STUDIU. Cancerele cerebrale ar putea fi identificate precoce printr-o nouă metodă care analizează proteinele membranare din urină

  • Biotehnologie



Anumite proteine membranare din urină pot indica precoce o tumoră cerebrală, potrivit unui studiu publicat în ACS Nano de către specialiști de la Universitatea Nagoya din Japonia. Cu ajutorul unui nou dispozitiv, All-in-One Nanowire Assay System (un sistem integrat capabil să analizeze micromediul tumoral mediat prin vezicule extracelulare excretate în urină), au fost identificate două tipuri specifice de proteine ​​membranare din probele de urină ale pacienților cu tumori cerebrale – CD31/CD63. Mai mult, raportul de exprimare al acestora a fost de 2,25 ori mai mare în probele de urină de la pacienții cu glioblastom decât în cele de la persoanele fără cancer.

În ciuda progreselor în detectarea precoce a cancerului, rata de supraviețuire pentru tumorile cerebrale a rămas aproape neschimbată de peste 20 de ani. Doar 36% dintre pacienții cu tumori cerebrale maligne supraviețuiesc mai mult de cinci ani, conform Societății Americane de Cancer. Rata redusă de supraviețuire este determinată parțial și de diagnosticul tardiv. În momentul când apar simptomele neurologice, precum dificultatea în mișcare și vorbire, boala se află deja în stadiu avansat, iar tumora este de dimensiuni mari, ceea ce o face inoperabilă.

abonare

Veziculele extracelulare (VE) sunt vezicule membranare nanometrice, care conțin acizi nucleici, proteine, lipide bioactive și asigură comunicarea intercelulară și reglarea funcției celulare. Celulele maligne sunt cunoscute a avea o cantitate mai mare de VE cu informații genetice și proteomice legate de boală decât celulele normale, ceea ce a făcut din VE ținte de studiu pentru a deveni biomarkeri predictivi în apariția anumitor tipuri de cancer. Deoarece VE ale pacienților cu cancer cerebral au tipuri specifice de ARN și proteine ​​​​membranare, acestea ar putea fi utilizate pentru a detecta prezența cancerului și progresia acestuia.

Un posibil semn că o persoană are o tumoră cerebrală este prezența veziculelor extracelulare specifice tumorii în urină. Deși sunt excretate la distanță de țesutul cerebral, multe VE din celulele maligne sunt stabile și se regăsesc în urină întregi. Testarea urinei are multe avantaje, conform Prof. Takao Yasui de la Universitatea Nagoya: „Biopsia lichidă poate fi efectuată folosind multe fluide corporale, dar testele de sânge sunt invazive. Testele de urină sunt o metodă eficientă, simplă și neinvazivă, deoarece urina conține multe biomolecule cu relevanță clinică, ce pot fi urmărite pentru a oferi informații cu privire la evoluția bolii”.

„În prezent, metodele de izolare și detecție a VE necesită mai mult de două instrumente și un test pentru a izola și apoi detecta. Testul nanowire all-in-one poate izola și detecta VE   folosind o singură procedură simplă. În viitor, utilizatorii pot rula mostre prin testul nostru și pot schimba partea de detectare, modificând-o selectiv pentru a detecta proteine ​​​​de membrană specifice sau microARN-uri în interiorul VE-urilor pentru a detecta alte tipuri de cancer. Folosind această platformă, ne așteptăm să avansăm analiza nivelurilor de expresie ale proteinelor membranare specifice în VE-urile din urina pacienților, ceea ce va permite detectarea precoce a diferitelor tipuri de cancer”, a completat Prof. Yasui.

Citește și: