Poluarea cu PM2.5, asociată cu creșterea riscului de cancer de sân ER+

  • Prevenție



Persoanele care trăiesc în zone cu un nivel crescut de poluare, mai ales cu particule PM2.5, au un risc cu 8% mai mare de a dezvolta cancer de sân, conform unui studiu amplu realizat pe o perioadă de peste 20 de ani, în Statele Unite, de National Institute of Environmental Health Sciences, parte din NIH (National Institutes of Health). PM2.5 se asociază cu o incidență mai mare a cancerului de sân pozitiv pentru receptorul de estrogen (ER+). Rezultatele sunt publicate în Journal of the National Cancer Institute

Studiul s-a bazat pe date de la aproape 500.000 de persoane din șase state (California, Florida, Pennsylvania, New Jersey, Carolina de Nord și Louisiana) și din două zone metropolitane (Atlanta și Detroit). Femeile din această cohortă aveau în medie 62 de ani. Participanții au fost urmăriți timp de 20 de ani, perioadă în care s-au identificat 15.870 de femei cu cancer de sân. Un punct forte al studiului este urmărirea îndelungată, chiar și cu 10-15 ani înainte de înrolare, având în vedere că perioada în care se dezvoltă cancerul este lungă.

abonare
Cancerul de san si poluarea
Sursa foto – Image by Freepik

Pentru a evalua asocierea dintre poluarea aerului și cancerul de sân, în funcție de tipul de tumoră, au fost analizate separat tumorile pozitive pentru receptorii de estrogen (ER+) și cele negative pentru receptori hormonali (ER-). PM2.5 se asociază cu o incidență mai mare a cancerului de sân ER+, dar nu și a tumorilor ER-. Expunerea la particule fine în suspensie are afecte pe termen lung, o creștere de doar 10 µg/m3 se asociază cu un risc cu până la 8% mai mare de cancer de sân. Această observație arată că PM2.5 este implicat în cancerul de sân prin interferarea cu mecanismele endocrine.

Cancerul mamar este cea mai frecventă afecțiune oncologică depistată la femei, 80% din cazuri fiind ER+. Printre factorii de risc stabiliți se numără istoricul reproductiv al unei femei, utilizarea hormonilor exogeni, consumul de alcool și obezitatea. Substanțele chimice din mediu cu proprietăți perturbatoare endocrine au potențialul de a influența riscul de cancer de sân.

Expunerea la particule fine (particule în suspensie cu un diametru <2.5 µm; PM2.5) provine din numeroase surse, cum ar fi gazele de eșapament ale vehiculelor, procesele de combustie (ex. ulei, cărbune), fumul din arderea lemnului și vegetației și emisiile industriale. PM2.5 este clasificat ca un carcinogen uman de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), existând dovezi important pentru implicarea acestuia în cancerul pulmonar și de vezică urinară, însă până acum rolul său nu era atât de clar în cazul cancerului de sân.

PM2.5 include poluanți aerieni precum metale (ex. sodiu, nichel), metaloide (ex. siliciu), compuși organici (de exemplu, hidrocarburi policiclice aromatice), amoniu, nitrat, ozon și sulfat, printre altele. Aceste substanțe influențează sistemul endocrin și, astfel, pot fi relevante pentru etiologia mai multor tipuri de patologii, de la obezitate și diabet zaharat până la cancer. Din cauza dimensiunii, PM2.5 persistă în aerul atmosferic perioade îndelungate, pătrunde ușor în plămâni, de unde ajunge în sistemul circulator și acționează pe diferite organe, având efecte multiple, dincolo de sistemul respirator și cardiovascular.

Compoziția chimică a PM2.5 poate varia geografic din cauza surselor diferite și a factorilor meteorologici care contribuie la nivelurile din mediu.

Expunerea la particule PM2.5 în regiunile și orașele cu un grad ridicat de poluare, este responsabilă de o pierdere a speranței de viață cu 8-10 luni, în medie. Mai mult decât atât, în 2018, povara poluării atmosferice se asocia cu 346.000 de decese premature pe teritoriul Uniunii Europene. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aerul poluat reprezintă în continuare cel mai mare risc din mediul înconjurător la adresa sănătății, în Europa.

Citește și