Caravana Misiunii UE privind Cancerul a ajuns la Constanţa, a patra oprire din România
Caravana Misiunii UE privind Cancerul a ajuns şi în Constanţa, la Festivalul Nostalgia Seaside, pe 30 şi 31 august, reprezentând a patra oprire în ţara noastră, după localităţile Brezoi, Braşov şi Lereşti. Campania “Fii Atentă, România” reprezintă o oportunitate unică pentru populaţia din România de a se informa cu privire la prevenția, screening-ul, depistarea precoce și tratamentul cancerului şi de a conştientiza că la lupta împotriva cancerului participă fiecare dintre noi, iar paşi mici, dar cu impact major, pot fi realizaţi la nivel individual în acest sens.
Caravana face parte din campania EU Cancer Mission Roadshow organizată de Direcția Generală pentru Cercetare și Inovație a Uniunii Europene (DG RTD). Cetăţenii care au participat la activităţile caravanei în ţara noastră au avut ocazia să discute deschis, într-o atmosferă prietenoasă, despre nelămuririle şi temerile personale legate de cancer.
Ce reprezintă Misiunea UE privind cancerul?
Misiunile UE sunt metode dinamice de a aborda cele mai dificile provocări de la nivel european, una dintre acestea fiind reprezentată de cancer. Spre deosebire de iniţiativele convenţionale de cercetare şi inovare, Misiunile UE implică activ cetăţenii şi variate organizaţii europene în crearea de soluţii pentru problemele majore cu care se confruntă societatea în ziua de astăzi.
În fiecare an, în Uniunea Europeană se înregistrează 2,7 milioane de diagnostice de cancer, 1,3 milioane de decese din această cauză şi pierderi economice de 200 miliarde de euro. Se estimează că numărul anual de diagnostice în Europa va depăși 3,24 milioane până în 2040 din cauza îmbătrânirii populației, stilului de viață nesănătos, accesului inegal la screening și îngrijiri medicale.
Misiunea UE privind Cancerul îşi propune să susţină Planul UE de luptă împotriva cancerului, îmbunătăţind înțelegerea asupra cancerului și a cauzelor acestuia, prevenirea și depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul cancerelor, calitatea vieții pentru persoanele care trăiesc cu cancer.

Accesul la screening în Uniunea Europeană
În decembrie 2022, Consiliul European a adoptat recomandările privind screening-ul pentru cancer, adresate statelor membre ale UE. Planul european de combatere a cancerului oferă sprijin statelor membre pentru a se asigura că 90% din populația UE care se califică pentru screening pentru cancer de sân, de col uterin și colorectal beneficiază de acest tip de screening până în 2025. Recomandările extind, de asemenea, screening-ul organizat pentru cancer la nivelul populației, pentru a include cancerul pulmonar, de prostată și, în anumite circumstanțe, cancerul gastric. În plus, Misiunea UE privind cancerul oferă sprijin pentru dezvoltarea unor teste de screening mai fiabile, mai puțin invazive și mai accesibile.
Citeşte mai multe aici: #EHU. Cancerul trebuie să rămână o prioritate pe agenda UE. Trei ani de la lansarea Planului European de Combatere a Cancerului și Misiunii pentru Cancer.
Obiectivul principal al screening-ului pentru cancer este de a minimiza atât incidența bolilor oncologice, cât și ratele de mortalitate. Screeningul pentru cancer constă în aplicarea unor teste de laborator sau de imagistică la persoane care nu prezintă simptome. Astfel, în cazul în care o tumoră malignă a început să se dezvolte, aceasta este depistată precoce, când terapia este înalt eficace. Află detalii despre screening citind Noile recomandări UE de screening în cancer.
Pentru ce cancere există programe de screening?
Pentru cancerul de sân, screeningul este recomandat femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, cuprinzând în principal metode imagistice şi de evaluare clinică:
- Mamograma
- Imagistica prin rezonanță magnetică a sânului
- Examen clinic al sânilor (palpare)
- Autoevaluarea sânilor
Pentru cancerul colorectal, screeningul este recomandat persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani şi include:
- Test imunochimic fecal (FIT) – evaluează prezenţa sângerărilor de la nivelul tubului digestiv în probe de scaun, care pot fi determinate de o tumoră malignă
- Sigmoidoscopie flexibilă
- Colonoscopie
- Colonoscopie virtuală sau colonografie prin tomografie computerizată (CT)
Pentru cancerul de col uterin, screeningul este recomandat femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, prin următoarele metode
- Test HPV, care detectează tulpinile cu risc ridicat de dezvoltare a cancerului
- Testul Papanicolau – depistează modificări celulare determinate de HPV, care pot precede transformarea malignă
- Co-test HPV/Papanicolau
Pentru cancerul de prostată, screeningul se realizează prin:
- Testul PSA (antigenului specific prostatic) – este utilizat în combinație cu o scanare suplimentară de imagistică prin rezonanță magnetică ca test de monitorizare
- Examinarea rectală digitală
Pentru cancerul gastric, este recomandat screeningul prin gastroscopie (endoscopie digestivă superioară). De asemenea, trebuie avută în vedere depistarea şi terapia infecţiilor cu Helicobacter pylori, bacterie care se asociază cu riscul crescut de cancer gastric. Pentru cancerul pulmonar, este recomandat screeningul prin la persoanele cu risc ridicat prin tomografie computerizată cu doză mică (LDCT) a plămânilor.
Citeşte şi:
- Caravana Misiunii UE privind Cancerul își continuă traseul prin România: a 2-a oprire – Brașov
- Caravana Misiunii UE privind Cancerul, la Lerești – cum prevenim printr-un stil de viață sănătos