#ESMO2023. O nouă abordare terapeutică în cancerul de col uterin: administrarea chimioterapiei de inducție crește supraviețuirea cu până la 40%

  • Oncologie



Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei, fiind provocat într-o proporție de peste 95% de infecția cu Human Papilloma Virus. În tratarea cancerului de col uterin avansat (stadiile III-IVa), terapia standard din anul 1999 până în prezent este o combinație între radioterapie și chimioterapie (CRT), administrate simultan. În ciuda îmbunătățirii tehnicii de iradiere, riscul de recurență al cancerului este de aproximativ de 30%, cu o rată a supraviețuirii la 5 ani de aproximativ 70%.

Într-un studiu prezentat în cadrul congresului European Society for Medical Oncology 2023, s-a arătat că un ciclu de chimioterapie înainte de CRT poate scădea riscul de moarte sau recurență a bolii cu aproximativ 35% la pacientele diagnosticate cu cancer de col uterin avansat local, fără metastaze la distanță. Prin studiul INTERLACE de fază III a fost analizat beneficiul terapeutic pe care o cură de chimioterapie de inducție înainte de chimioradiere îl aduce la pacientele cu cancer de col uterin avansat local.

abonare

Pacientele au fost alese aleator pentru a primi CRT standard, care constă în iradiere externă cu administrare săptămânală de cisplatin și brahiterapie sau o cură inițială de 6 săptămâni cu administrare de carboplatin și paclitaxel, urmată de CRT-ul standard. După 5 ani, 80% din pacientele care au primit chimioterapie și CRT au supraviețuit, iar la 73% nu a existat recurență sau extensia cancerului. Dintre pacientele care au primit terapie standard, 72% erau în viață, cu 64% fără recurență sau metastaze.

Medicamentele necesare pentru chimioterapia de inducție, ca paclitaxelul și carboplatinul sunt ieftine, accesibile și sunt deja aprobate pentru a fi date pacienților, putând fi introduse în standardul de tratament relativ repede.

ginecologi analizamd col uterin
Image by vectorjuice on Freepik

„Studiul nostru arată că această cură scurtă de chimioterapie adițională administrată imediat înainte de CRT-ul standard poate să reducă riscul de recurență sau moarte cu 35%. Această este cea mai mare îmbunătățire în prognosticul bolii în ultimii 20 de ani”, a declarat Dr.Mary McCormack, conducătorul studiului de la UCL Cancer Institue și UCLH, într-un articol publicat în News Wise.

Studiul INTERLACE a inclus 500 de paciente din spitalele din Marea Britanie, Mexic, India, Italia și Brazilia, pe o perioadă de 10 ani, cu o vârstă medie de 46 de ani. Condiția de participare a fost un diagnostic de carcinom al colului de tip scuamos, adenocarcinom sau carcinom adenoscuamos, stadiul FIGO IB2-IVa. Pentru a putea primi CRT radicală, carboplatin și paclitaxel, funcțiile renale, hepatice și hematogene trebuiau să fie adecvate. Metastazele la distanță nu erau compatibile cu studiul, însă pacientele cu stadiul FIGO IB1 și noduli limfatici pozitivi au fost eligibile pentru a participa.

Acestea au fost împărțite randomizat în două grupuri, un grup primind tratamentul standard de CRT (chimioterapie cu cisplatin, urmată de radioterapie) pentru 5 săptămâni, iar celălalt grup a primit 6 săptămâni chimioterapie de inducție (cisplatin și paclitaxel), urmată de tratamentul standard de CRT.

Conform autorilor studiului, aceste descoperiri pot duce la o îmbunătățire semnficativă în tratamentul cancerului de col uterin, cu adoptarea acestei abordări ca standard terapeutic în cel mai scurt timp.

Citește și: