VIDEO. Dr. Cristina Anghel: Importanța somnului pentru copii

  • Health literacy



Somnul are un rol vital în dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor. Potrivit, dr. Cristina Anghel, Vicepreședintele Asociației pentru Tulburări de Somn la Copii și Adolescenți, în timpul somnului, se dezvoltă sinapsele neuronale și se secretă hormonii de creștere și substanțele implicate în imunitate. Din aceste motive, copiii au nevoie de mai mult timp de odihnă decât adulții.

Printre cele mai frecvente tulburări de somn întâlnite la copii se numără trezirile frecvente nocturne, pavorul nocturn (atacuri de panică în timpul somnului), somnambulismul, vorbitul în somn și apneea în somn.

abonare

În România, unul din 10 copii suferă de tulburări respiratorii. Datele epidemiologice din ultimii ani au arătat că tulburările de somn în rândul copiilor cresc riscul de obezitate infantilă. Obezitatea este la rândul ei asociată cu sindromul de apnee în somn – o întrerupere temporară a respirației care provoacă trezirea pacientului și afectează calitatea somnului.

Copiii sunt astfel prinși într-un cerc vicios: odihna insuficientă provoacă obezitate, care la rândul ei este responsabilă pentru alte tulburări de somn.

În următorul clip, dr. Cristina Anghel vorbește despre importanța somnului pentru copii și despre cele mai frecvente tulburări de somn pediatrice:

În tabelul de mai jos, puteți citi numărul de ore de somn recomandate de National Sleep Foundation, în funcție de vârstă. Recomandările sunt formulate în urma consensului unui grup multidisciplinar de experți:

Articole recomandate:

7 ore neîntrerupte de somn sunt esențiale pentru sănătatea fizică și psihică a adulților

Dr. Oana Claudia Deleanu: Ce este apneea în somn, cum o diagnosticăm și cum o tratăm

Ce este rezerva cognitivă? Ce rol au somnul și alimentația pentru sănătatea creierului?