STUDIU. Mai mulți pacienți cu cancer colorectal și endometrial ar putea beneficia de imunoterapie dacă se realizează testarea NGS pentru evaluarea biomarkerului dMMR

  • Imuno-oncologia



Mai mulți pacienți cu cancer ar putea beneficia de imunoterapie dacă se realizează testarea prin secvențiere de nouă generație (NGS) pentru evaluarea biomarkerului dMMR (deficiența de reparare a nepotrivirilor ADN). Rezultatele sunt publicate în jurnalul Cancer Cell.

În studiu au fost comparate imunohistochimia (IHC) clasică, în care se folosesc anticorpi pentru a identifica antigenele în țesuturi, și NGS – o tehnologie care permite analiza materialului genetic. Până la 6% dintre pacientele cu cancer endometrial și 1% dintre cei cu cancer colorectal, care prezintă biomarkerul dMMR, sunt omiși dacă testarea se bazează doar pe imunohistochimie.

abonare

Rezultatele arată că NGS oferă o evaluare mai precisă a statusului dMMR. Conform studiului, adăugarea NGS pe lângă IHC ar putea facilita identificarea unui număr suplimentar de până la 6.000 de pacienți anual, în SUA,  care ar beneficia de imunoterapie, cazuri care ar rămâne neidentificate dacă se realizează doar IHC. Mai mult decât atât, datele arată că în rândul pacienților cu același tip de cancer și în același stadiu, cei care nu au primit imunoterapie au obținut rezultate mai slabe decât cei care au primit.

Autorii studiului susțin nevoia unor cercetări mai extinse pentru a confirma aceste rezultate la pacienții cu cancer colorectal și endometrial, pentru a evalua fezabilitatea aplicării NGS în diagnosticarea altor tipuri de cancer.

Ce este dMMR

dMMR descrie o disfuncție în sistemul de reparare al erorilor din ADN. Sistemul MMR este crucial pentru menținerea stabilității genomice prin repararea nepotrivirilor de baze care apar în timpul replicării ADN-ului. Aceste nepotriviri pot duce la mutații dacă nu sunt corectate.

Sistemul MMR este afectat din cauza mutațiilor genetice sau a schimbărilor epigenetice care afectează genele MMR (cele mai comune fiind MLH1, MSH2, MSH6 și PMS2). Această acumulare de mutații poate contribui la dezvoltarea și progresia cancerului, în special în țesuturile cu celule care se divid rapid.

dMMR este cel mai frecvent asociat cu anumite tipuri de cancer, inclusiv sindromul Lynch, cancerul endometrial și alte tumori sporadice. Tumorile cu dMMR sunt adesea mai receptive la imunoterapie deoarece numărul mare de mutații pe care le poartă pot produce proteine noi (neoantigene) care le fac usor de recunoscut de sistemul imunitar. Astfel, identificarea dMMR în tumori poate ghida deciziile de tratament, în special în ceea ce privește utilizarea inhibitorilor punctelor de control imun.

Aproximativ 15% din toate cancerele colorectale prezintă dMMR, care are are implicații atât prognostice, cât și pentru predicția răspunsului la tratament. În general, cancerele colorectale dMMR sunt asociate cu un prognostic mai bun, în special în stadiile timpurii. Cu toate acestea, ele tind să fie mai puțin responsive la anumite chimioterapii, cum ar fi 5-fluorouracilul. Pe de altă parte, sunt mai responsive la imunoterapii, cum ar fi inhibitorii de checkpoint, datorită sarcinii mari de mutații și prezenței neoantigenelor.

dMMR în cancerul colorectal poate apărea atât în forme ereditare, cât și sporadice. Sindromul Lynch este cea mai comună cauză de CRC ereditar și este caracterizat prin mutații germinale în genele MMR. Cazurile sporadice rezultă adesea din modificarea epigenetică a genei MLH1, ducând la dMMR.

Cancerul endometrial se dezvoltă din mucoasa uterului și este unul dintre cele mai comune cancere ginecologice. Aproximativ 20-30% din cancerele endometriale prezintă dMMR. Ca și în cazul cancerului colorectal, asocierea sa cu o sarcină mare de mutații și imunogenitate face ca pacienții cu tumori endometriale dMMR pozitive să fie candidați potențiali pentru imunoterapie.

Citește și