Bătălia #COVID19 în laborator. IMI: 8 proiecte de cercetare, finanțare totală de 117 milioane, din partea EFPIA și a Comisiei Europene

  • PHARMALa începutul lunii martie, Inițiativa pentru Medicamente Inovatoare (The Innovative Medicines Initiative – IMI) a lansat un „Call” (apel) către proiectele care adresează dezvoltarea terapeutică și diagnostică pentru combaterea COVID-19. IMI a exclus cercetările pentru vaccin. Inițiativa pentru Medicamente Inovatoare este o inițiativă europeană pentru îmbunătățirea competitivității la nivelul Uniunii Europene în domeniul cercetării farmaceutice. IMI este un parteneriat public-privat între Comunitatea Europeană (reprezentată de Comisia Europeană) și Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA).

O lună mai târziu, pe 12 mai, IMI a anunțat selectarea a 8 proiecte pentru a le finanța ca urmare a apelului accelerat pentru propuneri de diagnostic și tratament pentru noul coronavirus. IMI a crescut finanțarea de la 45 milioane EUR la 72 milioane EUR (fonduri din programul european de cercetare și inovare, Horizon 2020). În plus, companiile din cadrul EFPIA și alte organizații vor contribui cu peste 45 milioane de euro la proiect.

abonare

În total, s-au primit 144 de propuneri dintre care 120 au îndeplinit criteriile de bază de eligibilitate pentru acordarea sprijinului financiar. Toate propunerile eligibile au fost evaluate de experți independenți și, datorită numărului mare de propuneri de înaltă calitate, s-a decis creșterea finanțării.

Dintre cele opt proiecte, cinci se concentrează pe diagnostic și trei pe tratamente. Proiectele de diagnosticare își propun să dezvolte teste care pot fi utilizate la punctul de îngrijire, inclusiv la domiciliul pacientului și care vor oferi rezultate în 14 până la 40 de minute. În timp ce proiectele de tratament se concentrează în principal pe focarul actual de COVID-19, acestea includ și eforturi de pregătire pentru viitoarele pandemii de coronavirus.

„Succesul apelului de propuneri al IMI arată că, în calitate de parteneriat public-privat, suntem bine pregătiți să mobilizăm rapid oameni de top din diverse organizații pentru a face față amenințărilor emergente pentru sănătatea publică. Sunt încrezător că aceste noi proiecte vor aduce contribuții valoroase la efortul global mai larg de a aborda focarele actuale și viitoare”, Pierre Meulien, directorul executiv al IMI.

În total, proiectele includ 94 de organizații, inclusiv universități, organizații de cercetare, companii și organisme publice. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) sunt deosebit de bine reprezentate în propunerile de succes, reprezentând peste 20% din participanți și 17% din buget.

Cele 8 proiecte selectate fac parte din răspunsul comun european împotriva COVID-19. Comisia coordonează lupta împotriva noului coronavirus încă de la începutul acestei crize. Pe data de 4 mai, CE și-a luat angajamentul că va furniza 1,4 miliarde EUR în total, în cadrul evenimentului Coronavirus Global Response, din care 1 miliard de euro este disponibil prin Horizon 2020 și are ca scop dezvoltarea de vaccinuri, noi tratamente și instrumente de diagnostic pentru a preveni răspândirea noului virus. În plus, din ianuarie 2020, Comisia a mobilizat un total de 352 milioane de euro în cadrul Horizon 2020 (Orizont 2020).

„Trebuie să reunim expertiza și resursele sectorului public și privat pentru a învinge această pandemie și pentru a ne pregăti pentru oricare viitoare focare. Cu această finanțare de la Horizon 2020 și din industria noastră și a altor parteneri, grăbim dezvoltarea diagnosticărilor și tratamentelor coronavirusului, instrumente esențiale de care avem nevoie pentru a rezolva situațiile de urgență globală”, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Lista proiectelor selectate pentru finanțare, care așteaptă finalizarea acordurilor de finanțare cu IMI:

  • COVID-RED (remote early detection): Universitair Medisch Centrum Utrecht (Olanda)
  • DECISION (A miniaturised disposable molecular diagnostics platform for combatting coronavirus infections) – GNA Biosolutions (Germania)
  • DRAGON (Rapid and secure AI imaging based diagnosis, stratification, follow-up, and preparedness for coronavirus pandemics) – Oncoradiomics (Belgia)
  • KRONO (Evaluation of a production ready portable, point-of-need platform, direct from nasal swab test for the molecular diagnostic detection of COVID-19 infection) – BG Research (Marea Britanie)
  • RAPID-COVID (Robust automation and point of care identification of COVID) – GeneFirst Limited (Marea Britanie)
  • CARE (Corona accelerated R&D in Europe) – Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale – INSERM (Franța)
  • Impentri (Development of Impentri, an intravenous imatinib formulation for COVID-19 acute respiratory distress syndrome) – Exvastat (Irlanda)
  • MAD-CoV 2 (Modern approaches for developing antivirals against SARS-CoV 2) – Statens Veterinaermedicinska Anstalt (Suedia)

Articolul face parte din campania #NuNeOprim – Bătălia Covid-19 în laborator, realizată de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente în parteneriat cu RaportuldeGarda.ro.

Citește și: