Codul european împotriva cancerului: mai mult de 1/3 din numărul total de cancere pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viață sănătos

  • Altfel despre Cancer
  • Oncologie



Mai mult de o treime din numărul total de cancere pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viață sănătos care include o alimentație echilibrată, activitate fizică moderată, alături de reducerea consumului de alcool și renunțarea la fumat.

De-a lungul anilor s-a demonstrat că adoptarea unei alimentații echilibrate are efecte benefice în prevenirea diverselor afecțiuni, de la reducerea riscului dezvoltării bolilor cardiovasculare, optimizarea controlului glicemic în cazul diabetului zaharat de tip 2, până la diminuarea șanselor de apariție a bolilor neoplazice precum cancerul de colon, colorectal, gastric, mamar, pulmonar, cancerul limfatic etc.

abonare

Conform Codului European Împotriva Cancerului, o dietă sănătoasă implică trei paliere principale:

  • Consumul cerealelor integrale, al leguminoaselor, fructelor și legumelor;
  • Limitarea aportului de alimente bogate în calorii (alimente cu conținut ridicat de zahăr sau grăsimi) și a băuturilor îndulcite;
  • Limitarea aportului de carne roșie, al alimentelor cu conținut ridicat de sare, precum și evitarea cărnii procesate.

O alimentație sănătoasă trebuie să includă un aport crescut de fructe, legume, leguminoase, cereale și fibre alimentare, precum și pe înlocuirea cărnii procesate și a cărnii roșii cu carne albă sau pește. În momentul actual oamenii experimentează cu diferite tipuri de diete pentru a afla care se pliază mai bine nevoilor și stilului lor de viață. Cele mai întâlnite sunt dieta mediteraneană, vegană, vegetariană, ovo-lacto-vegetariană, pescateriană, flexitariană și nordică.

Infografic altfel despre preventia cancerului - importanta dietei si a stilului de viata

În ceea ce privește legătura dintre un anumit tip de dietă și cancer, studiile au demonstrat că vegetarienii prezintă un risc cu aproximativ 50% mai scăzut de deces din cauza cancerelor limfatice, de sânge și pancreatic.

Într-o notă asemănătoare, studiile au arătat că și dieta mediteraneană are potențialul de a scădea incidența cancerului, datorită conținutului ridicat de antioxidanți și nutrienți anti-infamatori conținuți în alimente (legume, fructe, nuci, leguminoase, pește, ulei de măsline extra virgin). Conform unei cercetări publicate în 2018, utilizarea uleiului de măsline extra virgin, în locul altor tipuri de grăsimi, a condus la un risc cu 62% mai scăzut de dezvoltare a cancerului de sân, în rândul femeilor aflate la post-menopauză.

Influența componentelor alimentare în apariția cancerului:

  • 2,7% din totalul de cazuri de cancer se corelează cu consumul insuficient de fructe și legume;
  • 0,9% din totalul de cazuri de cancer se corelează cu consumul insuficient de fibre alimentare;
  • 0,8% din totalul de cazuri de cancer se corelează cu consumul de carne procesată;
  • 0,5% din totalul de cazuri de cancer se corelează cu consumul de carne roșie;
  • 0,4% din totalul de cazuri de cancer se corelează cu consumul insuficient de calciu alimentar.

Alimentația și incidența cancerului mamar

În Europa în 2020, din numărul total de cancere diagnosticate, cancerul mamar a ocupat prima poziție, regăsindu-se în proporție de 13,1%, fiind responsabil de aproximativ 7,3% din totalul deceselor prin cancer ale aceluiași ani.

În 2019, în cadrul Congresului Anual al Societății Americane de Oncologie Clinică, a fost prezentat primul studiu randomizat care a indicat faptul că o dietă echilibrată (bazată pe fructe, legume și cereale, însă săracă în lipide) se asociază cu o scădere a mortalității din cauza cancerului de sân cu 21%, în rândul femeilor aflate la post-menopauză.

Recomandările provenite din partea American Cancer Society în ceea ce privește alimentația sănătoasă și cancerul, se concentrează asupra creșterii aportului de fructe, legume și cereale integrale în locul cerealelor rafinate, concomitent cu limitarea consumului de carne roșie și procesată și cu evitarea alimentelor bogate în sare, zahăr sau grăsimi. Alte aspecte menționate în aceste recomandări sunt micșorarea dimensiunii unei porții de mâncare și evitarea gustărilor nesănătoase.

Noile recomandări UE pentru screening în cancerul de sân

Alimentația și incidența cancerului colorectal

În Europa în 2020, cancerul colorectal a ocupat a doua poziție în topul noilor diagnosticări, regăsindu-se într-un procent de 12,9% din populație, fiind al treilea cel mai comun tip de cancer la bărbați și al doilea la femei.

Conform unui studiu realizat în 2017, mai bine de jumătate din numărul total de cancere colorectale pot fi evitate, controlând factori de risc precum fumatul, consumul de alcool, excesul ponderal și dieta. În ceea ce privește alimentația, consumul de carne roșie și carne procesată este responsabil pentru 5,4% și 8,2% dintre cazuri. Mai mult decât atât, 10,3% dintre cazuri sunt cauzate de consumul insuficient de fibre alimentare.

Din punct de vedere al alimentației, principalii factori care pot conduce la apariția cancerului colorectal sunt:

  • Consumul insuficient de fibre alimentare – 10,3% din totalul cazurilor;
  • Carnea procesată – 8,2% din totalul cazurilor;
  • Consumul excesiv de carne roșie – 5,4% din totalul cazurilor;
  • Calciul insuficient din dietă – 4,9% din totalul cazurilor.

Noile recomandări UE pentru screening în cancerul colorectal

Un studiu din 2019 a demonstrat faptul că dietele bogate în grăsimi ar putea explica creșterea incidenței cancerului colorectal la persoanele tinere. Mai precis, aceste diete bogate în grăsimi determină un dezechilibru al sărurilor biliare, fapt care inițiază un semnal hormonal care permite celulelor potențial canceroase să își continue creșterea.

În ceea ce privește cancerul de colon, în cadrul Congresului Societății Americane de Cancer din 2017, un studiu a arătat că aportul de nuci se poate dovedi benefic în rândul pacienților cu cancer de colon în stadiul 3. Mai precis, consumul a cel puțin 50 de grame de nuci pe săptămână conduce la o scădere a riscului de recidivă cu până la 42%. Mai mult decât atât, aportul acestei cantități de nuci a determinat o scădere a mortalității cu 57% în rândul pacienților.

Referitor la cancerul gastric, aproximativ 4,8 % dintre cazuri sunt asociate cu consumul de carne procesată, în același timp în care persoanele care urmează o dietă bogată în sare au un risc cu 68% mai ridicat de a dezvolta această afecțiune.

Codul european împotriva cancerului este o inițiativă a Comisiei Europene pentru a informa cetățenii cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a reduce riscul de cancer pentru ei sau familiile lor – actuala formă cuprinde 12 recomandări.

Pe 3 februarie 2021 a fost lansat Planul European de Luptă împotriva Cancerului, care printre altele va actualiza și Codul european împotriva cancerului (ECAC) pentru a ține seama de cele mai recente dezvoltări științifice și va adăuga noi recomandări bazate pe dovezi pentru îmbunătățirea stării de sănătate și a nivelului de health literacy. Planul pentru cancer va avea ca scop sensibilizarea a cel puțin 80% din populație cu privire la mesajele din Cod până în 2025.

Citește și: