STUDIU. Primele rezultate despre eficacitatea imunoterapiei în cancerul endometrial: dostarlimab, în combinaţie cu tratamentul standard, prelungeşte supravieţuirea fără progresia bolii

  • Imuno-oncologia



Adăugarea dostarlimab la chimioterapia standard pentru tratamentul de primă linie al cancerului endometrial primar avansat sau al primei recurenţe îmbunătăţeşte semnificativ supravieţuirea în absenţa progresiei (PFS, progression-free survival), în comparaţie cu administrarea doar a chimioterapiei. PFS mediană generală a fost de aproape 12 luni la pacientele la care a fost administrată combinaţia terapeutică, comparativ cu aproximativ 8 luni la cele care au primit chimioterapie standard și placebo.

De asemenea, a fost înregistrat un trend precoce de creştere a supravieţuirii generale pentru tratamentul combinat, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Acestea sunt rezultatele studiului clinic de fază III RUBY, prezentate în luna martie în cadrul ESMO Virtual Plenary şi publicate simultan în The New England Journal of Medicine. Studiul reprezintă prima confirmare a beneficiilor administrării imunoterapiei la pacientele cu cancer endometrial, indicând un nou standard de îngrijire pentru acestea.

abonare

„Aceasta este cea mai importantă veste pentru pacientele cu cancer endometrial de peste 30 de ani. Rezultate au arătat o îmbunătățire fără precedent a PFS ca urmare a adăugării imunoterapiei la chimioterapia standard. Aceste rezultate înseamnă că mult mai multe femei pot fi vindecate de cancer endometrial decât era posibil anterior, a afirmat Dr. Mansoor Mirza, oncolog şi investigator principal al studiului, din Spitalul Universitar din Copenhaga, Danemarca.

Adăugarea imunoterapiei la chimioterapia standard a avut cele mai mari beneficii la un subgrup care reprezintă aproximativ 25% dintre pacientele cu cancer endometrial. Tumorile acestora sunt caracterizate de prezenţa deficitelor de repare a nepotrivirilor de baze azotate la nivelul ADN-ului (DNA mismatch repair mechanisms) sau de instabilitatea microsateliţilor. La aceste paciente, supravieţuirea în lipsa progresiei în urma administrării terapiei combinate a fost de peste 60% la 2 ani, în comparaţie cu aproape 16%, dacă a fost administrată doar chimioterapia standard.

STUDIU. Primele rezultate despre eficacitatea imunoterapiei în cancerul endometrial: dostarlimab, în combinaţie cu tratamentul standard, prelungeşte supravieţuirea în lipsa progresiei bolii
Sursa foto: Unsplash

Cancerul endometrial, unul dintre cele mai frecvente neoplasme diagnosticate la sexul feminin, prezintă o incidenţă şi mortalitate în creştere. La pacientele cu boală avansată, supravieţuirea la 5 ani este de 20%. Chimioterapia standard este eficace la aproximativ 50% dintre paciente, însă cancerul progresează în interval de un an la majoritatea. În prezent, tratamentul de primă linie pentru pacientele cu neoplasme endometriale primare avansate sau recurente este reprezentat de combinaţia carboplatin-paclitaxel. Supravieţuirea mediană este mai scăzută de 3 ani. Dostarlimab este o imunoterapie din clasa inhibitorilor punctelor de control imun, care ţinteşte receptorul 1 al morții celulare programate (PD-1), a cărui eficacitate în contextul terapiei cancerului endometrial este investigată în cadrul studiului RUBY.

Studiul clinic RUBY (NCT03981796) a inclus aproape 500 de paciente diagnosticate cu cancer endometrial primar avansat (stadiul III sau IV) sau la prima recurenţă. Repartizarea în grupul care a primit chimioterapia standard plus placebo şi în cel unde a fost adăugată imunoterapia cu dostarlimab a fost realizată în mod randomizat 1:1. Profilul de siguranţă a fost în concordanţă cu cel raportat anterior.

În grupul care a primit combinaţia terapeutică, peste 71% dintre paciente au supravieţuit în cele 24 de luni de supraveghere, comparativ cu 56% în grupul de control. La pacientele cu tumori pozitive pentru modificările descrise, supravieţuirea generală a fost de peste 83% (dacă au fost prezente deficite ale reparării nepotrivirilor la nivelul ADN-ului), respectiv aproape 59%, dacă tumorile au prezentat instabilitate a microsateliţilor. La cei cu tumori negative pentru aceste modificări, supravieţuirea generală a fost de aproape 68%, respectiv peste 55%.

Citeşte şi: