#ASCO20. Ribociclib crește supraviețuirea globală în cancerul de sân HR+/HER2-, chiar și în cazurile cu metastaze viscerale

  • Medicina personalizatăRibociclib crește supraviețuirea chiar și în cele mai agresive forme de cancer de sân HR+, HER2-. Pacienții cu metastaze viscerale, mai ales hepatice și cerebrale, au un prognostic nefavorabil, însă terapia țintită cu ribociclib crește supraviețuirea globală chiar și în aceste cazuri. Noi analize ale studiilor MONALEESA-7 și MONALEESA-3 au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2020) care anul acesta s-a desfășurat online. Datele confirmă beneficiile anterioare demonstrate de ribociclib în cancerul de sân avansat HR+, HER2-: creșterea supraviețuirii globale indiferent de tipul metastazelor, terapia endocrină asociată sau dacă pacienta se află în pre/perimenopauză sau postmenopauză.

În cele două studii din programul MONALEESA , 60% dintre paciente prezentau metastaze viscerale, ceea ce reflectă situația întâlnită în practică. Ribociclib, în combinație cu terapia endocrină a determinat o reducere a riscului de deces cu 30% în MONALEESA-7. În MONALEESA-3 s-a obținut o reducere cu 20% a riscului de deces (supraviețuirea globală medie de 41 luni versus 39,4 luni ).

abonare

Ribociclib adăugat terapiei endocrine crește supraviețuirea la pacienții cu metastaze hepatice, comparativ cu cei care au primit doar terapie endocrină:

  • în studiul MONALEESA-7 s-a obținut o reducere cu 47% a riscului de deces pentru cei care au primit ribociclib;
  • în studiul MONALEESA-3, reducerea riscului de deces a fost de 37%.

Studiul MONALEESA-3 a stat la baza extinderii din 2018 a aprobării FDA pentru ribociclib în combinație cu fulvestrant la pacientele în postmenopauză cu neoplasm mamar avansat sau metastatic, în prima linie de tratament sau după înregistrarea progresiei bolii în urma terapiei endocrine. O analiză prezentată anul trecut, în cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie (ESMO) 2019 a adus date legate de supraviețuirea globală în linia I de tratament a cancerului de sân avansat HR+/HER2- la femeile în postmenopauză. După 42 de luni de evoluție, ratele estimative ale supraviețuirii au fost de 58% pentru grupul țintă și de 46% pentru grupul de control.

MONALEESA 7 este primul studiu cu valoare statistică, ce a arătat că ribociclib aduce importante beneficii clinice pentru femeile aflate în perioada de pre și perimenopauză cu neoplasm mamar avansat HR+, HER2 -. Este primul studiu care a arătat că ribociclib poate fi combinat cu tamoxifen sau inhibitori nonsteroidieni de aromatază și goserelină.

În cadrul ASCO 2019, o nouă analiză a studiului demonstra creșterea supraviețuirii globale la pacientele în pre și perimenopauză care au primit ribociclib alături de terapia hormonală, comparativ cu cele care au primit doar terapie endocrină. După o perioadă de follow-up de 42 de luni, terapia combinată cu ribociclib s-a tradus printr-o creștere a ratei de supraviețuire cu 70% versus 46%.

Ciclul celular normal este controlat prin mecanisme complexe, iar interferarea punctelor de control în care sunt implicate numeroase tipuri de kinaze s-a asociat cu rezultate favorabile în studii. CDK (cell division protein kinase) 4 și 6 sunt intens studiate având în vedere implicarea în cancerul de sân.

Mecanisum de actiune al inhibitilor CDK 4/6, ribociclib, abemaciclib
Rolul complexelor ciclină-CDK și al căii ciclina D-CDK4/6-p16-Rb la nivelul ciclului celular. Inhibitorii selectivi ai CDK4/6, precum ribociclib și abemaciclib, acționează direct la nivelul acestei căi pentru a bloca progresia ciclului celular.

Kisquali (ribociclib) este un inhibitor al kinazelor ciclin dependente CDK4 și CDK6. În multe cazuri de cancer mamar s-a identificat o supraexpresie a ciclinei D, o proteină esențială pentru reglarea ciclului celular. Atunci când ciclinele de tip D activează CDK4 și CDK6 are loc fosforilarea proteinei pRb (retinoblastoma-associated protein). Consecința este continuarea ciclului celular și diviziunii necontrolate. Ribociclib este un inhibitor al enzimelor CDK4/6, care blochează fosforilarea Rb și oprește ciclul celular în faza G1. Acesta și-a dovedit eficacitatea pe culturi celulare tumorale, pe modele animale și în numeroase studii clinice.

Ribociclib a fost aprobat în 2017 de Food and Drug Administration (FDA) și European Medicines Agency (EMA).

Citește și