FDA aprobă dostarlimab + chimioterapie pentru pacientele cu cancer endometrial avansat sau recurent dMMR / MSI-H

  • Acces la inovațieU.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat dostarlimab-gxly (Jemperli) împreună cu carboplatin și paclitaxel, urmat de administrarea doar a dostarlimabului, la pacientele cu cancer endometrial primar avansat sau recurent, care prezintă deficiențe de reparare a ADN-ului de tip dMMR (mismatch repair deficiency) sau instabilitate crescută a microsateliților (MSI-H, microsatellite instability-high).

Combinația terapeutică care a inclus imunoterapia a îmbunătățit semnificativ supraviețuirea în lipsa progresiei, fiind raportată o medie de peste 30 de luni, în comparație cu peste 7 luni la pacientele din grupul de control, în cazul participantelor la studiu cu tumori dMMR sau MSI-H.

abonare

Datorită acestor rezultate, FDA a aprobat terapia cu 2 luni înainte de data estimată.

Regimul terapeutic a fost evaluat în cadrul studiului RUBY, care a inclus peste 120 de paciente cu cancer endometrial avansat sau recurent dMMR sau MSI-H. Tumorile participantelor la studiu au fost clasificate drept dMMR sau MSI-H prin imunohistochimie, PCR (polymerase chain reaction), secvențiere de nouă generație sau cu panelul Ventana MMR RxDx.

Jumătate dintre paciente au primit fie dostarlimab cu carboplatin și paclitaxel, iar apoi doar imunoterapie, fie au primit placebo împreună cu cele două chimioterapice, urmate de placebo. Această împărțire a fost realizată în mod aleatoriu, urmând apoi stratificarea în cadrul celor două grupe a pacientelor în funcție de statusul MMR/MSI, administrarea anterioară a radioterapiei externe pelviene și stadiul de boală (cancer recurent, primar stadiul III sau primar stadiul IV). Supraviețuirea în absența progresiei a fost evaluată cu ajutorul versiunii 1.1 a RECIST (Response Evaluation Criteria in Solid Tumors).

FDA aprobă dostarlimab, împreună cu chimioterapia, pentru pacientele cu cancer endometrial avansat sau recurent dMMR sau MSI-H
Sursa foto: Unsplash

La pacientele care au primit dostarlimab, au fost raportate reacții adverse mediate imunologic, precum pneumonia, colita, hepatita, hipotiroidismul, nefrita și afecțiuni dermatologice. Combinația dostarlimab, carboplatin și paclitaxel a determinat cel mai frecvent erupții cutanate, hipotiroidism și hipertensiune.

Revizuirea aplicației pentru aprobarea combinației terapeutice cu dostarlimab, care a primit distincțiile Priority Review și Breakthrough Therapy, a fost realizată în cadrul proiectului Orbis, o inițiativă a Centrului de Excelență în Oncologie al FDA. De asemenea, a fost utilizat Assessment Aid, care facilitează evaluarea aplicației de către FDA. Combinația terapeutică în prezent se află în curs de evaluare pentru a obține aprobarea autorităților de reglementare și din alte state.

Cancerul endometrial reprezintă unul dintre cele mai frecvente neoplasme diagnosticate la sexul feminin. Incidenţa şi mortalitatea acestui cancer se află în creştere, la pacientele cu boală avansată, supravieţuirea la 5 ani fiind de 20%. Chimioterapia standard este eficace la aproximativ 50% dintre paciente, însă cancerul progresează în interval de un an la majoritatea.

În prezent, tratamentul de primă linie pentru pacientele cu neoplasme endometriale primare avansate sau recurente este reprezentat de combinaţia carboplatin-paclitaxel, fiind raportată o supravieţuire mediană mai scăzută de 3 ani. Dostarlimab este o imunoterapie din clasa inhibitorilor punctelor de control imun, care ţinteşte receptorul 1 al morții celulare programate (PD-1).

Citește și: