Ziua Mondială de Luptă împotriva Artritelor: în România, 22% din absenteismul la locul de muncă este cauzat de bolile reumatologice

  • Health literacy



Cu ocazia „Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor”, Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, sub egida Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR), continuă eforturile de conștientizare publică asupra bolilor reumatice și musculo-scheletale și a impactului socio-economic al acestor afecțiuni, prin continuarea campaniei „Don’t Delay, Connect Today” și prin lansarea datelor preliminare ale unui studiu de percepție în rândul românilor cu privire la durerea de spate de tip inflamator, una dintre afecțiunile frecvente în categoria bolilor reumatice.

conferinta-ziua-mondiala-lupta-impotriva-artitrelor

Astfel, campania europeană EULAR „Don’t Delay, Connect Today”, lansată la începutul acestui an și în România sub sloganul „Fără amânare! Fă o programare!” de către Liga Română contra Reumatismului în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie, continuă să atragă atenția asupra importanței diagnosticului precoce și a îngrijirii de specialitate pentru îmbunătățirea calității vieții celor peste 600.000 de români ce suferă de aceste afecțiuni.  De multe ori, lipsa de informare şi întârzierea pacienţiilor de a se prezenta la medic conduc la întârzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia. În lipsa unui tratament corespunzător, bolile reumatice pot afecta activitățile de zi cu zi ale pacienților, dar şi abilitățile lor fizice.

abonare

Mesaj către pacienți al Conf. Cătălin Codreanu:

„În contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor, continuăm  eforturile de îmbunătățire a gradului de conștientizare și acces timpuriu la diagnostic și îngrijire de specialitate pentru persoanele afectate de boli reumatice și musculo-scheletale. Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog și accesul la cele mai noi și eficiente tipuri de tratament pot duce la îmbunătățirea calității vieții acestor persoane – acesta este semnalul de alarmă transmis la nivel european, prin intermediul campaniei <Don’t Delay, Connect Today!>”, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Președinte, Societatea Română de Reumatologie.

Rezultatele studiului de percepție asupra bolilor reumatice

În ultimul an, participanții la studiu au mers la medicul de familie (66%), la medicul stomatolog (50%) și la medicul oftalmolog (34%) pentru controale de rutină sau preventiv. 13% din respondenți au fost la reumatolog.  

Principala cauză a bolilor reumatice, în percepția respondenților, este expunerea la frig și umezeală. Studiile identifică acest factor ca potențial precipitant al unor acutizări de condiții reumatice, dar nu ca unul cauzal sau de risc. Nu sunt cunoscuți factorii de risc precum dezechilibrul sistemului imun sau infecțiile.

„Deşi la nivelul percepţiei, fapt confirmat și de recenta cercetare, sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă a țării, tineri şi chiar copii. Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani, în timp ce poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, existând chiar și pacienţi mai tineri. Aproximativ 2.000 de copii suferă de artrită juvenilă în România și există, de asemenea, un procent important de populație care, așa cum confirmă și cercetarea, ar putea suferi de o boală reumatică fără să fi mers vreodată la o consultație de specialitate la medicul reumatolog. Toate aceste date sunt un indicator profund al impactului bolilor reumatice și musculo-scheletale la nivel socio-economic, despre care este încă insuficient cunoscut că provoacă peste 50% din absenteismul de la locul de muncă (la nivelul Uniunii Europene)”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Președinte al Ligii Române contra Reumatismului.

În ce moment s-au adresat respondenții din studiu medicului reumatolog?

  • 55% la recomandarea medicului de familie
  • 53% atunci când durerea le-a limitat activitatea cotidiană
  • 48% când durerea a fost persistentă
  • 36% când durerea s-a agravat
  • 20% preventiv
  • 10% la recomandarea familiei, prietenilor sau a cunoștințelor

Principalele motive de prezentare la reumatolog au fost durerea articulară, inflamația articulară, rigiditatea articulară, durerea de spate și durerea care nu se ameliorează la repaus. Cele mai frecvente simptome resimțite în ultimul an au fost oboseala (80%), durerea de spate (77%), durerile de cap (60%) și durerile articulare (54%).

76% din românii care nu au fost niciodată la medicul reumatolog au considerat că nu au nevoie sau nu au avut probleme, 9% s-au tratat singuri, 9% au apelat la medicina alternativă, iar 8% nu au avut timp să meargă la medic. Doar 3% au declarat costul prea ridicat ca motivul de a nu merge la un reumatolog.

Principalele boli reumatice recunoscute de respondenți au fost osteoporoza, artroza și durerea de spate de tip inflamator. Artrita juvenilă, artrita psoriazică și bursita se numără printre cele mai puțin recunoscute condiții.

50% dintre participanți au o percepție conturată asupra durerii de spate mecanice, în timp ce doar 18% percep durerea de spate ca pe o boală cronică.

Mai mult de jumătate dintre respondenți au recunoscut cel puțin unul dintre simptomele principale specifice ale durerii de spate de tip inflamator, precum faptul că nu se ameliorează la repaus și apare progresiv și prezența inflamației articulare.

Studiului național realizat de iSense a inclus peste 400 de participanți. S-a desfășurat în perioada septembrie – octombrie 2018, pentru Liga Română contra Reumatismului, în rândul populației urbane active din România, utilizatoare de internet, cu vârsta de peste 18 ani.

Povara economică a bolilor reumatice

Bolile musculo-secheletale se află pe locul doi în privința poverii economice, după cele cardiovasculare. În timp ce costurile în prima situație provin în marea majoritate din dizabilitatea pe termen lung, cele din bolile cardiovasculare provin majoritar din spitalizare, mortalitate și dizabilitate pe termen lung. În România, doar costurile artritei reumatoide sunt estimate la 619 milioane de euro pe an.

22% din absenteismul de la locul de muncă din România este rezultatul bolilor musculo-scheletale. O mare parte a lucrătorilor români au raportat fie dureri de spate (42%), fie durere musculară la nivelul gâtului, umerilor și al membrelor superioare.

Ce sunt bolile reumatice?

Bolile reumatice și musculo-scheletale reprezintă un grup de peste 200 condiții precum boli inflamatorii (precum poliartita reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupusul sistemic eritematos, sclerodermie), suferințe degenerative articulare sau abarticulare, și osteoporoza.

600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator în țara noastră. Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator din România. Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii, afectează aproximativ 1% din populația adultă, preponderent bărbații, și debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani. Bolile reumatice afectează într-o măsură importantă tinerii și chiar copiii (în România aproximativ 2.000 de copii sunt diagnosticați cu artrită juvenilă), deși la nivelul percepției sunt considerate afecțiuni ale bătrâneții.

Printre simptomele bolilor musculo-scheletale se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, profesii care solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată, sunt printre factorii care cresc riscul de boli reumatice.

Conf. Cătălin Codreanu despre tratamentul poliartritei reumatoide și noua clasă a terapiilor sintetice țintite:

Citește și: