#EADV2018. Tratamentul psoriazisului poate fi riscant în primul trimestru de sarcină

  • Health literacy



Un procent de 26,21% din populația Franței care suferă de psoriazis este reprezentat de femei. În ciuda faptului că s-au studiat și se cunosc efectele sarcinii și psoriazisului asupra țesutului cutanat, până la momentul actual, în Franța nu s-au documentat atitudinile și modul de abordare a femeilor însărcinate și a dermatologilor în legătură cu boala.

Proiectul „Objectif Peau” („Obiectivul Piele”), demarat recent în Franța, a urmărit prevalența psoriazisului în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, precum și relația dintre opiniile dermatologilor și îngrijorările femeilor însărcinate.

abonare

Studiul GESTA-PSO care a analizat relația dintre psoriazis și sarcină, a fost dezbătut în cadrul Congresului Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie 2018 (EADV 2018). O concluzie principală la care a condus proiectul a fost că 54% dintre dermatologi consideră tratamentul pentru psoriazis riscant în primul trimestru de sarcină în rândul femeilor care așteaptă un copil.

Desfășurarea studiului și rezultatele obținute

Datele au fost colectate în urma unui chestionar trimis prin e-mail către 361 de participanți – dermatologi cu diferite subspecializări.

Din numărul total de dermatologi, 63% erau femei, aspect important de luat în considerare în raport cu deschiderea pacientelor și cu împărtășirea grijilor acestora. Principalul subiect dezbătut intre medic si pacient a fost compatibilitatea tratamentului cu sarcina. În 66,9% dintre cazuri, pacientele s-au dovedit a fi îngrijorate de modul în care medicatia pentru psoriazis ar putea interveni în sarcină.

Histopatologia psoriazisului

Cu procentaje de 52,8% si, respectiv, 24,7%, progresia bolii și riscul pentru fat au fost cele mai grave urmări de care s-au temut pacientele în timpul sarcinii. În 83,1% din cazurile de diagnostic de psoriazis printre femeile tinere, s-au purtat discuții legate de dorința pacientelor de a rămâne însărcinate. Mai mult decât atât, 19,8% dintre dermatologi au afirmat că au purtat adesea discuții cu pacientele legate de impactul psoriazisului asupra vietii intime.

În ceea ce privește tratamentul psoriazisului în timpul sarcinii, 48,6% dintre dermatologi au declarat că nu au aprobat administrarea niciunei bioterapii în această perioadă, iar 61,3% în timpul alăptării. 28% au afirmat că există recomandări în ceea ce privește îngrijirea și tratarea femeilor însărcinate care au psoriazis, însă numai 21% dintre aceștia le și cunosc.

Conform datelor obținute în urma chestionarului, din populația Franței care suferă de psoriazis 28% sunt femei, procent foarte apropiat de cel estimat de Proiectul „Objectif Peau” (26,21%).

Studiul a fost realizat cu scopul de a creste conștientizarea cu privire lq principalele temeri ale femeilor cu psoriazis, care sunt însărcinate sau care doresc să aibă un copil în viitorul apropiat. In plus, studiul incurajeaza abordarea de metode noi și eficiente pentru a putea răspunde tuturor grijilor și întrebărilor acestora.

Citește și: