CE SPUN STUDIILE despre consumul de ceai

  • Ce spun studiile
  • Prevenție



Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se obține prin infuzia frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis. Aceasta se cultivă în mai mult de 45 de țări, cu o producție de aproximativ 6 miliarde de kilograme anual.

platatie-camp-ceai

În funcție de metoda de prelucrare a frunzelor, ceaiul poate fi:

abonare
  • alb: neveștejit și neoxidat;
  • verde: veștejit și neoxidat;
  • oolong: veștejit, ușor zdrobit și parțial oxidat;
  • negru (numit roșu de către chinezi): veștejit, zdrobit și complet oxidat;
  • Pu-erh: veștejit și parțial sau complet oxidat.

Care sunt substanțele active din ceai?

Frunza de ceai conține:

  • Proteine, majoritatea fiind enzime (polifenoloxidaze, lipoxigenaze)
  • Amino-acizi liberi, jumătate dintre aceștia fiind L-teatina
  • Carbohidrați
  • Lipide
  • Vitamine, predominant vitamina C
  • Baze xantinice: cafeină (o infuzie de ceai verde conține 15-25 mg/150 ml vs. un shot de espresso, care conține aproximativ 70 – 90 mg), teofilină și teobromină
  • Compuși fenolici
  • Minerale: flor, magneziu, cupru, crom etc.
  • Alți compuși, precum pigmenții sau compușii care determină aroma

Procesul de oxidare prin care trece ceaiul negru duce la schimbări majore ale compoziției frunzelor (oxidarea compușilor fenolici, hidroliza enzimatică a proteinelor, deaminarea oxidativă a amino-acizilor). De aceea, concentrația compușilor bioactivi din ceaiul verde și alb este mai mare, acestea fiind asociate cu efecte pozitive mai puternice asupra sănătății.

frunze-ceai-cules-maini

Polifenolii sunt cei mai importanți reprezentanți ai familiei de fitochimice, oferind ceaiului efecte benefice asupra sănătății. Dintre acestea, catechinele, mai ales galatul de epigalocatehină (EGCG), sunt cele mai abundente. Nivelul de flavonoide este influențat de metoda de preparare: cu cât frunza este mai intactă, cu atât concentrația de flavonoide este mai mare.

Efectele benefice

Studiile recente au arătat efecte protective asupra sănătății ale ceaiului verde și alb prin: activitatea antiinflamatorie și antioxidantă a bazelor xantinice, uleiurilor esențiale, mineralelor, dar mai ales a catechinelor și altor compuși fenolici.

Stres și performanță cognitivă

Ceaiul verde combină efectele cafeinei și ale L-teaninei ducând la îmbunătățirea capacității de concentrare și a memoriei. L-teanina modulează efectul cofeinei, rezultatul final fiind unul de concentrare „relaxată”. Consumul de ceai, cacao și cafea a fost asociat cu scăderea riscului de depresie.

Cancer

Efectele anticanceroase ale ceaiului verde au fost demonstrate în numeroase studii pe culturi celulare și pe animale de laborator. Interesul pentru utilizarea compușilor naturali în prevenția cancerului a crescut în ultimii ani. Totuși, studiile umane sunt reduse ca număr, iar majoritatea sunt observaționale. În Asia, cancerul de sân la femeile cu un consum ridicat de ceai verde și soia a fost mai rar. Alte substanțe care au fost asociate în literatură cu potențarea efectului anticanceros al ceaiului sunt: curcumin și resveratrol. Există studii în care ceaiul verde a crescut eficiența unor chimioterapice, precum tamoxifen.

Tensiune arterială și risc cardiovascular

Consumul de ceai verde a fost asociat cu protecție împotriva accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunii și aterosclerozei. Printre mecanismele care ar putea determina aceste efecte se numără proprietățile antitrombotice, antiinflamatorii, scăderea colesterolului seric total, a LDL-C și a oxidării LDL-C.

Un studiu desfășurat în China, a arătat o scădere a riscului de hipertensiune la participanții cu un consum zilnic de ceai verde, de aproximativ 600 ml.

Pentru a ne bucura de beneficiile vasculare ale ceaiului ar trebui să renunțăm la adăugarea de lapte. Mario Lorenz și echipa sa au arătat că adăugarea laptelui în ceaiul negru contracarează efectele benefice asupra funcției vasculare.

Activitate antibacteriană și antivirală

Britanicii sunt recunoscuți pentru consumul de ceai. Mai puțin cunoscută este recomandarea autorităților armatei britanice din 1923, menită să scadă riscul de febră tifoidă: toți soldații trebuiau să aibă ceai în canistre.

