Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Consumul de carne roșie, atât procesată, cât şi neprocesată, se asociază cu risc dublu de diabet zaharat de tip 2

Consumul excesiv de carne roșie, atât procesată, cât și neprocesată, se asociază cu riscul ridicat de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, conform unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition. Principalele efecte determinate de carnea roșie:

Aceste rezultate susțin recomandările dietetice actuale de a limita consumul de carne roșie și de a asigura aportul proteic din surse alternative. Dintre sursele proteice alternative, nucile și legumele au asociat cea mai importantă reducere a riscului de diabet zaharat de tip 2. Beneficiile acestora, conform rezultatelor studiului:

Sursa foto: Unsplash

Studiul a analizat datele a aproape 217 000 de persoane, monitorizare timp de 3 decenii în cadrul studiilor Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II și Health Professionals Follow-up Study. Datele au fost colectate o dată la câțiva ani (2-4) prin completarea unor chestionare referitoare la consumul unor alimente specifice. La fiecare 2 ani, au fost colectate date referitoare la starea de sănătate și debutul bolilor.

Persoanele care au consumat mai multă carne roșie au avut un indice de masă corporală mai ridicat, un aport caloric total mai crescut și o probabilitate mai mare de a fi fumător. Acești participanți au fost mai puțin activi și au consumat mai puține multivitamine. Asocierile dintre consumul de carne roșie  procesată, neprocesată sau ambele au fost prezente indiferent dacă analiza a fost realizată la nivel de cohortă sau combinat.

Asocierile au prezentat o relație liniară de tip doză-răspuns și s-au menținut și după excluderea potențialului impact al indicelui de masă corporală asupra riscului. Asociațiile au fost mai puternice când a fost luat în considerare consumul mediu cumulativ pe parcursul perioadei de 30 de ani de monitorizare. Aceste rezultate ar putea fi explicate de nivelul crescut de grăsimi saturate și scăzut de grăsimi polinesaturate, fierul heminic și conținutul ridicat în nitrați al alimentelor care conțin carne roșie.

Citește și:

Exit mobile version