VOTEZ PENTRU SĂNĂTATE. 99% dintre români consideră că sănătatea ar trebui să fie o prioritate pentru Guvern și autorități

  • Health literacy
  • Mass-media



Românii sunt de părere că finanțarea, investițiile și lipsa unor dotări moderne sunt principalele lipsuri ale sistemului de sănătate. De aceea, este nevoie de implementarea unor măsuri concrete, o finanțare adecvată, programe de prevenție și un acces mai bun la îngrijire, arată datele studiului reprezentativ pentru populația urbană „Sănătatea ca prioritate în România”, realizat de ISRA Center (membru al Coaliției Votez pentru Sănătate), în luna octombrie 2019.

De aceea, în contextul alegerilor electorale din acest an și continuând în 2020, Coaliția „Votez pentru Sănătate” relansează campania de informare și implicare publică „Votez pentru Sănătate’’.

abonare

2019-2020 este o perioadă electorală și reprezintă o șansă în plus de a-i convinge pe actualii și viitorii aleși că sănătatea românilor trebuie privită ca o investiție pe termen lung. Prin campania <<Votez pentru Sănătate>> ne propunem să atragem implicarea cât mai multor români, să convingem autoritățile să ia măsuri concrete pentru ca, în final, să putem beneficia cu toții de un sistem sanitar modern și performant”, a declarat Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină și membru al Consiliului de Experți „Votez pentru Sănătate”.

Ce îi îngrijorează pe români ?

Principalele aspecte care îi afectează pe pacienții români sunt calitatea slabă a îngrijirilor medicale, numărul insuficient de medici, accesul limitat la medicamente noi și lipsa unei viziuni pe termen lung privind sănătatea.

Potrivit aceluiași studiu:

  •  78% dintre respondenți consideră că a avea acces la îngrijire și medicamente este un lucru foarte important, însă dintre cei care au primit o reţetă de medicamente noi, 4 din 10 au avut dificultăți în a găsi tratamentul de care aveau nevoie;
  • 96% dintre aceștia au declarat că au interacționat în ultimii 3 ani cu sistemul de românesc de sănătate, însă doar 38% s-au declarat mulțumiți de ultima interacțiune, iar 86% consideră că în România sunt inaccesibile standardele europene de tratament.

Votez pentru Sanatate, campanie de constientizare relansata in 2020

Care sunt măsurile cu impact real?

  •  Sănătatea ar trebui să primească o finanțare mai mare din partea Guvernului, cred 97% dintre români, iar 74% dintre aceștia cred că mai puțin de jumătate (sau niciuna) dintre măsurile propuse pentru sănătate au fost realizate;
  •  În ceea ce privește măsurile pe care și le-ar dori implementate, în topul celor propuse sunt îmbunătățirea îngrijirilor medicale, investiții în echiparea spitalelor, lansarea unor programe de prevenție și accesul la medicamente de ultimă generație.

„Sănătatea cetățenilor ar trebui să fie o prioritate pentru decidenți, dar totodată depinde de fiecare dintre noi cât de mult punem accent pe acest subiect. Noi, cetățenii, ar trebui să fim cei care alegem prioritățile pe care le dorim”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și membru al Consiliului de Experți „Votez pentru Sănătate”.

Despre Votez pentru Sănătate

Votez pentru Sănătate este o campanie de informare și implicare publică, lansată în octombrie 2016, la inițiativa Coaliţiei „Votez pentru Sănătate”, care își propune să facă din sănătate o prioritate pe agenda publică și să genereze o schimbare concretă în sistemul de sănătate.

Peste 20 de entități și instituții s-au alăturat până în prezent Coaliției: asociații profesionale, societăți medicale, asociații de pacienți, companii private, experți în diverse domenii, lista entităților care vor să se alăture fiind deschisă pe toată perioada campaniei.
Cei 19 milioane de români, se pot alătura campaniei, votând pe site-ul: www.votezpentrusanatate.ro

Mai multe despre campanie puteţi afla accesând: www.votezpentrusanatate.ro  și pagina de Facebook „Votez pentru sănătate”.

Citește și: