Testul genomic care arată dacă este necesară chimioterapia la pacientele cu cancer la sân incipient

  • Medicina personalizată



Rezultatele unei testări pentru un panel de 70 de gene (70-GS) ar putea influența recomandările privind terapia adjuvantă pentru pacientele cu cancer de sân în stadiu incipient, clasificat cu risc mediu de către testarea de 21 de gene (21-GA). Testarea suplimentară a schimbat decizia terapeutică a medicilor curanți pentru 282 de paciente – chimioterapia fiind adăugată sau retrasă, ca urmare a interpretării rezultatelor.

„Utilizarea testelor genomice în detectarea cancerului de sân ER pozitiv, HER2 negativ a devenit o practică standard pentru a determina în ce măsură chimioterapia adjuvantă este necesară. Există câteva situații în care testul genomic inițial nu oferă un răspuns clar. În aceste cazuri, pacientul ar putea cere o informație suplimentară – ca o a doua opinie. Și totuși, acest test costă și ar trebui utilizat doar în cazurile în care informația clinico-patologică și testul genomic inițial nu sunt relevante”, a declarat pentru Reuters Health, Dr. Hatem Soliman, de la Centru de Cancer Moffitt, din Florida.

Dintre pacientele care sunt testate cu 21-GA, 39% până la 67% au un rezultat al riscului, mediu, neconcludent. Ca urmare, acestea primesc tratament ambiguu din cauza acestui rezultat.

abonare

Pentru a dovedi utilitatea celei de a 2-a testări, a fost efectuat un studiu care a cuprins 840 de paciente cu cancer de sân în fază incipientă. 282 de medici, adică un procent de 33.6%, și-au schimbat decizia de administrare a tratamentului după ce au văzut rezultatul 70-GS. Chimioterapia adjuvantă a fost adăugată în cazul unora dintre paciente și eliminată pentru altele.

Vârsta medie a pacientelor înrolate a fost de 59 de ani, variind de la 27 la 93 de ani. 374 dintre acestea aveau risc scăzut, iar 466 – risc ridicat, conform 21-GA. Rezultatele celei de a 2-a testări – 70-GS, nu au coincis cu rezultatele primei testări.

Ca urmare:

  • Unui număr de 108 paciente dintre cele 374 cu risc scăzut le-a fost eliminată chimioterapia din recomandări;
  • Unui număr de 171 de paciente, dintre cele 466 cu risc ridicat, le-a fost adăugată chimioterapia.

Medicii au declarat că, datorită celei de a 2-a testări, au mai multă încredere în decizia luată la administrarea tratamentului.

Puteți citi mai multe în următoarele articole:

#ESMO17. 75% dintre pacientele cu cancer mamar sau ovarian nu și-au făcut testarea genetică, deși ar fi trebuit

#ASCO2017: Testarea genomică de rutină este fezabilă, dar numai o parte a pacienților beneficiază de ea în mod curent