STUDIU. Care sunt efectele postului intermitent asupra hormonilor sexuali la femei?

  • Health literacyMajoritatea hormonilor sexuali feminini nu se modifică în urma postului intermitent, cu excepţia dehidroepiandrosteronul (DHEA), care a scăzut semnificativ după 8 săptămâni de post intermitent, conform unui nou studiu publicat în Obesity, care s-a desfăşurat în cadrul Universităţii din Illinois. Postul intermitent (intermitent fasting – IF) reprezintă o metodă eficace de a slăbi, însă evaluarea impactului asupra nivelului de hormoni sexuali feminini este important, aceste molecule având un rol esenţial în fertilitate, dar şi asupra sănătăţii generale.

Au fost incluse în studiu femei cu obezitate aflate fie în premenopauză (12 persoane), fie după instalarea menopauzei (11 persoane), fiind excluse cele din perioada de perimenopauză. Acestea au fost supravegheate timp de 8 săptămâni, timp în care au urmat metoda de post intermitent “warrior diet”. Această dietă presupune o fereastră de hrănire de 4-6 ore pe zi, în care se pot consuma orice alimente, indiferent de conţinutul caloric. În afara acestui interval, participantele la studiu au putut consuma doar apă.

abonare
STUDIU. Care sunt efectele postului intermitent asupra hormonilor sexuali la femei?
Sursa foto: Pixabay

Hormonii sexuali au fost dozaţi, fiind comparate concentraţiile obţinute la femeile care au urmat o dietă prin post intermitent, cu cele ale unui grup de control. Pe parcursul celor opt săptămâni de studiu, participantele care au urmat dieta IF au scăzut în greutate cu 3-4%, spre deosebire de grupul de control, unde nu s-au înregistrat modificări semnificative ale greutăţii. Tot la femeile care au utilizat metoda de post intermitent s-a evidenţiat o scădere a rezistenţei la insulină şi a biomarkerilor de stres oxidativ.

Proteina care transportă hormonii sexuali în sânge – sex hormone binding globulin, testosteronul și androstendiona (din care se sintetizează atât testosteronul, cât și estrogenul) nu au fost modificate la participantele care au urmat dieta pe parcursul celor 8 săptămâni. Nivelul de dehidroepiandrosteron a rămas în limite normale până la sfârşitul celor 8 săptămâni, când a avut loc o scădere semnificativă, cu 14%, atât la femeile premenopauză, cât și la cele postmenopauză.

Nivelul de estradiol, estronă şi progesteron a fost evaluat doar la participantele aflate în perioada postmenopauză, deoarece la femeile în premenopauză există fluctuaţii ale nivelurilor acestora în cursul ciclului menstrual. La femeile postmenopauza, aceşti hormoni nu au prezentat modificări. Este importantă, însă, evaluarea acestora în studii viitoare şi la femeile aflate în perioada de premenopauză, deoarece sunt esenţiali pentru fertilitate.

Care sunt implicaţiile acestor rezultate?

La femeile aflate în premenopauză, trebuie evaluate beneficiile scăderii în greutate în raport cu efectele scăderii nivelului de DHEA, cu potențialele implicații asupra fertilității. Şi la persoanele la care menopauza s-a instalat, această modificare poate avea implicaţii clinice, deoarece aceste femei au deja un nivel scăzut mult de estrogen, iar DHEA este un precursor al estrogenului. În cursul studiului, nu au fost identificate efecte adeverse asociate cu nivelul scăzut de estrogeni. O scădere a DHEA poate fi, totuşi, şi benefică, deoarece acest hormon se asociază cu riscul de cancer mamar.

Citeşte şi: