Caravana Misiunii UE privind Cancerul şi-a încheiat drumul prin România la Iaşi

  • Prevenție



Cancerul este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Aproximativ 30-50 % dintre cazuri pot fi prevenite prin sensibilizare, creșterea participării la screening și evitarea factorilor de risc. Caravana Misiunii UE privind Cancerul, prin intermediul campaniei “Fii Atentă, România”, şi-a propus să meargă direct către cetăţeni pentru a creşte nivelul de conştientizare asupra acestor componente preventive în rândul populaţiei.

În România, caravana a avut 5 opriri, la Brezoi, Braşov, Lereşti, Constanţa, destinaţia finală din ţara noastră fiind oraşul Iaşi, unde a staţionat la Palatul Culturii, pe 6 şi 7 septembrie. Cu ocazia vizitelor realizate de caravana Misiunii UE privind Cancerul, cetăţenii din România au avut ocazia de a dobândi cunoştinţe esenţiale despre lupta împotriva bolilor malinge, pe care le pot aplica în viaţa de zi cu zi pentru a îşi reduce riscul de dezvoltare a cancerului şi, totodată, de a putea comunica deschis şi de a îşi exprima propriile nedumeriri şi temeri referitoare la acest subiect.

abonare

Prevenţia se află la temelia luptei împotriva cancerului

O lecţie pe care au învăţaţ-o persoanele care au participat la activităţile caravanei este că prevenirea cancerului se referă la măsurile proactive luate pentru a reduce șansele de a dezvolta cancer.
Acest lucru implică adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos, care cuprinde o serie de măsuri bine definite prin Codul european împotriva cancerului.

Codul european împotriva cancerului este o inițiativă dinamică a Comisiei Europene, menită să ofere fiecărei persoane măsuri concrete pe care le poate lua la nivel individual pentru a își reduce riscul de cancer. Cuprinde 12 recomandări, pe care oricine le poate integra în rutina de zi cu zi, fără a avea nevoie de îndrumare sau cunoștințe specializate. Citeşte mai multe despre aceaastă temă în articolul Codul european împotriva cancerului: mai mult de 1/3 din numărul total de cancere pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viață sănătos.

Iată principalii factori de risc pentru cancer care ţin de stilul de viaţă:

  • numeroase substanţe conţinute în fumul de tutun sunt cunoscute ca fiind cancerigene
  • alcoolul este substanţă carcinogenă, implicată în dezvoltarea mai multor tipuri de cancer
  • excesul de greutate şi obezitatea se asociază cu dezvoltarea cancerului
  • expunerea la radiaţii, inclusiv ultraviolete, contribuie la carcinogeneză
  • infecţii prevenibile prin vaccinare, precum hepatita şi infecţiile cu HPV pot provoca cancer
  • poluarea aerului se asociază cu dezvoltarea cancerului
  • expunerea profesională la carcinogeni reprezintă un pericol în continuare
Caravana Misiunii UE privind cancerul - oprire la Iaşi
Imagini din 6-7 septembrie 2024, caravana Misiunii UE privind Cancerul la Iaşi

Ţinând cont de riscurile asociate obiceiurilor şi expunerilor la carcinogeni menţionate mai sus, prevenţia cancerului poate include măsuri precum renunţarea la fumat şi limitarea aportului de alcool, activitatea fizică regulată, dietă sănătoasă, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, vaccinarea, implicarea activă în limitarea poluării aerului, incluzând optarea pentru mersul pe jos sau cu bicicleta, utilizarea echipamentelor de protecţie faţă de substanţe periculoase la muncă, limitarea expunerii la soare cu utilizarea cremelor de protecţie solară şi acoperirea pielii prin îmbrăcăminte.

Din aceste informaţii reiese că armele de prevenţie a cancerului se află în mâna fiecăruia dintre noi, iar caravana Misiunii UE privind Cancerul şi-a propus să crească nivelul de conştientizarea asupra acestui lucru în rândul populaţiei. Acesta este primul pas, care trebuie urmat de aplicarea cunoştinţelor dobândite în viaţa cu zi cu zi de fiecare persoană, reducând riscul de cancer pas cu pas.

Lucrurile nu se opresc aici

Deşi caravana Misiunii UE privind Cancerul şi-a încheiat drumul în România, lupta împotriva cancerului continuă. Noile cercetări și inovații, derivate din popasurile realizate de caravană şi nu numai, vor fi transpuse în soluții concrete pentru a îmbunătăți prevenirea și controlul cancerului.

Cercetarea finanțată prin intermediul Misiunii are rolul de a amplifica înțelegerea asupra dezvoltării cancerului, fiind preconizat că va contribui la prevenirea a aproximativ 40 % din cancere, prin consolidarea cercetării și accelerarea integrării rezultatelor cercetării în îngrijire. Totodată, îşi propune să îmbunătăţească diagnosticarea și tratamentul cancerului prin sprijinirea dezvoltării unor metode de depistare și a unor tratamente mai eficiente, prelungind supraviețuirea generală.

O altă ţintă este reprezentată de îmbunătățirea vieţii pacienților în timpul și după tratamentul pentru cancer prin programe de monitorizare și prin oferirea de soluții pentru gestionarea efectelor secundare la terapie fizice și psiho-sociale. Este acordată o atenție specială cancerelor pediatrice și rare, greu de tratat, abordând, de asemenea, inegalitățile în ceea ce privește accesul la îngrijire.

Misiunea UE privind Cancerul este însoţită de înfiinţarea unor noi iniţiative, sinergice cu ţintele acesteia:

  • UNCAN.eu, o platformă europeană de date care va combina datele de cercetare în domeniul
    cancerului cu date clinice și alte tipuri de date
  • Centrul digital european pentru pacienții bolnavi de cancer, care să le permită pacienților și supraviețuitorilor de cancer să co-decidă cu privire la îngrijirea lor și să aibă acces la informații personalizate și la propriile date clinice
  • construirea de infrastructuri naționale cuprinzătoare de luptă împotriva cancerului, pentru a îmbunătăți accesul și calitatea îngrijirilor medicale pentru pacienţii cu cancer

Citeşte şi: