacientele cu cancer de sân în stadiu incipient, clasificat cu risc mediu de către testarea de 21 de gene (21-GA). Testarea suplimentară a schimbat decizia terapeutică a medicilor curanți pentru 282 de paciente – chimioterapia fiind adăugată sau retrasă, ca urmare a interpretării rezultatelor.

„Utilizarea testelor genomice în detectarea cancerului de sân ER pozitiv, HER2 negativ a devenit o practică standard pentru a determina în ce măsură chimioterapia adjuvantă este necesară. Există câteva situații în care testul genomic inițial nu oferă un răspuns clar. În aceste cazuri, pacientul ar putea cere o informație suplimentară – ca o a doua opinie. Și totuși, acest test costă și ar trebui utilizat doar în cazurile în care informația clinico-patologică și testul genomic inițial nu sunt relevante”, a declarat pentru Reuters Health, Dr. Hatem Soliman, de la Centru de Cancer Moffitt, din Florida.

Dintre pacientele care sunt testate cu 21-GA, 39% până la 67% au un rezultat al riscului, mediu, neconcludent. Ca urmare, acestea primesc tratament ambiguu din cauza acestui rezultat.

abonare

Pentru a dovedi utilitatea celei de a 2-a testări, a fost efectuat un studiu care a cuprins 840 de paciente cu cancer de sân în fază incipientă. 282 de medici, adică un procent de 33.6%, și-au schimbat decizia de administrare a tratamentului după ce au văzut rezultatul 70-GS. Chimioterapia adjuvantă a fost adăugată în cazul unora dintre paciente și eliminată pentru altele.

Vârsta medie a pacientelor înrolate a fost de 59 de ani, variind de la 27 la 93 de ani. 374 dintre acestea aveau risc scăzut, iar 466 – risc ridicat, conform 21-GA. Rezultatele celei de a 2-a testări – 70-GS, nu au coincis cu rezultatele primei testări.

Ca urmare:

  • Unui număr de 108 paciente dintre cele 374 cu risc scăzut le-a fost eliminată chimioterapia din recomandări;
  • Unui număr de 171 de paciente, dintre cele 466 cu risc ridicat, le-a fost adăugată chimioterapia.

Medicii au declarat că, datorită celei de a 2-a testări, au mai multă încredere în decizia luată la administrarea tratamentului.

Puteți citi mai multe în următoarele articole:

#ESMO17. 75% dintre pacientele cu cancer mamar sau ovarian nu și-au făcut testarea genetică, deși ar fi trebuit

#ASCO2017: Testarea genomică de rutină este fezabilă, dar numai o parte a pacienților beneficiază de ea în mod curent