STUDIU. Cancerul de colon ar putea fi tratat în stadii incipiente prin țintirea unei gene implicate în răspunsul imun

  • Imuno-oncologia



Una dintre caracteristicile fundamentale ale cancerului este evitarea mecanismelor de detecție ale sistemului imun. Acestea au fost studiate până acum mai ales în cancerul avansat sau metastatic. Într-un studiu preclinic realizat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și Institutul Dana-Farber sunt descrise mecanismele care apar în stadiile incipiente de cancer de colon, ce permit celulelor maligne să rămână nedetectate de sistemul imun. Un rol cheie îl are gena SOX17, care ar putea deveni o țintă terapeutică importantă: prin blocarea activității genei sau a altor molecule implicate în calea de semnalizare celulară, cancerul de colon ar putea fi tratat încă din primele stadii. 

Sistemul imunitar joacă un rol vital în identificarea și eliminarea celulelor care suferă mutații și se pot transforma malign. Cu toate acestea, unele celule canceroase, în special în stadiile inițiale, reușesc să scape de supravegherea imună, dezvoltându-se în tumori avansate. Noul studiu evidențiază cum, în fazele inițiale ale cancerului de colon, celulele în care SOX17 este activat pot să se ascundă eficient de sistemul imunitar.

abonare

SOX17 este un factor de transcripție, predominant activ în timpul dezvoltării embrionare, ajutând la dezvoltarea intestinelor și a vaselor de sânge. Cu toate acestea, când este exprimat în celulele canceroase, SOX17 inițiază o serie de evenimente care duc la un mediu imunosupresor. Acest factor inhibă producția de receptori pentru interferon gamma pe suprafața celulei, împiedicând limfocitele T (parte din sistemul imun) să recunoască și să distrugă aceste celule precanceroase.

Cancerul de colon se formează, în mod tipic, din celulele epiteliale care căptușesc interiorul colonului, la nivelul celulelor stem intestinale. Aceste celule au rol în regenerarea continuă a epiteliului intestinal, menținând sănătatea și funcția colonului. Însă pot acumula mutații care rezultă în formarea polipilor premaligni ce progresează eventual în cancer de colon metastatic. Pe modelele tumorale folosite în studiu s-au exprimat variante ale unor oncogene și gene supresoare tumorale precum KRAS, p53 și APC. Pe aceste tumori s-a observat activarea SOX17, ceea ce împiedică celulele să sintetizeze receptorii pentru interferon gamma, una dintre principalele arme ale sistemului imunitar împotriva celulelor canceroase. Fără interferon gamma, celulele precanceroase și canceroase rămân invizibile celulelor imune.

Atunci când gena a fost inactivată s-a observat că, pe modele animale, răspunsul imun antitumoral a fost eficient, eliminând celulele canceroase.

Analiza datelor transcriptomice de la pacienții cu cancer de colon a arătat că expresia SOX17 scade pe măsură ce tumorile devin din ce în ce mai invazive și metastatice, deoarece apar alte mecanisme care creează un mediu imunosupresor. Acest mecanism nu doar explică cum celulele canceroase în stadiu incipient evită detectarea imunitară, dar are și implicații terapeutice. Prin țintirea SOX17 sau a căilor sale de semnalizare celulară se pot dezvolta strategii pentru a trata sau chiar a preveni cancerul de colon în stadii timpurii.

Cu toate acestea, țintirea factorilor de transcripție precum SOX17 prezintă provocări semnificative din cauza structurilor complexe. Următoarea direcție de cercetare este identificarea proteinelor care interacționează cu SOX17, ceea ce poate indica ținte mai accesibile pentru dezvoltarea de medicamente. În plus, înțelegerea a ceea ce declanșează activarea SOX17 în celulele precanceroase ar putea direcționa și mai mult strategiile terapeutice.

Citește și