#ESMO23. Restricția calorică în timpul chimioterapiei îmbunătățește calitatea vieții și reduce oboseala pacientelor cu cancer de sân

  • Health literacyRestricția calorică (postul) de scurtă durată, în timpul curelor de chimioterapie, îmbunătățește starea generală de sănătate și calitatea vieții la pacientele cu cancer de sân depistat în stadii incipiente. Mai mult, reduce oboseala resimțită de paciente, fără a le afecta parametrii corporali precum greutatea. Rezultatele au fost prezentate în prima zi a Congresului Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO 2023), desfășurat la Madrid între 20 și 24 octombrie. Echipa Raportuldegardă.ro a fost prezentă la congres și vă prezintă cele mai importante subiecte din sfera oncologică dezbătute.

Și alte studii anterioare susțin această abordare în timpul chimioterapiei, demonstrând că postul reduce toxicitatea și efectele adverse asociate, precum greața, oboseala și diareea.

abonare

Studiul randomizat a evaluat impactul postului pe termen scurt asupra calității vieții în rândul pacientelor cu cancer mamar în stadiu incipient. Au participat 106 femei, dintre care un grup a ținut post într-un interval de 60-72 de ore, care include 2 zile înainte și 1 zi după chimioterapia cu adriamicină sau epirubicină, în timp ce celălalt a urmat o dietă pe bază de plante cu conținut scăzut de zahăr, dar fără restricții calorice. Postul a constat în aproximativ 200 de kcal pe zi luate din sucuri de legume și supe.

Pentru restul intervalului de timp scurs între ciclurile de tratament, ambele grupuri au fost sfătuite să urmeze diete pe cât posibil vegetariene, însă nu a fost un criteriu pentru studiu. Calitatea vieții în ceea ce privește starea de sănătate a fost evaluată folosind chestionarul Functional Assessment of Cancer Therapy-General (FACT-G). Grupul care a ținut post a prezentat scoruri FACT-G semnificativ mai bune în comparație cu grupul care a urmat dieta.

Desigur, există anumite limitări, iar statusul nutrițional general al pacientului trebuie luat în considerare în cazul a astfel de intervenții. De exemplu, dacă pacientul deja se confruntă cu apetitul foarte redus, pierde mult în greutate, postirea între perioadele de tratament nu este indicată.

Per total, studiul subliniază importanța dietei și a stilului de viață în reducerea efectelor adverse asociate chimioterapiei, unul dintre cele mai răspândite tratamente pentru cancer.

Citește și: