STUDIU. Pacienții cu cancer gastric, la risc de recurență după intervenția chirurgicală, depistați precoce cu ajutorului unui biomarker genetic

  • Medicina personalizată



Aproximativ 40% dintre pacienți cu cancer gastric se confruntă cu o recidivă în decurs de doi ani de la operație. Într-un nou studiu realizat la Universitatea de Medicină din Viena s-a demonstrat rolul unui biomarker genetic ce ar putea identifica timpuriu acești pacienți. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Gena AF1Q, asociată inițial cu cancerele de sânge, cum ar fi leucemia începe să fie recunoscută și pentru rolul său în diverse procese celulare care influențează dezvoltarea și metastazarea cancerului. Aceasta este implicată în reglarea proliferării celulare, apoptozei și diferențierii, funcții esențiale pentru menținerea homeostaziei celulare.

abonare

În contextul cancerelor solide nivelurile ridicate de AF1Q au fost asociate cu o agresivitate crescută a tumorii, un risc mai mare de recurență și rezultate mai slabe în ceea ce privește supraviețuirea. În cazul cancerului gastric, supraexprimarea AF1Q se corelează cu un comportament tumoral mai agresiv și o probabilitate crescută de recidivă post-chirurgicală, făcând din acesta un marker prognostic semnificativ pentru identificarea pacienților cu risc ridicat de recurență și ghidarea abordărilor de tratament personalizate.

Studiul s-a concentrat pe analiza probelor tumorale de la 182 de pacienți la care s-a realizat intervenția chirurgicală. 97% din cazuri au prezentat niveluri moderate până la semnificativ crescute de AF1Q. Această creștere a fost legată de un risc mai mare de recurență și de rate de supraviețuire mai scăzute.

Includerea AF1Q ca biomarker de prognostic în cancerul gastric ar putea avea un impact semnificativ asupra managementului clinic, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Un biomarker de prognostic este o caracteristică biologică care oferă informații despre evoluția cancerului independent de tratamentul primit. Biomarkerii prognostici ajută la prezicerea unor factori precum supraviețuirea generală, supraviețuirea fără boală și probabilitatea de recurență sau metastază. Prin identificarea agresivității cancerului și a potențialului de progresie a bolii, biomarkerii prognostici permit stratificarea pacienților în funcție de risc, să personalizeze strategiile de monitorizare și să ia decizii mai informate cu privire la intensitatea și tipul de tratament necesar, îmbunătățind în cele din urmă gestionarea și rezultatele pentru pacienți.

Cancerul gastric se situează pe locul cinci ca frecvență și pe locul patru ca cauză principală de decese legate de cancer la nivel mondial. Identificarea AF1Q deschide noi căi pentru gestionarea cancerului gastric, inclusiv posibilitatea de a dezvolta tratamente personalizate.

În 2021 ASCO a desemnat evoluția testării moleculare pentru cancerele gastrointestinale drept inovația anului.  Alegerea terapiilor potrivite profilului molecular al pacientului este facilitată de capacitatea de caracterizare în detaliu a mutațiilor genetice specifice, a modificărilor în expresia proteinelor sau modificărilor epigenetice. Astfel, testarea moleculară a condus la identificarea de noi opțiuni de tratament, cu beneficii clinice superioare tratamentelor standard (chimioterapie, radioterapie) și efecte secundare minime.

Citește și