#EASD2018. Rezistența la insulină poate fi prevăzută prin măsurarea nivelului de SHBG din sânge

  • Health literacy



Concentrația de Sex Hormone Binding Globulin (SHBG- Globulina de transport a hormonilor sexuali) din sânge poate fi utilizată pentru a prezice dezvoltarea rezistenței la insulină și ulterior a diabetului zaharat tip 2. În condiții bazale, nivelul de SHBG este corelat invers proporțional cu indicele HOMA (“Homeostasis model assessment”- un parametru important al rezistenței la insulină), atât la bărbați, cât și la femeile pre și post-menopauză, conform ultimelor rezultate prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu a Diabetului 2018.

Studiul observațional, longitudinal inițiat în anul 2002 de cei de la Universitatea Gothenburg, Suedia, a inclus o cohortă de 2816 de participanți și își propune urmărirea pe parcursul a 10 ani a riscului de debut a bolilor cardiovasculare.  Deși până în prezent, există date publicate despre corelația dintre nivelul scăzut în sânge al SHBG și riscul de a dezvolta diabet de tip 2, nu s-a descoperit o relație directă care să ateste implicarea rezistenței crescute la insulină.

abonare

Rezultatele au arătat că în condiții bazale, concentrația scăzută de SHBG este semnificativ statistic asociată cu o rezistență la insulină crescută. Evaluarea a fost efectuată prin măsurarea indicelui HOMA, fiind raportată o valoare logaritmată a acestuia, ajustată pentru sex, vârstă și existența unor comorbidități precum hipertensiunea sau diabetul.

Coordonatorul studiului, Dr. Kristin Ottarsdottir, din cadrul Departamentului de Sănătate Publică, Universitatea Gothenburg afirmă că

“Dacă aceste rezultate sunt consistente, putem vorbi despre o nouă cale de dezvoltare a rezistenței la insulină și ulterior de un nou domeniu de tratament împotriva rezistenței la insulină.”

Indicele HOMA (“Homeostasis model assessment”)  a apărut ca o necesitate de a caracteriza echilibrul între producţia hepatică de glucoză şi secreţia de insulină a celulelor β pan­creatice, care este menţinut printr-o buclă feed-back între ficat şi celulele β. Creșterea indicelui HOMA este corelată cu riscul cardiovascular, sindromul metabolic și diabetul zaharat de tip 2, cât și cu sindromul ovarelor polichistice.

Citește și: