#ASCO18. STUDIU. Terapiile țintite cresc supraviețuirea în multe tipuri de cancer greu de tratat, comparativ cu administrarea tratamentului fără a lua în calcul biomarkerii

  • Medicina personalizată



Prima terapie țintită a fost dezvoltată acum 20 de ani și de atunci, prin medicina de precizie a crescut supravețuirea multor bolnavi. Folosind noile tehnici de testare genetică astăzi putem realiza un tablou complex al neoplasmelor și le putem trata cu mijloce deja existente în funcție de profilul genetic.

La Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din acest an a fost prezentat studiul IMPACT, care a demonstrat că alegerea unei terapii personalizate, ghidată de profilului molecular al pacientului, se traduce printr-o supraviețure mai mare. Cercetarea s-a bazat pe o analiză pe termen lung și a evaluat multiple neoplasme greu de tratat.

abonare

Rata de răspuns, supraviețuirea generală și progresia fără supraviețuire a bolii au fost parametrii care au înregistrat valori superioare dacă tratamentul ales era compatibil cu modificările genetice identificate la nivel tumoral.

„Acesta este primul și cel mai mare studiu, cu cea mai lungă perioadă de urmărire, care a evaluat impactul medicinei de precizie asupra mai multor tipuri de cancer. Descoperirile noastre arată că testarea moleculară a tumorilor folosind secvențierea de nouă generație poate fi folosită pentru identificarea terapiei optime și ar trebui să fie luată în considerare pentru pacienții cu cancere dificil de tratat.” – Dr. Apostolia Maria Tsimberidou, Anderson Cancer Center, Huston, Texas

Studiul a început în 2007 și a urmărit alegerea tratamentului în funcție de rezultatele testelor genetice la persoanele cu neoplasme greu de tratat. Pacienții aveau cancere cu o evoluție nefavorabilă în ciuda tratamentelor standard. Unii dintre aceștia au încercat până la 16 variante de tratament. 2,8% dintre pacienți erau recent diagnosticați cu o formă rară și incurabilă de cancer. Cele mai frecvente tipuri studiate au fost:

  • cancerul gastrointestinal
  • cancerul de sân
  • melanomul
  • cancerul pulmonar
  • cancerul tiroidian
  • cancerele din sfera genitală

În primii ani ai studiului erau testate gene individuale pentru diferite mutații, însă de la sfârșitul anului 2013, utilizarea secvențierii de nouă generație (NGS) a permis testarea a 20-50 de gene în același timp. Dintre cei 3 743 de pacienți care au fost supuși testelor moleculare, la 1307 s-a identificat cel puțin o modificare genetică. De la acest subgrup au pornit două abordări:

  • 711 dintre aceștia au primit tratament țintit, în funcție de caracteristicile tumorii
  • 596 au primit o terapie care nu se adresa profilului genetic identificat (pentru că la momentul respectiv nu era disponibil un tratament compatibil mutației)

Una dintre observații a fost că administrarea unei terapii țintite a reprezentat un factor independent care a prezis o supraviețuire generală mai lungă. Rezultatele studiului au arătat că:

  • Valoarea medie a supraviețuirii generale a fost de 9,3 luni la pacienții tratați în funcție de profilul molecular și de doar 7,3 luni în grupul tratat standard
  • Rata generală de supraviețuire la 3 ani a fost de 15% în grupul care a primit terapii țintite și de 7% în celălalt grup.
  • Rata de supraviețuire la 10 ani a fost de 6% versus 1%
  • Supraviețuirea fără progresie a bolii a fost de 4 luni versus 2,8 luni

Investigatorii au dezvoltat și un scor de pronostic pentru a se putea estima supraviețuirea generală în funcție de caracteristicile fiecărui pacient. Printre factorii independenți care anticipează rata mică de supraviețuire s-au numărat

  • Mutații genetice la nivelul căii de semnalizare PI3K/AKT/mTOR
  • Prezența metastazelor hepatice
  • Nivelurile crescute ale LDH
  • Valorile scăzute ale albuminei
  • Trombocitopenia
  • Vârsta de peste 60 de ani

Studiul IMPACT e o altă dovadă că atitudinea optimă este să tratăm bolnavii de cancer după profilul genetic și nu după localizarea tumorii.

Astăzi avem la dispoziție metode rapide și complete de testare genetică. Secvențierea de nouă generație și terapiile țintite, alături de alete metode moderne de evaluare a statusului imun și adoptarea noilor terapii axate pe activarea mecanismelor proprii de apărarea împotriva cancerului pot schimba semnificativ prognosticul bolnavilor de cancer.

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

Mai multe articole de la ASCO 2018:

#ASCO18. Cât de mult contează rasa, sexul și vârsta în alegerea tratamentului optim pentru cancer?

#ASCO18: Tratament mai scurt cu trastuzumab pentru cancerul de sân, la fel de eficient, cu mai puține reacții adverse

#ASCO18. Doar 2% dintre fumătorii americani au participat la screeningul pentru cancer pulmonar în 2016

#ASCO18. Testarea completă a mutațiilor din cancerul pulmonar, de la început, ar duce la economii de 2 milioane de dolari față de testarea panelului de 4 mutații