Acum este recunoscut efectul ceaiului de a inhiba creșterea și multiplicarea a numeroase specii bacteriene precum Salmonella, BacillusHelicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Candida albicans și Pseudomonas aeruginosa. Efectul antibacterian este unul sinergistic cu cel al antibioticelor (de exemplu, ceaiul verde a crescut cu 150% inhibiția eritromicinei asupra E. Coli). Un mare avantaj al ceaiului verde este că nu afectează negativ flora intestinală normală, așa cum fac multe antibiotice. De aceea, unii specialiști consideră posibilitatea folosirii extractelor de ceai verde pentru a trata bacterii cu noi mecanisme de rezistență.

Ceaiul verde acționează și împotriva unor virusuri, precum cel gripal sau herpex simples. A fost asociat chiar și cu inhibarea pătrunderii în celule, a virusului Zika.

Sănătate orală

Conținutul bogat de fluorură și efectul bactericid al polifenolilor au fost asociate cu protecția împotriva cariilor a ceaiului verde. Catechinele previn formarea tartrului prin prevenirea gingivitei și halitozei. Efectul de protecție împotriva cariilor s-a menținut în studii chiar și în prezența zaharurilor în dietă.

Ceaiul verde în dermatologie

Extractul de ceai verde este un ingredient folosit în produse cosmetice și unele tratamente dermatologice. Indicațiile acestor produse includ: condiloma acuminata (leziuni genitale determinate de infecția HPV), fotoprotecție, dermatită atopică și acnee.

Un unguent care conține un extract standardizat de ceai verde cu un conținut ridicat de EGCG (55-72 mg per 1 g unguent) a demonstrat eficiență în tratamentul condilomoamelor acuminate (clearance mai mare de 50%). A fost aprobat și în SUA și în Europa, fiind primul medicament botanic care obține o astfel de aprobare.

Polifenolii din ceai pot induce repararea ADN-ului, reduce inflamația și stresul oxidativ, inhiba căile de semnalizare induse de radiația UVB și inversa schimbările epigenetice induse de UVB. Astfel, adăugarea de extracte de ceai verde în produse cu aplicare topică precum creme de protecție solară ar putea crește eficiența acestora.

Termogeneză și lipoliză

Ceaiul verde crește termogeneza și oxidarea lipidelor prin intermediul sistemului nervos simpatic. Din nou, atât cafeina cât și EGCG ajută la producerea acestui efect. Majoritatea studiilor au fost efectuate asupra efectelor pe termen scurt. Studii privind efectele pe termen lung asupra greutății corporale sunt rare. Totuși, consumul regulat de ceai verde, pe o perioadă mai lungă de 10 ani, a fost asociat cu un procent de grăsime corporală mai mic.

Control glicemic

Catechinele din ceaiul verde contribuie la reglarea glicemiei și îmbunătățesc funcția celulelor pancreatice responsabile de producția de insulină. Consumul a 1,5 g de extract de ceai verde cu 20 de minute înainte de a consuma glucoză a redus semnificativ glicemia.

Posibile efecte negative ale ceaiului

Chiar dacă ceaiul a fost asociat cu o mulțime de efecte benefice, consumul acestuia trebuie să fie sub anumite limite, în funcție de particularitățile fiecărei persoane. De exemplu, consumul de ceai verde și alb nu este recomandat celor cu sensibilități la baze xantinice, din cauza conținutului de cafeină. Gravidele ar trebui să își limiteze consumul la 1-2 căni pe zi, deoarece ceaiul verde poate afecta metabolismul acidului folic. De asemenea, persoanele anemice ar trebui să limiteze consumul, taninii din ceai interacționând cu fierul.

Un alt risc, cel al cancerului esofagian, este dat de consumul ceaiului foarte fierbinte.

Trebuie luate în considerare și posibile interacțiuni cu unele medicamente. Studii animale sugerează că ceaiul verde poate să crească (diltazem, verapamil, tamoxifen simvastatin, 5-fluorouracil, nicardipin) sau să scadă activitatea acestora (quetiapin, sunitinib, clozapin, nadolol).

Ceaiul este folosit din antichitate, atât în scop medicinal, cât și în ritualuri sociale și religioase. Însă, este la fel de util și în situațiile simple, generice: consumat într-o zi ploioasă de toamnă pentru a ne încălzi.

Studiile arată multe efecte benefice, mai ales ale ceaiului verde, cu puține potențiale reacții adverse. Așa că, pregătește-ți o cană de ceai verde sau alb, nu adăuga lapte și bucură-te de ea, dar la o temperatură nu prea ridicată.

ceai-casti-abur

Citește și: