#ESMO23. Adăugarea dostarlimab la chimioterapie îmbunătățește calitatea vieții pacientelor cu cancer endometrial primar avansat sau recurent dMMR/MSI-H

  • Imuno-oncologia
  • OncologieTerapia combinată cu dostarlimab (Jemperli) și chimioterapie a îmbunătățit calitatea vieții femeilor cu cancer endometrial, în ceea ce privește funcția socio-emoțională, scorurile de durere (inclusiv de spate sau pelvis) și de oboseală, de la includerea în studiu până la finalizarea tratamentului, conform unei prezentări din cadrul ESMO Congress 2023, care a avut loc luna trecută în Madrid.

Analiza de tip PROs (patient-reported outcomes) a inclus aproape 120 de paciente din cadrul studiului RUBY cu cancer endometrial primar avansat sau recurent dMMR/MSI-H (mismatch repair deficient/microsatellite instability-high). Singurul domeniu evaluat care a fost îmbunătățit și de administrarea chimioterapiei împreună cu placebo a fost durerea de spate sau pelvis.

abonare

Pacientele din cadrul studiului RUBY au fost randomizate 1:1 pentru a primi fie 6 cicluri de dostarlimab plus carboplatin/paclitaxel, fie placebo plus aceleași chimioterapice. Această etapă de tratament a fost urmată de monoterapia cu dorstarlimab, respectiv placebo, la fiecare 6 săptămâni, până la 3 ani sau până la progresia bolii. Evaluarea de tip PROs a fost realizată cu ajutorul chestionarelor QLQ-C30 elaborate de EORTC (The European Organization for Research and Treatment of Cancer), la includerea în studiu, în prima zi a fiecărui ciclu de terapie și cu ocazia fiecărei vizite la medic pentru monitorizare.

Dostarlimab este o imunoterapie din clasa inhibitorilor punctelor de control imun, care ţinteşte receptorul 1 al morții celulare programate (PD-1). Rezultatele prezentate în cadrul ESMO Congress vin în completarea celor publicate anterior în New England Journal of Medicine, conform cărora administrarea dostarlimab împreună cu chimioterapia îmbunătățește semnificativ supraviețuirea în lipsa progresiei a pacientelor cu cancer endometrial primar avansat sau recurent. Cele mai bune rezultate au fost obținute în urma terapiei la persoanele cu tumori dMMR/MSI-H.

Pe baza acestora, în august 2023 U.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat dostarlimab  împreună cu carboplatin și paclitaxel, urmat de administrarea doar a dostarlimabului, la pacientele cu cancer endometrial primar avansat sau recurent dMMR/MSI-H.

Citește și: